ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Τραχανόπιτα με τυρί
|| H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη πίτα, που θα μας ξετρελάνει με τη γεύση της, όλους. Μικρούς και μεγάλους! ||
Υλικά για 6-8 άτομα
300 γρ ξινό τραχανά
6 αυγά
400 γρ φέτα τριμμένη
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 φλ τσ ζωμό κότας ζεστό
3 φλ τσ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
2 φύλλα χωριάτικης ζύμης για πίτες
Τρόπος παρασκευής
-
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης (να εξέχει από το ταψί) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
-
Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σταυρωτά πάνω στο πρώτο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν γύρω γύρω στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα με
κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό κότας και το λιωμένο βούτυρο.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο αερόθερμο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή, σαν ορεκτικό ή κυρίως γεύμα και …αν περισσέψει την απολαμβάνουμε και σαν δεκατιανό την επόμενη ημέρα.
Κόστος: 7.00 ευρώ
ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.