Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

Αναβάλλεται το Καρναβάλι στη Γλυφάδα

Αναβάλλεται το Καρναβάλι στη Γλυφάδα που είχε προγραμματιστεί την Κυριακή 1η Μαρτίου. Την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η ακύρωση όλων των καρναβαλιών γίνεται για προληπτικούς λόγους και έπειτα από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.”Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος συστάσεις και το πλαίσιο γενικότερης προστασίας του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι αποκριάτικα καρναβάλια γίνονται εκτός από την Πάτρα, στο Ρέθυμνο, στη Νάουσα, στην Ξάνθη, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στην Έδεσσα, στον Τύρναβο και  σε πολλές πόλεις της Αττικής και αλλού.

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΟΑΣΑ

Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορονοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ.) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.  Επίσης, αποφασίστηκε σε ημερήσια βάση η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών. (Πηγή: Εφ.Συν)

 

Ομόφωνο Ψήφισμα για το Κοινωνικό Ιατρείο

Μετά από πρόταση της δημοτικής κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα» το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εθελοντών ιατρών και πολιτών του Κοινωνικού Ιατρείου, ενάντια στην επιχειρούμενη από την “Ελληνικό Α.Ε.”, έξωση. Είναι η δεύτερη φορά που το Μ.Κ.Ι.Ε. βρίσκεται υπό την απειλή έξωσης. Η πρώτη ήταν το 2018, όταν και πάλι η “Ελληνικό Α.Ε.” είχε ζητήσει την εκκένωση του χώρου, αλλά η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, συλλόγων και φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό απέτρεψε τη έξωση.

 

 

 

 Κική Δημουλά – Περί Ποίησης

«…Η ποίηση είναι ένα «σήμερα». Ένα σήμερα, που ελπίζει ότι θα είναι κι’ ένα «αύριο», με αναγνωρισμένες τις αγαθές παρεμβάσεις του, ώστε να μην είναι όλα μονόδρομος… Συμβολίζει επίσης, έναν ακόμα άνθρωπο μέσα στους τόσους, με μια πιο ευδιάκριτη ιδιαιτερότητα απ’ αυτές που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος που προορίζεται να κοινοποιείται και να περνάει τη δοκιμασία του μετεωρισμού της, πάνω από το αν έχει νόημα ή όχι η ύπαρξή της. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο που μάχεται να δώσει στα πράγματα διαστάσεις που δεν έχουν, ή και να ξεκαθαρίσει τη θολή μορφή τους, εφαρμόζοντας μια άλλη, επίσης θολή μέθοδο, όπως είναι αυτή του ποιητικού λόγου, ίσως πιο παρήγορη ως βραδύτερα θνητή…» (Πηγή: lifo )

 

Προφυλάξεις

Όταν βρέχει δεν παίρνω ομπρέλα.
To θεωρώ δειλία να προφυλάσσομαι από το ξεκάθαρο.
Όταν δε βρέχει, όσο και αν ευτυχεί ο ουρανός όσο κι αν τον πιστεύω
ανοίγω την ομπρέλα μου δεν είναι ξεκάθαρη καιρική συνθήκη η ευτυχία.

Κική Δημουλά

 

Ο πληθυντικός αριθμός

Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ, οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.

Κική Δημουλά

 

Ο Μικρός Ναυτίλος

 «Ό,τι μπόρεσα ν’ αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια διαφάνεια, το χρωστώ σ’ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου ‘δωκεν η ποίηση: να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει. Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη Στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια».

Οδυσσέας Ελύτης

 

Κώστας Βουτσάς, ο Αριστερός

Ο Κώστας Βουτσάς, χορτασμένος από μια ζωή γεμάτη και δημιουργική, εξακολουθούσε να παραμένει αριστερός. Ψήφιζε ώς το τέλος ΚΚΕ για να έχει, όπως έλεγε, το κόμμα μια ισχυρή φωνή αντίστασης. Ο δημοσιογράφος  Νίκος Κιάος θυμάται ένα περιστατικό από την εποχή που ο Κώστας Βουτσάς ήταν ήδη πρωταγωνιστής και πολύ αγαπητός στο κοινό. Είχε πάει στο καμαρίνι του στο θέατρο Γκλόρια για να του ζητήσει να υπογράψει υπέρ της πορείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η οποία ενώ είχε προγραμματιστεί απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση: «Υπέγραψε χαμογελαστός και μάλιστα προσπαθούσε να πείσει έναν συνάδελφό του να υπογράψει κι εκείνος. “Μα για την ειρήνη πρόκειται, βρε παιδί μου, υπόγραψε κι εσύ” του έλεγε». (Πηγή Εφ.Συν- Έφη Μαρίνου)

Κώστας Βουτσάς

Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων έφυγε σε ηλικία 97 ετών. Έζησε την Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Πίστευε, όμως, σε έναν καλύτερο κόσμο, για τον οποίο άξιζε να δώσει τη ζωή της. Η Άλκη Ζέη η οποία πρόσφατα έγινε επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών είχε μια πολυτάραχη ζωή με μακρόχρονες στάσεις στην Αθήνα, τη Σύρο, τη Χίο, τη Μόσχα, την Τασκένδη, το Παρίσι, την Αθήνα, το Βέλγιο, το Πήλιο. Έζησε μια μυθιστορηματική ζωή. Μια ζωή συνυφασμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter