Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!
Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Μια καλύτερη χρονιά με υγεία, ειρήνη, αγάπη και αλληλεγγύη
Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε το 2021. Ας ευχηθούμε το 2022 να είναι μια καλύτερη χρόνια!!! Κι ας γίνουν οι ευχές μας για υγεία, αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη πράξη κάθε μέρα στη ζωή μας. Ας μη τις πάρει ο άνεμος, μη τις σβήσει η βροχή, να μη τις σκεπάσει το χιόνι. Και όπως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος η απάντηση στην κρίση είναι η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη. «Η αλληλεγγύη είναι μια λέξη που εκφράζει πολύ περισσότερα από όσα εκφράζουν μερικές σποραδικές πράξεις γενναιοδωρίας. Σημαίνει να σκεφτόμαστε και να δρούμε με όρους κοινότητας, προτεραιότητας της ζωής όλων σε σχέση με την ιδιοποίηση των αγαθών από μέρους ορισμένων. Σημαίνει και να παλεύουμε εναντίον των δομικών αιτιών της φτώχειας, εναντίον της ανισότητας, της έλλειψης εργασίας, γης και κατοικίας, της άρνησης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σημαίνει να αναμετριόμαστε με τις καταστροφικές επιπτώσεις της αυτοκρατορίας του χρήματος. Η αλληλεγγύη, νοούμενη με το βαθύτερο νόημά της είναι ένας τρόπος να γράφουμε την Ιστορία και αυτό είναι που κάνουν τα λαϊκά κινήματα».
Σημαντική αύξηση νοσηλειών σε παιδιά έφερε η επέλαση της Όμικρον
Κατακόρυφη άνοδος στα ποσοστά σε ΗΠΑ και Βρετανία. Επιφυλακτικοί για ασφαλή συμπεράσματα από τώρα οι επιστήμονες, ενώ τα σχολεία ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα. Η Όμικρον μέσα σε λίγες εβδομάδες οδήγησε σε χιλιάδες νοσηλείες μικρών παιδιών στις ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες για το πώς θα παλέψουν τη νέα παραλλαγή οι πολλοί ανεμβολίαστοι Αμερικανοί κάτω των 18. Αντίστοιχα στοιχεία έρχονται και από τη Βρετανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο μέσος αριθμός ημερήσιων νοσηλειών για παιδιά μεταξύ 21 και 27 Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί κατά 58%, σε σχέση με την αύξηση 19% που παρατηρείται για άλλες ηλικίες.
Οι οικονομικές κρίσεις πλήττουν τους φτωχούς
«..Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, οι όποιες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κρίσεις πλήττουν κυρίως τους φτωχούς. Από το Φεβρουάριο του 20 που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, έστω και αν για όλους μας κτυπάει η καμπάνα έστω κι αν χαρακτηρίστηκε ο κορονοϊός διαταξικός αντίπαλος, ποιος θα μπορούσε να το αρνηθεί ότι τους φτωχούς, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τις κοινωνικές μειονότητες, τους νέους, τους ανήμπορους, τους αβοήθητους γενικά συνανθρώπους μας τους χτυπάει πιο απειλητικά, χωρίς έλεος, εφόσον το έλεος πάντα ρυθμίζεται από την κοινωνική πολιτική και ορίζεται από την έγνοια του κράτους για τον αδύναμο πολίτη σε μια εποχή που η μέριμνα του κοινωνικού κράτους ολοένα και πιο δραστικά συρρικνώνεται….» (Πηγή: Μάρω Δούκα, από τον πρόλογο του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου « Στο κόκκινο σακίδιο»)
Πάπας Φραγκίσκος: « Όλοι αδέλφια»
Με την εγκύκλιο «Fratelli tutti» («Όλοι αδέλφια») ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σε όλους, χριστιανούς, αλλόθρησκους και άθεους, ένα μήνυμα οικουμενικής συναδέλφωσης και ένα κάλεσμα σε πάλη για την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται το ακόλουθο άρθρο του Ιταλού κοινωνιολόγου Γκουίντο Βιάλε, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Il Manifesto».Αυτό που θα κρίνει την επιρροή του Πάπα Φραγκίσκου δεν είναι οι μάχες εξουσίας στο εσωτερικό του Βατικανού, αλλά η προσπάθειά του να προτείνει μια ριζική στροφή, προκειμένου να προστατευτεί η ανθρωπότητα από την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τις ζωές μας. Η παπική εγκύκλιος «Laudato si» είχε ανοίξει έναν ορίζοντα κατανόησης και νοήματος, που θεμελιώνεται στη διασύνδεση και στη συνέχεια ανάμεσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και στους γεωλογικούς και βιολογικούς κύκλους που ρυθμίζουν τη ζωή στον πλανήτη μας: είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. (Πηγή: Εφ. Συν Θανάσης Γιακελτσής, Αδελφοσύνη και αλληλεγγύη)
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πλήττει τους φτωχούς της Γης,
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος όμως πλήττει κυρίως τους φτωχούς της Γης, που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειές της. Κοινωνική δικαιοσύνη -μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε όσους κατέχουν πάρα πολλά και σε όσους κατέχουν πολύ λίγα- και περιβαλλοντική δικαιοσύνη -διάσωση των οικοσυστημάτων- συνδέονται αδιαίρετα. Και εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διάσωση του «κοινού μας οίκου» είναι οι φτωχοί, οι εκμεταλλευόμενοι, οι καταπιεζόμενοι. Μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα, στον οποίο η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση παραμένει το πλαίσιο χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε τους λόγους και την επείγουσα ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής του τρόπου ζωής μας, η παπική εγκύκλιος «Fratelli tutti» εστιάζει στην αναγκαιότητα να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις. (Πηγή: Εφ. Συν, Θανάσης Γιακελτσής, Αδελφοσύνη και αλληλεγγύη)
Παγκόσμια ανισότητα άνθρακα: «Δεν ρυπαίνουμε όλοι το ίδιο»
Στοιχεία για την ανισότητα εκπομπών άνθρακα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του πλανήτη, εμπεριέχονται μεταξύ πολλών άλλων στην έκθεσηWorld Inequality Report 2022. Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν οι μισές εκπομπές άνθρακα προέρχονται από το πλουσιότερο 10% των κατοίκων του πλανήτη, ενώ το πλουσιότερο 1% των κατοίκων εκπέμπει περισσότερους ρύπους από τον μισό πληθυσμό της γης, το φτωχότερο 50%.Στην έκθεση, πέρα από στοιχεία για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου, περιέχονται και στοιχεία για την ανισότητα των εκπομπών ρύπων, όπως αυτές προκύπτουν από το προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό εμπεριέχει «τις εκπομπές της οικιακής κατανάλωσης, των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως και των εισαγωγών και εξαγωγών άνθρακα που είναι ενσωματωμένες σε προϊόντα και υπηρεσίες που εμπορεύονται με τον υπόλοιπο κόσμο». Με αυτά τα δεδομένα, η έκθεση επισημαίνει πως το 48% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων για το 2019 ήταν συνεισφορά του πλουσιότερου 10% των κατοίκων του πλανήτη. Το πλουσιότερο 1% συνεισέφερε στο 16,8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, ποσοστό μεγαλύτερο αυτού (12%) που συνεισφέρει το φτωχότερο 50% του πλανήτη. Μεταφράζοντας τα ποσοστά αυτά στους αριθμούς του παγκόσμιου πληθυσμού — που το 2019 ήταν περίπου 7,7 δισεκατομμύρια — βρίσκουμε ότι περίπου 77 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για περισσότερες εκπομπές από ό,τι οι περίπου 3,8 δισεκατομμύρια φτωχότεροι του πλανήτη. (Πηγή: Info war- Ανδρέας Κοσιάρης)
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.
follow Γλυφάδα metropolitans on twitter