Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους! Καλή Χρονιά!

 

Υλικά για 6-8 άτομα

1 1/2 περίπου κιλό κομμάτια ψητής γαλοπούλας
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια Νο 3
μετζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

 

Τρόπος παρασκευής

1. Σε βαθειά και μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις ξανθύνουν, τα “σβήνουμε” με το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό, τη δάφνη και το νερό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για  1/2 ώρα περίπου.
2. Βάζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10′-15′. Έπειτα προσθέτουμε τα μακαρόνια σπασμένα στα δύο, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
3. Όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια, σβήνουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για να “τραβήξουν” την σαλτσούλα και να νοστιμίσουν.
Σερβίρουμε σε πιατέλα ζεστά, με τα κομμάτια γαλοπούλας, μπόλικο τριμμένο τυρί και απολαμβάνουμε την νοστιμιά της “γαλοπούλας παστιτσάδα”.
Συμβουλή: δεν βάζουμε από την αρχή την γαλοπούλα στην κατσαρόλα γιατί θα τριφτεί σε κομματάκια αφού είναι ήδη ψημένη. Τα κομμάτια που συνήθως μένουν είναι το στήθος και η πλάτη.
Αυτά τα κομμάτια είναι εξαιρετικά για την παστιτσάδα μας.


Κόστος: 2.50 ευρώ (χωρίς την γαλοπούλα)


GLYFADA METROPOLITANS

Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.