Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

Μπλε, Κόκκινα, Πράσινα Φωτάκια

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει ο στολισμός για τα Χριστούγεννα στη Αθήνα και ειδικά στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τα μπλε φώτα που τοποθετήθηκαν στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας για τις γιορτές βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλών χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Αλλά και το  χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος το οποίο «γέρνει προς τα αριστερά» Αλλά κι εδώ κοντά στη γειτονιά μας ο στολισμός της Ιασσωνίδου δεν πάει πίσω. Ένα χαλί από φωτάκια κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας και νομίζεις ότι θα σε πλακώσει.

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Γέφυρα Αλληλεγγύης

Εδώ και λίγες μέρες, στη γέφυρα Ha’penny στο Δουβλίνο, τα κάγκελα συχνά είναι γεμάτα παλτό και κάθε φορά που αδειάζουν, νέα ρούχα καταφθάνουν συνεχώς.«Αν χρειάζεστε ένα, παρακαλώ πάρτε ένα. Αν θέλετε να βοηθήσετε, παρακαλώ κρεμάστε ένα», αναφέρουν τα σημειώματα κατά μήκος της γέφυρας. Εκτός από τα πανωφόρια, υπάρχει και ένα πλαστικό κουτί το οποίο είναι γεμάτο με κασκόλ, σκουφιά και γάντια. Μια γέφυρα αλληλεγγύης στο Δουβλίνο από τους πολίτες που μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δίνει ελπίδα.

 

World’s Big Sleep Out

Δεκάδες πολίτες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Δουβλίνο κοιμήθηκαν στους δρόμους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και τρόπο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα των αστέγων. Το κίνημα «World’s Big Sleep Out» έκανε την εμφάνισή του πριν λίγο καιρό ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να δείξει την αλληλεγγύη του στους άστεγους. Πολίτες στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο  κοιμήθηκαν στους δρόμους με υπνόσακους, αν και η θερμοκρασία ήταν εξαιρετικά χαμηλή, ενώ στο Λονδίνο η καταρρακτώδης βροχή έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Αλληλεγγύη για Όλους

Με πρωτοβουλία των δομών Αλληλεγγύης της Αττικής και της «Αλληλεγγύης για Όλους», ξεκίνησε  καμπάνια συλλογής ειδών προσωπικής υγιεινής για τους μετανάστες που «φιλοξενούνται» στο Κ.Υ.Τ της Μόριας. Επιλέχθηκε η Μόρια όπου συγκεντρώνεται υπερπολλαπλάσιος αριθμός προσφύγων και συμπυκνώνεται το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Συγκεντρώνουμε στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Καλλίπολη, Καλλιπόλεως 33 στο Ελληνικό από Δευτέρα έως Παρασκευή 19.00-20.30 (Οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, σαμπουάν, μωρομάντηλα, πετσέτες σώματος και προσώπου). Διάρκεια καμπάνιας και συλλογής ειδών είναι έως την Παρασκευή 20/12/2019. Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες της Μόριας και δείχνουμε την αλληλεγγύη και την αγάπη μας.

 

Τέρας στη Θάλασσα

Όλη η Ελλάδα έχει εκπλαγεί που εκβράστηκε η φάλαινα στην Κερατέα και το πιο λυπηρό είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας αγνοεί πως ο φυσητήρας είναι κάτοικος και των θαλασσών μας. Είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στην ελληνική επικράτεια και ακόμα και αξιωματούχοι που λαμβάνουν αποφάσεις στις κυβερνήσεις αγνοούν την ύπαρξή του. Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό για μένα. Έχουμε πάρει κλήσεις από λουόμενους στην Αττική, από σοβαρούς και επώνυμους ανθρώπους, οι οποίοι μας έχουν καταγγείλει πολλές φορές πως είδαν ένα “τέρας” στη θάλασσα. Είναι τραγικές αυτές οι αντιδράσεις. Αντί να είμαστε περήφανοι και προστατευτικοί γι’ αυτά τα πανέμορφα και σπάνια πλάσματα, αντιδρούμε λες και πρόκειται για τέρατα που θα έρθουν να μας καταπιούν. Οι φυσητήρες είναι από τα πιο όμορφα, τα πιο συμπαθητικά και τα πιο ευφυή πλάσματα, και αγνοούμε την ύπαρξή τους. Δεν επιτίθενται στον άνθρωπο, είναι ευαίσθητα και συντροφικά πλάσματα». ( Από την συνέντευξη του Θοδωρή Τσιμπίδη διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος» στην εφημερίδα Έθνος).

Παντελής Μπουκάλας

….Δεν ήξερα, επίσης, ότι στο Αιγαίο, που δυστυχώς δεν ανήκει στα ψάρια του, όπως υποθέτει ή εύχεται το γνωστό σύνθημα, ζουν και φάλαινες. Και μάλιστα φυσητήρες. Τόσα ταξίδια, δεν μου έκαναν ποτέ την τιμή να φανερωθούν, ούτε και σε κανέναν γνωστό μου. Δεν είναι πολλές άλλωστε: 250 έχουν τα ενδιαιτήματά τους στα βάθη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στα φαράγγια και στις χαράδρες. Και λιγοστεύουν· έχουν πεθάνει κι ο Ποσειδώνας κι ο Νηρέας κι ο Τρίτωνας, μόνο στις παιδικές ταινίες του Χόλυγουντ ζουν κι αυτοί. Όπως λιγοστεύουν και τα δελφίνια. Και οι φώκιες μονάχους, μονάχους, παρότι προστατευόμενες. Να, μόλις προ μηνός σκότωσαν με όπλο μία από αυτές στη Μηλίνα του Πηλίου. Από σκέτη κακία, τι άλλο. Εκτός και κάποιος γονιός μάθαινε σκοποβολή στο βλαστάρι του. Για να επιβιώσει τώρα που η Ελλάδα καταλαμβάνεται από τους «λαθροεποίκους» του Αντώνη Σαμαρά, του Κυριάκου Βελόπουλου και των λοιπών ορμπανοσαλβινιστών….

 

Απληστους Τραμπολσονάριους

Και συνεχίζει ο Παντελής Μπουκάλας….

Φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, μέλισσες, ελέφαντες, που μαθαίνουν σιγά σιγά να γεννιούνται δίχως χαυλιόδοντες, δεν θα λάβουν μέρος στην 25η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Μαδρίτη. Λογικό. Αυτά είναι πράγματα για τα έλλογα πλάσματα του είδους Απληστους Τραμπολσονάριους. Τα άλογα όντα δεν σκέφτονται βέβαια και δεν μιλούν έναρθρα. Απλώς αφανίζονται. Κάποια σημασία θα ’χει αυτό για τον πλανήτη, αλλά το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικότερα στην 50ή Διάσκεψη.

 

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME. Η διάκριση αυτή ανακοινώθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ενώ η Γκρέτα κατηγορούσε στην COP25 τις χώρες για «απάτη» στην ανάληψη δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα είπε: «…Μία χούφτα πλούσιων χωρών έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τόσα τοις εκατό, από τώρα μέχρι το τάδε έτος ή ότι θα πετύχει την κλιματική ουδετερότητα το τάδε έτος. Όλα αυτά μοιάζουν με την πρώτη ματιά εντυπωσιακά, αλλά ακόμη και αν οι προθέσεις είναι καλές, δεν υπάρχει leadership, δεν δείχνουν τον δρόμο, είναι απάτη….».

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

Κεντρική Photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter