Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

Υλικά για την ζύμη

χυμό 2 πορτοκαλιών
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1/4 κ γλ σόδα
3 φλ τσ αλεύρι γ.ο.χ.

Υλικά για την γέμιση

1 φλ τσ καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ τσ σταφίδες
1/4 φλ τσ σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
1/4 φλ τσ φρυγανιά κοπανισμένη
1/2 κ γλ κανέλα
1 κ σ μέλι
Ανθόνερο, ζάχαρη άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα.

Τρόπος παρασκευής

1.    Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγετε μια λακουβίτσα στην μέση. Ρίχνετε μέσα το λικέρ, το λάδι και τον χυμό των πορτοκαλιών, αφού διαλύσετε μέσα την σόδα.
2.    Ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη και ανοίγετε φύλλο μέτριου πάχους.  Κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους με την βοήθεια κουπ-πατ ή ποτηριού.
3.    Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε 2 κ σ νερό και 1 κ σ μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύετε καλά.
4.    Βάζετε 1 κ γλ γέμιση σε κάθε στρογγυλό δίσκο της ζύμης. Σκεπάζετε να γίνει μισοφέγγαρο λαδώνετε τις άκρες και πιέζετε με πιρούνι, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολητικό χαρτί.
5.    Προθερμαίνετε τον φούρνο με αντιστάσεις στους 200ο και τα ψήνετε για 30′. Όταν κρυώσουν τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter