Πάμπλο Πικάσο: Εζησε μέσα στην τέχνη και την… απιστία

|| ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ || Εχουν περάσει 42 χρόνια από τις 8 Απριλίου του ’73 που ο Πικάσο άφηνε την τελευταία του πνοή. Μια ματιά στη ζωή του ιδιοφυούς ζωγράφου και ισοπεδωτικού εραστή.

Ηταν 8 Απριλίου του 1973 όταν ο μεγαλύτερος ίσως ζωγράφος του 20ου αιώνα άφηνε την τελευταία του πνοή έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη τέχνη κι έρωτα. Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε σε ηλικία 92 χρονών σε ένα δείπνο με φίλους σε ένα χωριό έξω από τις Κάννες, τη Μουζέν, δίπλα στην τελευταία του σύντροφο, Ζακλίν Ροκ. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Πιείτε στην υγειά μου».  Στον τάφο του τοποθετήθηκε ένα άγαλμα της Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, ίσως της γυναίκας που αγάπησε περισσότερο απ’ όλες όσες παρέλασαν από τη ζωή του.

Ο Πάμπλο (Ρούιθ) Πικάσο (Pablo Picasso) γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου του 1881. Πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο, καθηγητής του σχεδίου, και μητέρα του η Μαρία Πικάσο. Άρχισε να ζωγραφίζει από παιδί και σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Ένα ταλέντο που φάνηκε από νωρίς

Το 1897 πήρε χρυσό βραβείο με τον πρώτο πίνακά του που παρουσίασε στην Ακαδημία. Έχοντας κιόλας κατακτήσει μια τεχνική σταθερή κι αξιόλογη, άρχισε να πλησιάζει τους πρωτοποριακούς καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής, που επέδρασαν βαθιά στη διαμόρφωσή του.

Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίζ και ο Χουάν Μιρό. Από το 1912 έως το 1914 τα έργα του Πικάσο γίνονταν όλο και πιο γνωστά. Στις διεθνείς εκθέσεις του Μονάχου, της Κολωνίας και του Βερολίνου, οι κυβιστικοί του πίνακες βρίσκονταν στην πρώτη σειρά, δημοσιεύονταν στα πρωτοποριακά περιοδικά και οι ανανεωτικές αντιλήψεις του γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα πιο προωθημένα καλλιτεχνικά κέντρα. Σύντομα, το όνομα του έγινε συνώνυμο με το καινούργιο και το τολμηρό.

Πικάσο, ο πρωτοπόρος και… ανένταχτος

Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία. Αν και οι συνεχείς μεταλλαγές του παρεξηγήθηκαν ως έλλειψη συνέπειας, ο Πικάσο θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αποτελεί η «Γκουέρνικα» ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο.

Το τραγικό τέλος των συντρόφων του

Εκτός από σπουδαίος ζωγράφος ήταν και μεγάλος εραστής. Από τη ζωή του Πάμπλο Πικάσο έχουν παρελάσει άπειρες γυναίκες που υπήρξαν μούσες και μοντέλα του, ερωμένες και σύντροφοί του. Ο Πικάσο δεν μπορούσε δίχως κάποια γυναίκα στο πλευρό του. Εκτός από αναρίθμητες σχέσεις – παράλληλες οι περισσότερες – έκανε δυο γάμους και τέσσερα παιδιά. Η επίδρασή του ήταν καταστροφική πάνω στις συντρόφους του με λίγες εξαιρέσεις.

Μεταξύ των γυναικών της ζωής του., η Μαρί Τερέζ κρεμάστηκε, η Ζακλίν Ροκ αυτοκτόνησε με πιστόλι, ενώ η Ολγα Τσέλκοβα, η πρώτη σύζυγός του, και η Ντόρα Μααρ έχασαν τα λογικά τους.

Και ήταν η Ντόρα Μάαρ (που αποτυπώθηκε σε μερικούς από τους πιο ακριβούς πίνακες στην ιστορία της τέχνης) η οποία κάποια στιγμή του είχε πει: «Μπορεί ως καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά είσαι άχρηστος».

source

GLYFADA METROPOLITANS