Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Χριστούγεννα με απόσταση, αλλά με πολλές ελπίδες

Χριστούγεννα με απόσταση, χωρίς αγκαλιές και φιλιά αλλά με αλληλεγγύη κι αγάπη. Χριστούγεννα με «σβηστά φώτα αλλά αναμμένους ανθρώπους» όπως είπε κι ο Θηβαίος. Με διαγγέλματα και δηλώσεις μπροστά στις κάμερες και με πράξεις αλληλεγγύης με σβηστά φώτα όπως της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όταν ο πολίτης εμπιστεύεται την κυβέρνησή του και αυτή δεν του λέει ψέματα και δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με αφορμή την πανδημία, τότε ναι, υπάρχουν πολύ λιγότερες δυσκολίες στο να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας λέει στη συνέντευξη του ο Φρεντί Βινέ. Κι ο  Θάνος Μικρούτσικος που δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει στο φτερό του καρχαρία ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του μας θυμίζει με τη ζωή του και τα λόγια του ότι πρέπει να ζούμε, να προσπαθούμε, να ονειρευόμαστε ως την τελευταία στιγμή.

 

Αλμπερτ Μπουρλά

Η είδηση για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει την εξάπλωσή της στον πλανήτη. Ένα από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι εάν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί, θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη αυτή.  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα αυτό. Αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα». Δήλωσε μάλιστα πως σε περίπου δύο βδομάδες θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος.

 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» επισκέφθηκε την Πέμπτη 24/12 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με τους εθελοντές και τον υπεύθυνό της κοινωνικής κουζίνας, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ενώ συμμετείχε στη διαδικασία διανομής του συσσιτίου και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλή χρονιά. H Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει τρεις φορές τη βδομάδα 150 μερίδες φαγητού στην κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος».

 

Μια πράξη αλληλεγγύης χωρίς κάμερες

Νωρίς-νωρίς κάθε πρωί ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Βασίλης Μπέκας, περνά τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου. Φορά την ποδιά του, μιλά με τους συνεργάτες του και ανάβει τη φωτιά στην κουζίνα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σήμερα είναι Δευτέρα και θα ρίξει στην κατσαρόλα ρεβίθια. Λίγο αργότερα θα ετοιμάσει και τα χόρτα. Έχει υπολογίσει να «βγάλει» 151 μερίδες. Μόνο μία εξ αυτών θα γευτεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι άλλες 150 θα φροντίσει ο ίδιος να φτάσουν ζεστές στο Μεταξουργείο. Εκεί θα συναντήσει έναν άνθρωπο στο έργο του οποίου υποκλίνεται. Είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η «ψυχή» της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος». (Πηγή: athensvoice.)

 

Η διαχείριση μιας επιδημίας είναι  και κοινωνικό ζήτημα

Ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας και ειδικός ερευνητής Φρεντί Βινέ (Freddy Vinet) στη διαχείριση καταστροφών και φυσικών κινδύνων, με αφορμή το βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», φέρνει στο προσκήνιο τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τη γνώση του παρελθόντος στη σημερινή εποχή της πανδημίας. Η διαχείριση όμως μιας επιδημίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής, αλλά και κοινωνικό ζήτημα τονίζει. «Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ επιστημόνων, κυβερνήσεων/θεσμικών παραγόντων και πολιτών. Είναι σαφές ότι οι χώρες που βρίσκονται σε εσωτερική σύγκρουση -όπου η κοινωνία είναι διχασμένη, π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βραζιλία κ.α.- αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε αντίθεση με τις χώρες όπου υπάρχει κοινωνική συνοχή, Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία, ή ακόμα και στην Κίνα κι ας είναι μια χώρα που ναι μεν δεν υπάρχει ελευθερία, αλλά υπάρχει κοινωνική συνοχή. Όταν ο πολίτης εμπιστεύεται την κυβέρνησή του και αυτή δεν του λέει ψέματα και δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με αφορμή την πανδημία, τότε ναι, υπάρχουν πολύ λιγότερες δυσκολίες στο να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας». (Πηγή: Εφ. Συν, Νόρα Ράλλη)

 

Στο φτερό του καρχαρία

Οι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες μιλούν στη Δώρα Σελλά για τη σχέση τους με τον Θάνο Μικρούτσικο με αφορμή την κυκλοφορία του CD «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»

Ρίτα Αντωνοπούλου

«Ο Μικρούτσικος με πίστεψε περισσότερο από εμένα την ίδια και ουσιαστικά με πήρε από το χέρι και με έβγαλε στη σκηνή και στον κόσμο…»

Χρήστος Θηβαίος

«Τα πάντα! Πάνω απ’ όλα τη δύναμη να γράφω και να δημιουργώ.»

Κώστας Θωμαΐδης

«…Ήταν ο μέντοράς μου, ο δάσκαλος, ο φίλος..»

 

Προφητικός ο λόγος του Θάνου

«Χόρεψε στο φτερό του καρχαρία», αυτό έλεγε σε κάθε του συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος, καλώντας τους νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες ικανότητες τους και να μην σταματήσουν να ονειρεύονται γράφει η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη εξηγώντας το πνεύμα αυτού του δίσκου.. Γιατί αν αξίζει κάτι είναι να προσπαθούμε πάντα να κατακτήσουμε το αδύνατον. Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει στο φτερό του καρχαρία ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του δίνοντας σε όλους ένα ηχηρό μήνυμα. Ζούμε, προσπαθούμε, ονειρευόμαστε ως την τελευταία στιγμή. (Πηγή: Εφ. Συν, Δώρα Σελλά)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter