Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

Ευτυχία Παπαγιανοπούλου

 

Η Ευτυχία Χατζηγεωργίου-Οικονόμου, αργότερα Νικολαΐδου και τελικά Παπαγιαννοπούλου, ήταν μια γυναίκα μποέμισσα που έζησε με πάθος φτιάχνοντας τα στιχάκια της για να έχει λεφτά για την «τσόχα»,  χωρίς να νοιάζεται ούτε για καριέρα ούτε για υστεροφημία. Για ένα κομμάτι ψωμί προμήθευε τους μεγάλους συνθέτες με αξέχαστους στίχους και δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή, στις 7 Ιανουαρίου του 1972. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της. Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα, Χατζηδάκη. Για τον θάνατο της κόρης της Μαίρης, έγραψε το 1960, το «Δυο πόρτες έχει η ζωή» και το «Είμαι αητός χωρίς φτερά». Το λαϊκό «γράφεται πρώτα με την καρδιά και το συναίσθημα και ύστερα με τεχνική, είπε σε συνέντευξή της το 1970. Στον Χιώτη έδωσε τα «Ηλιοβασιλέματα», «Πάρε το δάκρυ μου», «Περασμένες μου αγάπες» κι άλλα σπουδαία τραγούδια που έμειναν στην ιστορία.

 

|| Οργανοπαίχτες στην Αιόλου || photo:Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Άγγελος Φραντζής

 «…Πέρα από μεγάλη καλλιτέχνιδα η Ευτυχία, ήταν μια γυναίκα με τεράστιες αντιφάσεις, αλλά πάνω από όλα με μια μεγάλη κατάφαση στη ζωή. Ένα ναι στη ζωή μέσα σε ξενιτιά τραγωδίες θανάτους και φυσικά το πάθος της για το τζόγο. Όλα τα αντιμετωπίζει με τρομερό χιούμορ..» ( Από την συνέντευξη του Άγγελου Φραντζή σκηνοθέτη της ταινίας η « Ευτυχία» στην Βένα Γεωργακοπούλου και στην Εφημερίδα των Συντακτών.

photo: efsyn.gr

Κάτια Γκουλιώνη

«…Μιλάµε για µια γυναίκα που ακόµη και σήµερα δεν θα ήταν αποδεκτή από τη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Μπορεί στα λόγια να υποστηρίζουμε την πολιτική ορθότητα αλλά στην πράξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι µέσα µας είµαστε βαθιά συντηρητικοί. Μάλιστα σκέφτοµαι ότι αν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ζούσε σήµερα ίσως να ενοχλούσε περισσότερο από ό,τι στη δική της εποχή…» ( Κωνσταντίνος Καϊμάκης 24.12.2019 Documento)

Θάνος Ζελίτης, instantane

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Θάνου Ζελίτη «instantane»με φωτογραφίες της Μαρίας Συμεωνίδου. Ο ποιητής στο εισαγωγικό του σημείωμα λέει: Συνηθίζω να γράφω ποιήματα, να ζωγραφίζω λέξεις, σε δημόσιους χώρους, πάνω στα πιο ακατάλληλα χαρτιά-χαρτοπετσέτες, αποδείξεις ταμειακών μηχανών και άλλα παρόμοια. Μερικά από αυτά διασώζονται σε κάποια τσέπη μου, άλλα το χέρι κάποιου φίλου, ως ενθύμιο της στιγμής, κουρσεύει. Στη συλλογή αυτή περιέχονται ποιήματα που γράφτηκαν μια κι έξω, όπως λένε, χωρίς ποτέ να γίνει επεξεργασία ή διόρθωση τους. ( Το βιβλίο του Θάνου Ζελίτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρτεμις )

 

Μελαγχολία

Όταν πλησιάζουν μεγάλες γιορτές

σκέφτομαι πανικόβλητες μοναξιές

σκέφτομαι το σκληρό σου όχι

σκέφτομαι στερεμένους κρουνούς δακρύων

σκέφτομαι την απουσία του γνωστού μου

σκαμπώ απ’ το μπαρ

σκέφτομαι εμένα να οδεύω στο θάνατο

κι όλοι εσείς προσωποποιημένη η μοναξιά

να χλευάζετε την είσοδό μου στον Άδη

και να χορεύετε ζεϊμπέκικο

το η ζωή εν τάφω κατετέθης…

καταμεσής στην πλατεία

εικονογραφώντας της δικής σας μοναξιάς

την έκταση

Όταν βιώνω μεγάλες γιορτές

σκέφτομαι θαμμένα παιδικά όνειρα…

(Απόσπασμα από το ποίημα του Θάνου Ζελίτη Μελαγχολία )

 

 

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διακοπή του σεμιναρίου στη Γλυφάδα με θέμα « Το σχολείο που μας χωράει». Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι:

  1. Προτίθενται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εν λόγω κύκλος σεμιναρίων με θέμα: «Το σχολείο που μας χωράει. Ευαισθητοποίηση και Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών στην πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού» στη Γλυφάδα;

  2. Προτίθενται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε ο εν λόγω κύκλος σεμιναρίων να πραγματοποιηθεί σε όλους της Δήμους της χώρας, ακριβώς εξαιτίας της σπουδαιότητας των ζητημάτων τα οποία διαπραγματεύεται;

 

Συνάντηση Πατούλη με Δημάρχους

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επένδυση στο Ελληνικό και πως αυτό θα επηρεάσει και θα ωφελήσει τους όμορους δήμους.

Δεν προέκυψε όμως τίποτε επί της ουσίας και όπως είπε και ο Δήμαρχος Γλυφάδας στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ερώτηση που του έγινε «.. συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε..»

 

 

Ο Άλλος Άνθρωπος

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας,
με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. «…Δεν κάνουμε ‘φιλανθρωπία’, ούτε ‘ελεημοσύνη’, με την σημερινή έννοια των λέξεων
Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί..» λένε χαρακτηριστικά. Την Κυριακή 29/12/19 θα βρεθούν στο Θησείο μαζί με τη Μετάδραση για να μαγειρέψουν για τα ασυνόδευτα παιδιά του πολέμου. Είναι σημαντική η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτή τη δράση.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter