Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Μια καλημέρα έκλεψε την παράσταση

Ο Ιούλιος μπήκε δυναμικά με το θερμόμετρο ν’ ανεβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Στη βουλή συζητάνε για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με ανατριχιαστικές ομοιότητες με το χουντικό διάταγμα 794 του 71. Και ενώ ο Κυριάκος θα είναι σήμερα στο Ελληνικό (εγκαίνια κατεδάφισης) στο εργοτάξιο της Lamda Development που θα αρχίσει να κατεδαφίζει διάφορα κτίσματα, ο «μεγάλος περίπατος» του κ. Μπακογιάννη δημιουργεί αναταράξεις σε πολλά επίπεδα. Μια καλημέρα όμως έκλεψε την παράσταση. Μπορεί να σβήστηκε σε λίγες ώρες, αλλά αποτυπώθηκε στην καρδιά και στο μυαλό μας σε μια πόλη γκρίζα, μουντή που κάνουν κουμάντο οι εργολάβοι και οι μεσάζοντες.

 

Μελίσα Φλέμινγκ

«…Η ιστορία της Ντουάα είναι η ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε εκκρεμότητα περιμένοντας το άσυλο και παρακολουθώντας τις ειδήσεις για τον πόλεμο στη Συρία. Είναι επίσης η ιστορία των παγκόσμιων δυνάμεων που εμπλέκονται στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς και που είτε δεν μπορούν, είτε δεν επιθυμούν να σταματήσουν τον πόλεμο….» (Από το βιβλίο της Μελίσα Φλέμινγκ «Μια ελπίδα πιο δυνατή απ’ τη θάλασσα», εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Πόλεμοι, διώξεις, φτώχεια

Πολλά τα ερωτήματα που βάζει η συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου: Γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τους Σύριους- τα θύματα του χειρότερου πολέμου; Γιατί στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν 4 εκ. πρόσφυγες προσφέρεται τόσο μικρή χρηματοδότηση και υποστήριξη; Και το κυριότερο ερώτημα: Γιατί γίνονται τόσα λίγα για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι διώξεις και η φτώχεια, που αναγκάζουν τόσους ανθρώπους να διαφύγουν προς τις ακτές της Ευρώπης. (Από το βιβλίο της Μελίσα Φλέμινγκ «Μια ελπίδα πιο δυνατή απ’ τη θάλασσα», εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Ανατριχιαστική Ομοιότητα

Εντυπωσιακές είναι οι ομοιότητες που παρουσιάζει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» με το χουντικό διάταγμα 794 της 1ης Ιανουαρίου 1971. Πρόκειται για το διάταγμα βάσει του οποίου η Δικτατορία κατέστειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και παρέμενε ανενεργό σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. (Πηγή: TVX)

 

Δίκτυο Natura

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 347 πολύπαθων εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και να λήξει η εργασιακή τους ομηρία στην οποία βρίσκονται επί 13 και πλέον χρόνια με εργασιακή σχέση «ορισμένου χρόνου» ζητούν οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Τελευταίο πλήγμα για τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης ήταν η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Τα πρώτα θύματα αυτού του νόμου είναι οι 36 Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι καταργούνται και συγχωνεύονται σε 24 νέα σχήματα, ως Τμήματα πλέον ενός κεντρικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), χωρίς αυτή η κίνηση να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, επισημαίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους ΦΔΠΠ. (Πηγή: Εφ. Συν, Τάσος Σαραντής)

 

Εγκαίνια κατεδάφισης

Δεν ξέρουμε αν η παρουσία του πρωθυπουργού την Παρασκευή 3/7 στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα περιοριστεί σε αυτό ακριβώς που αναφέρει η πρόσκληση -«παρουσία»- ή θα επεκταθεί σε ομιλία, ενδεχομένως και κόψιμο κορδέλας. Πάντως θα είναι μάλλον η πρώτη φορά που πρωθυπουργός εγκαινιάζει εργασίες κατεδάφισης και όχι οικοδόμησης. Διότι το «εργοτάξιο» της Lamda Development -στην πραγματικότητα της Intrakat- που θα εγκαινιαστεί εκεί δεν έχει άλλο προορισμό και δικαίωμα παρά μόνο να κατεδαφίσει τα αρκετές εκατοντάδες μικρά και μεγάλα κτίσματα. Συμπτωματικά», την Παρασκευή των… εγκαινίων κατεδάφισης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητούνται οι προσφυγές για το καζίνο, χωρίς το οποίο η επένδυση δεν προχωράει. (Πηγή Εφ. Συν, Γιάννης Κυμπουρόπουλος)

 

Ο «Μεγάλος Περίπατος» του κ. Μπακογιάννη

Οι «το πολύ 50.000 ευρώ» για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Κ. Μπακογιάννη αιφνιδιαστικά έγιναν 2 εκατ. ευρώ και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις που πληρώνονται «ντούκου» και όχι με την σταδιακή παράδοση του έργου. Απειλείται τόσο ο τρέχων όσο και οι επόμενοι προϋπολογισμοί του Δήμου Αθηναίων, ήδη κάνουν κάθε 15 ημέρες αναμόρφωση προϋπολογισμού και «στραγγίζουν» κωδικούς για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, προειδοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Κώστας Αλεξίου μιλώντας στο Κόκκινο. Δεν έχουμε έλλειψη… μελετών για το τι πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, από την εποχή του Τρίτση ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές και όλες έχουν ως κοινό τόπο τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΙΧ, είπε ο κ. Αλεξίου.

 

Πρωτοβουλία τεσσάρων Δημάρχων

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες στα Νότια. Τέσσερις Δήμαρχοι συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στην Ηλιούπολη. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, καθώς και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου επιβεβαίωσαν στη συνάντηση αυτή την επιθυμία τους για ανοιχτή και ουσιαστική συνεργασία σε όλα τα κοινά θέματα. Άμεσες προτεραιότητες, η συνολική αναβάθμιση των νοτίων προαστίων και η από κοινού διαχείριση του μέλλοντος της περιοχής και της νέας πραγματικότητας με την επένδυση του Ελληνικού. (Πηγή: SOUTHPRESS)

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter