Μαίρη Παναγάκου: Χοιρινό μπούτι ψητό με ανανά και κερασάκια

Το πιο νόστιμο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ” του Γλυφάδα metropolitans.

Υλικά για 6-8 άτομα

1 μπούτι χοιρινό 3 – 3 1/2 κιλά
αλάτι και πιπέρι σε κόκκους
φύλλο δάφνης και θυμάρι
1 φλ τσ ξανθή ζάχαρη
2 κ γλ, κοφτά, μουστάρδα σε σκόνη
3 κ σ ψίχα ψωμιού, τριμμένη
άσπρο κρασί, γαρίφαλα
ανανά σε φέτες
κερασάκια μαρασκίνο

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένουμε το χοιρινό μπούτι και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, σκεπασμένο με νερό. Προσθέτουμε 1 κ σ κοφτή αλάτι, μερικούς κόκκους  πιπέρι, φύλλο δάφνης και λίγο θυμάρι.
Σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
2. Βγάζουμε το μπούτι από την κατσαρόλα, όταν γίνει χλιαρό και αφαιρούμε την πέτσα. Το αλατοπιπερώνουμε καλά. Χαράζουμε το λίπος στην επιφάνεια σε ρόμβους. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, την ψίχα ψωμιού και αρκετό κρασί, ώστε να γίνει ένα μείγμα πηχτό. Το απλώνουμε επάνω στο μπούτι και καρφώνουμε επάνω σε κάθε ρόμβο από ένα γαρύφαλο.
3. Βάζουμε το μπούτι επάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ταψί και το ψήνουμε για 1 ώρα σε μέτριο φούρνο, στους 180οC πάνω κάτω.
Για να μην καεί στην επιφάνεια το σκεπάζουμε, προς το τέλος με αλουμινόχαρτο, που το τοποθετούμε σαν καπέλο επάνω του.
Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι γαρνιρισμένο με φέτες ανανά και με κερασάκια μαρασκίνο. Συνοδεύουμε με σοταρισμένα λαχανικά, πατατούλες και σαλάτες εποχής.

red-ball


Κόστος: 13 ευρώ


ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ