Τα Pandora Papers, ένα τεράστιο δημοσιογραφικό εγχείρημα, αποκαλύπτουν τη μεγάλη αδυναμία των ισχυρών στις offshore εταιρίες και τις αδήλωτες συναλλαγές.

 

Μία πολύ γενναία δόση των συναλλαγών των παγκόσμιων ηγετών μέσω off shore εταιριών προσφέρουν στο κοινό οι διαρροές των εγγράφων που ονομάστηκαν Pandora Papers.

 

Το γιγαντιαίο αυτό δημοσιογραφικό εγχείρημα, για το οποίο συνεργάστηκαν μερικά από τα πιο μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη, αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορά 35 πρώην και νυν ηγέτες χωρών οι οποίοι αρέσκονταν σε αδιαφανείς, το λιγότερο, συναλλαγές.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

  • Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του αγόρασαν υπεράκτια εταιρία στην οποία άνηκε το γραφείο το οποίο επίσης αγόρασαν. Γλίτωσαν 312.000 λίρες.
  • Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας φέρεται ότι συγκέντρωσε κρυφά συνολικά ποσά που φτάνουν τα 70.000.000 λίρες.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να διαθέτει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας στο Μονακό.
  • Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αγόρασε, μέσω offshore εταιριών, δύο βίλες στη νότια Γαλλία αξίας 12 εκατομμυρίων λιρών.
  • Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και οι συνεργάτες του έφτασαν σε συμφωνίες για περιουσιακά στοιχεία στη Μεγάλης Βρετανίας συνολικής αξίας 400 εκατομμύρια λίρες.

source: news247.gr