Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου. Διαβάστε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από το Υπουργείο Υγείας:

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2021

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Καλησπέρα σας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχονται στους 451. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 32 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 1.022 νέα κρούσματα στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεπεράσει τα 116 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότητα η αιτία της εξάπλωσης να οφείλεται στις μεταλλάξεις, αφού ήδη η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 106 χώρες και η νοτιοαφρικανική σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται. Με το κυλιόμενο μέσο των 7 τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες.

Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 44.000, με περισσότερα από 50.000 τεστ να διενεργούνται το τελευταίο τριήμερο. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε αξίζοντας το 4%.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έφτασε στις 16.500 άτομα. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις ηλικιακές ομάδες που ξέρουμε, που γνωρίζουμε. Τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών. Τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ευτυχώς, από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Αυτό είναι ένα πολύ ευοίωνο μήνυμα το οποίο παρακολουθούμε στενά.

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα άφιξη των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μία αύξηση που άγγιξε το 37% αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα και υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την εβδομάδα που μας πέρασε, με έναν μέσο όρο που ξεπέρασε τις 330 εισαγωγές κάθε μέρα στα Νοσοκομεία μας, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού.

Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, είναι εμφανής.

Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 200 συνάνθρωποί μας, 196, διασωληνώθηκαν αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερή χαμηλός, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EuroMOMO.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίνονται πολλές συζητήσεις, προσπαθώντας να ερμηνευτεί αυτή η παρατηρούμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που συνέπεσαν χρονικά. Ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγουμένων εβδομάδων μάς έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους όπου, όπως γνωρίζουμε, η μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πιο εύκολη.

Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο.

Τέλος, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας των συνανθρώπων μας, που κουράστηκαν να προσέχουν, να ζουν υπό περιορισμό και να είναι μακριά από τους φίλους τους, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας.

Όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν είχαν αποτέλεσμα, δεν δούλεψαν. Ας αναλογιστούμε πού θα ήμαστε τώρα αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν λίγες εβδομάδες, στις αρχές του χρόνου, στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και αλλού.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες είχαμε ηπιότερη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των Ελλήνων, που στην πλειοψηφία τους κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούν τα μέτρα.

Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα και συμβάλλει για να μην δούμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οι πολίτες αυτοί δημιουργούν ένα τείχος προστασίας και είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν είχαμε εφαρμόσει όλα αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα, που στόχευσαν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού, σήμερα θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Θυμηθείτε την επιδημιολογική έκρηξη που ζήσαμε πέρσι το Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό που καθίσταται σαφές, είναι ότι στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Ελπίζουμε, όμως, ότι παρά τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, που τόσο όλοι χρειαζόμαστε σαν απλοί πολίτες, σαν κοινωνία.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν και τα παιδιά μας στα σχολεία τους. Από παντού ακούμε πως τα μικρά παιδιά έχουν πια ιδρυματοποιηθεί μέσα στο σπίτι, είναι όλη μέρα με τις πυτζαμούλες τους ή με τις φόρμες τους, αγκαλιά με το τάμπλετ.

Όλοι μας σκεφτόμαστε και τα παιδιά του Λυκείου, που έχουν παραμείνει εκτός σχολείου περισσότερο από όλες τις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε κρίσιμες για την ζωή τους χρονιές.

Σήμερα, όμως, η ματιά μας είναι πάνω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται, ιδιαίτερα στην Αττική, και βέβαια γνωρίζουμε καλά ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες, μέχρι να δούμε τα Νοσοκομεία μας να αποσυμπιέζονται.

Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει και σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν τα εισιτήρια των εξιτηρίων.

Αναμένουμε ότι και την επόμενη εβδομάδα το Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας θα πιεστούν ακόμα περισσότερο. αφού τα μαθηματικά προβλεπτικά μοντέλα σύμφωνα με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αναφέρουν ότι όπως και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε έτσι και την επόμενη, θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εμείς που ζούμε στα Νοσοκομεία βλέπουμε την κόπωση των υγειονομικών που υπηρετούν τόσο σε κλινικές Covid, όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid και πρέπει να τους σκεφτούμε. Πρέπει να τους στηρίξουμε με την συμπεριφορά μας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάτι που περιγράφεται συχνά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την κοσμοσυρροή σε δρόμους που είναι όμορφοι για περίπατο. Όμως ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε.

Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως, άλλο είναι να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στην γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω-γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επιστρέψω στο θέμα των μεταλλάξεων γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον διαφοροποιημένο ιό, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και τώρα ο ιός έγινε ακόμα πιο «έξυπνος». Βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Και έτσι, εκεί που πέρσι θα γλιτώναμε από μια απροσεξία μας, σήμερα πολύ πιο εύκολα μπορεί να την πατήσουμε χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Και αυτό δεν το λέω, βέβαια, για να φοβίσω τον καθένα αλλά αντίθετα, για να τονίσω πως η απλή, καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στην διάθεση μας, για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες εβδομάδες.

Πρέπει να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού των Ελλήνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνουν ότι τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια προφυλάσσουν και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Χθες, οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο δόσεις. Πάμε πολύ καλά, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ακόμα και εμείς που εμβολιαστήκαμε, θα πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή. Δεν πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας αλώβητους και να χαλαρώσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας για χάρη των συνανθρώπων μας.

Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον ιό. Ας μη ξεχνάμε, λοιπόν, ότι συχνά κολλάμε από άτομα τα οποία δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ας προφυλαχθούμε περισσότερο. Ας θεωρήσουμε ότι όλες μας οι επαφές είναι δυνητικά μεταδοτικές. Με την πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την αποφυγή συγχρωτισμού, θα τα καταφέρουμε να παραμείνουμε υγιείς.

Ήμουν και παραμένω αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Παπαευαγγέλου. Το λόγο έχει ο κύριος Χαρδαλιάς.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Από την έναρξη της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που παραμένει σταθερή όλο αυτό το διάστημα. Για να περιοριστεί η πανδημία χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτήν την παγκόσμια πρόκληση, αυτή την πανδημία.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τον περσινό Μάρτιο. Τότε βρισκόμασταν στην αρχή. Τώρα βλέπουμε ότι όλο αυτό έχει ένα τέλος και το τέλος θα έρθει με την ολοκλήρωση της επιχείρησης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με την ολοκλήρωση του εμβολίου στο μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού της χώρας μας.

Όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Το δείχνουν τα περιστατικά που όλοι γνωρίζουμε. Το δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα, κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας.

Μεταλλάξεις που πλέον έχουν εντοπιστεί και στην Πατρίδα μας, επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, είναι αναγκαίο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση που έχει προκαλέσει η δύσκολη νέα καθημερινότητα και την ανυπομονησία να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Μέχρι όμως να μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσεκτικοί. Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να παραμείνουμε σπίτι μας και να μετακινούμαστε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και στη μικρότερη δυνατή απόσταση κάθε φορά, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες περιοχές όπου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει, δυστυχώς, αισθητή η επιδημιολογική επιβάρυνση.

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, καθώς και του Δήμου Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατατάσσονται από αύριο το πρωί στις 6 στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα στο Δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο ημέρες. Παράλληλα ο δεκατετραήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο Δήμο είναι 588, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού CDC είναι 150.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19, στις 27 Φεβρουαρίου, σε 59 εχθές, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας, ιδιαίτερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Στις περιοχές αυτές, οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το σημείο συναγερμού. Για αυτό και θα θέλαμε να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή όλων. Απευθύνουμε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πόσο μάλλον που οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από τέτοιου είδους πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο και εξίσου ισχυρό σεισμό των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής από αύριο στο βαθύ κόκκινο, όπως είχαμε ανακοινώσει.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης, εντός του Σαββατοκύριακου, ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές. Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2, μετακίνηση εντός οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση, καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα, υπέρ του αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων. Ως εκ τούτου, η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Έως 9 άτομα.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, πέρσι το Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη συγκυρία και τότε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά.

Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα που πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας, γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται τη δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο.

Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-Covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της επιδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει, προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειές μας, στις καθημερινές μικρότερες και μεγαλύτερες απολαύσεις που έχουμε στερηθεί. Και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς φόβο.

Σας ευχαριστώ.