Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη λεύκανση των δοντιών

 

GLYFADA METROPOLITANS|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.SΧειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα ||

H λεύκανση των δοντιών είναι τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και περισσότερο δημοφιλής αισθητική οδοντιατρική θεραπεία. Είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρώματος των δοντιών και η αύξηση της φωτεινότητάς τους. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βελτιώσει ικανοποιητικά την εμφάνιση των δοντιών, καθώς το φυσικό τους χρώμα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλοί άνθρωποι είτε έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής είτε τα δόντια τους χάνουν το φυσικό λευκό χρώμα λόγω καπνίσματος, διατροφής, λήψης φαρμάκων, τραυματισμού, ενδοδοντικής θεραπείας ή και λόγω ηλικίας.

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές μέθοδοι λεύκανσης δοντιών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, το κόστος, την ευκολία χρήσης και τη διάρκεια του αποτελέσματος.

 

|| Ποιες μέθοδοι υπάρχουν; ||

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣτο οδοντιατρείο: Αφού συζητήσετε με τον οδοντίατρο και σας ενημερώσει για την διαδικασία ξεκινάει και η προετοιμασία της λεύκανσης. Αρχικά γίνεται ένας καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών, διορθώνονται τυχόν τερηδόνες και αντικαθίστανται χαλασμένα σφραγίσματα. Ο οδοντίατρός σας καταγράφει την τρέχουσα απόχρωση των δοντιών για να γίνει η σύγκριση με το τελικό χρώμα. Στη συνέχεια τοποθετεί ένα προστατευτικό τζελ στα ούλα  ή έναν απομονωτήρα για την προστασία των ούλων. Κατόπιν, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, που συνήθως είναι Υπεροξείδιο του Υδρογόνου 30 με 40%, ο οποίος παραμένει για 20 λεπτά. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας εξαρτάται και η συνέχιση ή όχι της διαδικασίας. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί μια εβδομάδα. Τα θετικά της λεύκανσης στο οδοντιατρείο είναι ότι η  τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία της λεύκανσης και έχει άμεσα αποτελέσματα.

Στο σπίτι: Η προετοιμασία των δοντιών είναι η ίδια που αναφέραμε και παραπάνω. Ύστερα ο οδοντίατρός σας θα πάρει τα αποτυπώματα των δοντιών σας για να κατασκευαστούν ειδικοί νάρθηκες. Στην επόμενη επίσκεψη ελέγχονται: οι νάρθηκες, η σωστή εφαρμογή τους και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα (Υπεροξείδιο του Καρβαμιδίου σε συγκέντρωση μέχρι 16%). Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Ανάλογα με το είδος του λευκαντικού παράγοντα θα πρέπει να φοράτε τους νάρθηκες είτε όλο το βράδυ, είτε 1-2 ώρες μέσα στην ημέρα. Αυτή η μέθοδος διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες, ενώ κάθε εβδομάδα θα πρέπει να ελέγχεται το αποτέλεσμα από τον οδοντίατρό σας.

Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι: Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματός σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει νάρθηκες λεύκανσης. Σε ένα δεύτερο ραντεβού θα εφαρμόσει την τεχνική λεύκανσης στο ιατρείο και θα σας δώσει τους νάρθηκες και το υλικό για την συνέχιση της τεχνικής στο σπίτι.

 

|| Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης; ||

 Το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το κάπνισμα, όπως επίσης και η μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι επιδρούν επιταχυντικά στην επαναφορά του χρώματος. Επιπλέον, εξαρτάται και από την υγιεινή του στόματος. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

|| Συμβουλές για μία σωστή λεύκανση ||

 Προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε στην λεύκανση των δοντιών σας θα πρέπει να συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για το τι αποτέλεσμα περιμένετε από τη διαδικασία της λεύκανσης. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς μέθοδο. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του και μη διστάσετε να τον ρωτήσετε αν έχετε οποιαδήποτε απορία.

  Σκοπός της λεύκανσης είναι να προσφέρει στα δόντια σας το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Αν έχετε σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες στο στόμα σας, όπως στεφάνες ή γέφυρες, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση για να συγκλίνουν χρωματικά μετά τη λεύκανση με το νέο χρώμα των δοντιών σας.

  Θα πρέπει να τονιστεί ότι η  ποσότητα λεύκανσης είναι συγκεκριμένη για τα δόντια σας. Δεν μπορείτε να υπεραυξάνετε τη λευκότητα των δοντιών σας από μόνοι σας.

Αν χρησιμοποιείτε την τεχνική λεύκανσης στο σπίτι με τους νάρθηκες, μη βάζετε περισσότερη ποσότητα λευκαντικού υλικού από ότι σας έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας. Περισσότερη ποσότητα δε σημαίνει και γρηγορότερη λεύκανση ή λευκότερα δόντια.

Αν χρησιμοποιείτε την τεχνική λεύκανσης στο σπίτι μη φοράτε τους νάρθηκες για περισσότερο χρόνο από ότι σας έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας. Αν για κάποιο λόγο αισθανθείτε ευαισθησία (πόνο στα δόντια ή στα ούλα) κατά τη διάρκεια της εφαρμογής σταματήστε τη διαδικασία και ενημερώστε τον οδοντίατρό σας .Ο οδοντίατρός σας είναι ο μόνος που γνωρίζει τη δομή των δοντιών σας, την εφαρμογή του νάρθηκα και την περιεκτικότητα του υλικού που χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προλάβει τυχόν προβλήματα.

  Πάντα να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν και μετά την εφαρμογή του υλικού. Επίσης, οι νάρθηκες λεύκανσης πρέπει να  καθαρίζονται με άφθονο νερό μετά από κάθε εφαρμογή.  Εφόσον ξεκινήσετε τη λεύκανση μην κοιτάτε τα δόντια σας κάθε μέρα, διότι μπορεί να μην βλέπετε την πραγματική διαφορά. Προτιμότερο είναι να τα δείτε μετά το τέλος της θεραπείας.

 Προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές. Αν έχετε ήδη λευκά δόντια και απλά θέλετε ένα τόνο λευκότερα σκεφτείτε το κόστος σε σχέση με το αποτέλεσμα. Σίγουρα η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επεμβαίνετε αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος.

 Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα λευκαντικά υλικά στο ψυγείο. Ο χρόνος εφαρμογής έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τη θερμοκρασία συντήρησης και τη θερμοκρασία εφαρμογής του λευκαντικού υλικού.

Αν λοιπόν επιθυμείτε τα δόντια σας να δείχνουν όμορφα και λευκά δεν έχετε παρά να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας για να σας προσφέρει το χαμόγελο που επιθυμείτε!

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗINSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

GLYFADA METROPOLITANS

Δείτε εδώ ΟΛΕΣ τις συμβουλές για την στοματική φροντίδα 

από την κ. Κόκκορη Γεωργία

banner728x90kokkori

 

GLYFADA METROPOLITANS