Ο Τραμπ, ο Τσίπρας, τα F-16 κι ένας λαγός… λεβέντης! -του Γεράσιμου Χολέβα

|| Αναδημοσίευση από τον imerodromos.gr ||

Τελικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δεν επανέλαβε στον ίδιο τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τις εκτιμήσεις που έκανε πριν εκλεγεί ο τελευταίος.  Ρωτήθηκε, όμως, για αυτές τις δηλώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε για την περίπτωση εκλογής Τραμπ«Ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό»Επιπλέον, να προσθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου μίλαγε για την «επιθετικότητα» και τον «εκκεντρικό τρόπο» του Τραμπ.

Για τις πρώτες δηλώσεις ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, και απάντησε, μεταξύ άλλων: «…μπορεί να μοιάζει κάποιες φορές διαβολική αλλά είναι για καλό. Οι δυνατότητες των ΗΠΑ να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αισθάνθηκα πως υπάρχει γόνιμη προοπτική για να παραμερίσουμε τις διαφορές που έχουμε και να βρούμε το κοινό έδαφος…».

Πριν αναφερθούμε στην υπόλοιπη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ, θα σας εξομολογηθούμε κάτι. Όταν ακούγαμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να απαντάει στη σχετική ερώτηση, γνωρίζοντας κι έχοντας ακούσει τις παλιότερες δηλώσεις του, μας ήρθε στο μυαλό ένα γνωστό ανέκδοτο. Μπορεί και να ήταν τυχαίο… Μπορεί εμείς να μην αντιληφθήκαμε πόσο παλικάρι, πόσο λεβέντης, είναι πρωθυπουργός που άντεξε 17 ώρες διαπραγμάτευση, για να φέρει το τρίτο μνημόνιο!  Μπορεί να ήταν που ο κύριος Αλέξης Τσίπρας τα γύρισε (πάλι), μπορεί να ήταν και τα F-16 για τα οποία μίλαγε ο Τραμπ…

Το ανέκδοτο:

Ο λαγός καθόταν αραχτός σε ένα δέντρο. Περνάει η αρκούδα και του λέει: «Τι κάνεις λαγέ εκεί πάνω;». Ο λαγός απαντά:  «Τι να κάνω αρκούδα μου; Τρώω το χορταράκι μου, πίνω το νεράκι μου κι άμα λάχει πηδάω και το λιοντάρι»! Ο λαγός έδινε την ίδια απάντηση σε όποιο ζώο του έκανε την ίδια ερώτηση. Το μαθαίνει το λιοντάρι και πάει και κάνει στον λαγό την ίδια ακριβώς ερώτηση. Τότε, ο λαγός απαντάει:  «Τι να κάνω βασιλιά μου; Τρώω το χορταράκι μου, πίνω το νεράκι μου και λέω και καμία μαλακία για να περνάει η ώρα»!

F-16, λίγο… συμπάθεια και πολύ υποτέλεια

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν όπως τον περιμέναμε, στην κατεύθυνση, δηλαδή, που ο ίδιος είχε δώσει με συνέντευξη του στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα GREEK NEWS, όπου μίλαγε για το «δεδομένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ «για τη σταθερότητα στην περιοχή», όπως και για την «εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας – μεταξύ άλλων και στη Σούδα, καταλήγοντας πως «οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή».

Στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσδοκίες του για αμερικανικές επενδύσεις στο οικόπεδο Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση και οι ΗΠΑ θέλουν έχουν τον απόλυτο έλεγχο (οικονομικά και στρατιωτικά), ειδικότερο τώρα με την κρίση που υπάρχει με την Τουρκία.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε, συμβούλευψε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή αυτές τις πολιτικές που…κάποτε ο πρωθυπουργός (όταν δεν ήταν πρωθυπουργός) ήθελε να…καταργήσει.  Ο Τραμπ έταξε τη γνωστή ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλα μας ενημέρωσε και για τη σημασία της βάσης της Σούδας, προσθέτοντας πως υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Ελλάδας. Ο Τραμπ μίλησε για ένα από τα  αγαπημένα εμπόρια των ΗΠΑ, την πώληση πολεμικού υλικού,  και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 με συμφωνία που θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια. Με τον τρόπο του συνεχάρη την Ελλάδα επειδή είναι από τις λίγες χώρες που δίνουν περισσότερο από τα  2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, μας ενημέρωσε πως η βάση της Σούδα έχει γεωστρητιγική σημασία και πως γίνεται προσπάθεια για να αναβαθμιστεί. Μάθαμε, δε, από τον ίδιο πως «οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Μέχρι και για το Ελληνικό έδωσε τα διαπιστευτήρια του ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας. Προχωράει κι αυτή η επένδυση, είπε, αφού μας ενημέρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξέρει των ΗΠΑ, από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, παλιότερα.

Εμείς, θα επαναλάβουμε την εκτίμηση που είχαμε σε προηγούμενο άρθρο για το θέμα, όταν διαβάσαμε τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα GREEK NEWS. Είχαμε αναφερθεί στην «Αριστερά» (ποια;…) του κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως συνεχίζει εκείνη την παράδοση που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή τη σχέση υποτέλειας του πολιτικού προσωπικού της χώρας με τις αμερικανικές κυβερνήσεις και τα αμερικανικά συμφέροντα.