Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Η «Ελπίδα» πάγωσε, το ποτήρι της οργής ξεχείλισε

Δρόμοι και πεζοδρόμια αδιάβατα, οδηγοί αποκλεισμένοι και αγανακτισμένοι. Οι εικόνες δεν ήταν από την Φλώρινα ή την Ήπειρο αλλά από το κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της. Η «Ελπίδα» πάγωσε, το ποτήρι της οργής ξεχείλισε. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας» ωστόσο η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι .«Το αίσθημα καθήκοντος των υγειονομικών για άλλη μια φορά υπερκάλυψε την αμέλεια των κυβερνώντων που δεν φρόντισαν στοιχειωδώς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών και των εργαζόμενων σε πολλά νοσοκομεία τις μέρες της κακοκαιρίας». Στου Ζωγράφου ζήσαμε σουρεαλιστικές εικόνες με το φέρετρο που έσερναν πάνω στο χιόνι, ενώ τα κανάλια για πρώτη ίσως φορά έδειχναν την πραγματική εικόνα που επικρατούσε στη χώρα. Η κακοκαιρία πέρασε. Το θέμα είναι ότι κάνουμε γρήγορα delete  μέχρι το επόμενο έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

 

Το 2008 το περισσότερο χιόνι στην Αττική

Σε άρθρο που υπογράφουν στην ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μετεωρολόγοι Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης και Χ. Πετρόπουλος παραθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν η «Ελπίδα» που έφερε το περισσότερο χιόνι στην Αττική και αφήνουν αιχμές για την κρατική απρονοησία. Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς», στον παραπάνω Πίνακα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911. Από το 2000 και μετά, το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στην Αθήνα σημειώθηκε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κατατάσσεται αμέσως μετά με ~20 cm ύψος χιονιού μαζί με τη «Μήδεια», 11 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021. Λίγο μικρότερα και περίπου στα 15 cm ήταν τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση χιονοκαταιγίδων κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν πρωτοφανής ως προς το μέγεθος και την έκταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ μικρότερης έντασης χιονοκαταιγίδες καταγράφηκαν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιονόπτωσης καθώς και στη «Μήδεια». (Πηγή: meteo.gr)

 

Άφησαν και το ΕΣΥ να «παγώσει»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας», ωστόσο 80-90 περιστατικά τέθηκαν σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν από το ΕΚΑΒ, 13 ασθενοφόρα παρέμειναν αποκλεισμένα για ώρες, ενώ αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στα νοσοκομεία βύθιζαν στο σκοτάδι ολόκληρα τμήματα και τις ΜΕΘ.«Το αίσθημα καθήκοντος των υγειονομικών για άλλη μια φορά υπερκάλυψε την αμέλεια των κυβερνώντων που δεν φρόντισαν στοιχειωδώς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών και των εργαζόμενων σε πολλά νοσοκομεία τις μέρες της κακοκαιρίας». Το απόσπασμα αυτό της ανακοίνωσης του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο τριήμερο, όπως το βίωσαν οι άνθρωποί του αλλά και οι ασθενείς.Η «μαγική εικόνα» της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες ότι «παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας», καταρρίπτεται. Ογδόντα με ενενήντα περιστατικά ήταν σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν από το ΕΚΑΒ τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ 13 ασθενοφόρα παρέμεναν αποκλεισμένα για ώρες έξω από την κεντρική υπηρεσία ή στους δρόμους. (Πηγή: Εφ.Συν. Ντάνι Βέργου)

 

Σουρεαλιστικές εικόνες στου Ζωγράφου

 Δρόμοι και πεζοδρόμια αδιάβατα, οδηγοί αποκλεισμένοι και αγανακτισμένοι. Οι εικόνες δεν ήταν από την Φλώρινα ή την Ήπειρο αλλά από το κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της. Και ξαφνικά μια εικόνα από άλλο πλανήτη, από άλλη ήπειρο. 2-3 άνδρες στην περιοχή του Ζωγράφου  να σέρνουν ένα φέρετρο πάνω σε μια κουβέρτα στους χιονισμένους δρόμους για να φτάσουν στο αυτοκίνητο που δεν μπορούσε προφανώς να προσεγγίσει το σπίτι. Ούτε τους νεκρούς δεν μπορούμε να θάψουμε αξιοπρεπώς σ’ αυτή τη χώρα.

 

Η Τερψιθέα πάγωσε, οι δρόμοι έκλεισαν

 «Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά από πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού και της Δημοτικής αρχής του Δήμου Γλυφάδας, από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες μέσα στη πόλη της Γλυφάδας. Ένα φυσικό φαινόμενο μια χιονόπτωση σε εξέλιξη, που είχε προαναγγελθεί από τους επιστήμονες, εδώ και ημέρες…Και ο Δήμος Γλυφάδας ακινητοποιημένος εκτός από τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες της χιονισμένης πόλης που ανέβηκαν στη σελίδα του. Το ρεπορτάζ των πολιτών όμως καταγγέλλει «πολύ μεγάλο πρόβλημα» απαιτεί να χρησιμοποιηθούν τα απαραίτητα μέσα για να απεγκλωβιστούν οι γειτονιές. Οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν αν μπορούν να προμηθεύονται αλάτι για να ρίξουν στο δρόμο και να συμβάλλουν στην προσπάθεια που οι εργαζόμενοι του δήμου καταβάλλουν. Οι πολίτες καλούνται από την Δημοτική αρχή του κυρίου Παπανικολάου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Δεν διασφαλίζεται όμως η δυνατότητα σε όποιους είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν να το κάνουν με την απαραίτητη ασφάλεια…» (Πηγή: Δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα»)

 

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Έχουν περάσει 77 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς και της κατεχόμενης Ευρώπης από τον Κόκκινο Στρατό και η μνήμη ενάντια στη θηριωδία των Ναζί παραμένει ισχυρή. Η 27η Ιανουαρίου έχει ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των θηριωδιών των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ΟΗΕ επέλεξε το 2005 να αφιερώσει αυτή τη μέρα του Ιανουαρίου στα θύματα Εβραίους συμβολικά, καθώς είναι η μέρα που οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού απελευθέρωσαν τους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο της σοβιετικής επιχείρησης απελευθέρωσης των κατακτημένων περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι και στην καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας, το Ράιχσταγκ, όπου κυμάτισε η Κόκκινη Σημαία μετά την κατατρόπωση του στρατού των Ναζί 77 χρόνια πριν. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

photo: efsyn.gr