Μια σπάνια ψυχαγωγική, θεατρική, εκπαιδευτική εμπειρία Ελληνικού Πολιτισμού, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, βίωσαν οι μαθητές των 5ου, 7ου, 12ου και 16ου Δημοτικών Σχολείων της Γλυφάδας μας, που παρακολούθησαν δωρεάν τις θεατρικές παραστάσεις μαριονέττας, υπό τον τίτλο «Ηρακλής, ο προστάτης της Ειρήνης», στο Κινηματοθέατρο «Μ. Μερκούρη».

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, ο Δήμος σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Έργο Πολιτισμού Τέχνης και Εκπαίδευσης, διοργάνωσαν έξι θεατρικές παραστάσεις μαριονέττας, στο πλαίσιο της περιοδείας του Σωματείου στην Αττική, με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι μυθικοί ήρωες της παράστασης μετέδωσαν μηνύματα για το Ολυμπιακό ιδεώδες, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, το Ευ Αγωνίζεσθαι, την Παγκόσμια Ειρήνη, το ήθος, την εντιμότητα, τη γενναιότητα, την αλήθεια και τη φιλία των λαών. Το μεστό κείμενο, η ευρηματική σκηνοθεσία, τα περίτεχνα σκηνικά, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, τα ειδικά εφέ και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εντυπωσιακές μαριονέττες, ύψους από 1 έως 1,5 μέτρα, ενθουσίασαν τα παιδιά! Θεοί, ημίθεοι και θνητοί της ελληνικής μυθολογίας, πρωταγωνιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, στη γέννηση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. και τη θέσπιση της πρώτης Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Οι παραστάσεις εξυμνούν την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας, τη χαρά του συναγωνισμού και την επιδίωξη της υπεροχής με θεμιτά μέσα και αγνές προθέσεις.

Πριν από κάθε παράσταση, μέσω εισαγωγικής παρουσίασης, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις γύρω από τη διαδικασία της θεατρικής παραγωγής, την ιστορία της τέχνης, καθώς και την τεχνική κατασκευής και κίνησης της μαριονέττας.

Στην παραγωγή της παράστασης συμμετέχουν 60 καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Φωνή στις μαριονέττες δίνουν με τις ερμηνείες τους οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Πέμη Ζούνη, Αλέξης Σταυράκης, Χρήστος Τσάγκας, Χρήστος Βαλαβανίδης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιάννης Σαββιδάκης, Νίκος Παπαδόπουλος, Σοφία Καψαμπέλη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γρηγόρης Μασσαλάς, Νίκος Τσαχιρίδης, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Αγγελική Λεμονή, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ραφαήλ Πυλαρινός. Τραγούδησαν: Γιάννης Σαββιδάκης, Μαρία Λουϊζα Βασιλοπούλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Ραφαήλ Πυλαρινός.

Ο θίασος μαριονεττών Ελληνικές Μαριονέττες της οικογένειας Καλαϊτζάκη δημιουργήθηκε το 1960 και Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Έργο Πολιτισμού Τέχνης και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 1979 από τον αείμνηστο παιδαγωγό και σύμβουλο δημοσίων σχέσεων Φραγκίσκο – Τάκη Καλαϊτζάκη. Η οικογένεια Καλαϊτζάκη και οι συνεργάτες τους από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει δωρεάν 10.000 παραστάσεις σε δημοτικά σχολεία, ιδρύματα παιδικής προστασίας, δομές ΑΜΕΑ για παιδιά και νοσοκομεία παίδων σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο του Φραγκίσκου – Τάκη Καλαϊτζάκη συνεχίζουν οι γιοι του, Δημήτρης και Μάνος, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου, αντίστοιχα.

Τα δύο αδέλφια έχουν αναπτύξει και διευρύνει σημαντικά το έργο και τις δράσεις του Σωματείου, με τη προσθήκη οπτικοακουστικών παραγωγών για τους εφήβους και νέων τεχνολογιών στις θεατρικές παραστάσεις μαριονεττών για τα παιδιά.