Παροχές Αλέξη Τσίπρα: Μόνιμη 13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ σε ενέργεια και εστίαση

 • Αναλυτικά η λίστα των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε είναι μέτρα για την επόμενη τετραετία και ένα σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών.

  “Σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας” είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι “είναι πάνω από 31 δισ. ευρώ το απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές”.

  Τα μέτρα ελάφρυνσης όπως τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργούς

  Μέτρα 2019

  Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοολ)

  Μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστη του 13%

  Συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

  Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.

  Κόστος περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ

  Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ ως εξής, όπως αποσαφήνισε η Έφη Αχτσιόγλου:

  “Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το 100% της σύνταξης

  Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ το 70% της σύνταξης

  Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ το 50% της σύνταξης

  Και για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ το 30% της σύνταξης”

  Μέτρα 2020

  Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δις ευρώ αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019

  Ειδικά προχωράμε σε

  Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20000 και μείωση για μεγαλύτερα με σκοπό την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

  Μηδέν από 2% έως 20.000€

  2% από 5% εως 30.000 €

  4% από 6,5% εως 40.000€

  6 από 7,5% εως 65.000€

  8% από 9% εως 220.000 €

  Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

  Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

  Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.

  Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

  Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

  Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

  Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκων φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

  Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

  Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 118) και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

  Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

  Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 9) με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

  Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

  Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

  Συνεταιρισμένοι αγρότες

  Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

  Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

  Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

  source: news247.gr

  photo αρχείου