Μάς ενημερώνει ο ψυχοθεραπευτής Πάνος Μαβιτζής

Με “Eρωτήσεις – Aπαντήσεις”, μάς ενημερώνει ο κ. Μαβιτζής, για την επικινδυνότητα μιας εκ των τάσεων της  εποχής μας, όπως αυτή των γνωριμιών μέσω των social media και του διαδικτύου γενικά, καθώς δεν γνωρίζουμε εάν το άγνωστο άτομο με το οποίο επικοινωνούμε, είναι όντως αυτός/ή που υποστηρίζει ότι είναι.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

“Πριν λίγες ημέρες, δηλαδή μέσα στην κρίση της επιδημίας, έκανα μία γνωριμία σε μία εφαρμογή.
Από όσα μου λέει, μου αρέσει.
Μου ζητάει να βρεθούμε για να γνωριστούμε καλύτερα.
Τι να κάνω;”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου είναι από την φύση τους ριψοκίνδυνες.
Ο καθένας παρουσιάζει τον εαυτό του όπως θέλει.
Άτομα με διαταραχές μπορεί να κρύβονται από ένα πολύ ωραίο και λαμπερό περιτύλιγμα.
Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα των πληροφοριών που δίνει το άτομο για τον εαυτό του.

Αυτές είναι συνοπτικά οι συνθήκες των γνωριμιών μέσω διαδικτύου και για αυτόν τον λόγο οι επαφές με άτομα τα οποία γνωρίζουμε μέσα από αυτές θα πρέπει να γίνονται με απόλυτη ασφάλεια.
Δεν είναι της παρούσης να δούμε ποιες είναι οι παράμετροι οι οποίες θα παρέχουν ασφάλεια σε μία επαφή με ένα ουσιαστικά άγνωστο άτομο.
Βέβαια, τώρα με την επιδημία το ενδεχόμενο γνωριμίας γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο, έως και απαγορευτικό.

Το θέμα της επικινδυνότητας του κορωνοϊού το γνωρίζεις καλά και δεν έχω την παραμικρή υπόνοια ότι δεν γνωρίζεις το τόσο επικίνδυνη είναι μία κοντινή επαφή με ένα οποιοδήποτε άτομο.
Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι στο ότι κάποιο άτομο σου προτείνει να παραβιάσετε την καραντίνα.
Αυτό μου λέει ότι το ίδιο το άτομο δεν τηρεί τις συνθήκες υγιεινής τις οποίες ορίζει ο αρμόδιος φορέας.
Εκτός λοιπόν το θέμα των πολύ, κατά την γνώμη μου, αυξημένων πιθανοτήτων να υπάρχει θέμα με τον ιό, υπάρχει ακόμη μία υποψία την οποία θέλω να σου επισημάνω.
Ένα άτομο το οποίο προτείνει την παραβίαση των ορίων υγιεινής, τα οποία τέθηκαν για να διαφυλάξουν και την δική του υγεία, έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά στην ζωή του γενικότερα και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν το θέλεις.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το άτομο δεν το γνωρίζεις καθόλου και ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι παράμετροι, οι οποίες θα παρέχουν ασφάλεια στην επαφή σας εάν αυτός εμφανίσει την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αυτή η επαφή, κατά την γνώμη μου, είναι απαγορευτική.
Η κρίση της επιδημίας θα περάσει και τότε, με όλες τις συνθήκες ασφάλειας, εάν εξακολουθεί να σε ενδιαφέρει, μπορείτε να γνωριστείτε.

 

O Πάνος Μαβιτζής είναι ψυχοθεραπευτής, επόπτης ψυχοθεραπείας, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΕΨΕ (Ελληνικό παράρτημα της European Association of Psychotherapy) και ιδρυτικό μέλος του Αστρικού Ψυχογράμματος.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Μαβιτζή για τις πληροφορίες.