Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Η κορυφή του παγόβουνου

Ενώ προφυλακίζεται σήμερα ο Δ.Λ. είμαστε ακόμη στην αρχή. Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όπως λέει και η Δ.Α στην Εφ. Συν «Για ποιο λόγο μέχρι τώρα δεν υπήρξε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστάτευε το εύθραυστο σύμπαν της τέχνης; Τι είδους σημασίες μπορεί να παράγει το γεγονός πως πίσω από τα περισσότερα καταγεγραμμένα εγκλήματα κρύβονται κραταιές δυνάμεις του θεάτρου;» Πολλά τα ερωτήματα και ελάχιστες οι απαντήσεις. Συνεχίζουμε δυναμικά να είμαστε έγκλειστοι μ’ ένα ήλιο να σε ζεσταίνει και να σε μελαγχολεί ταυτόχρονα όταν δεν μπορείς να δεις τους φίλους σου, να περιπλανηθείς άσκοπα στην πόλη και να  ταξιδέψεις. Και τη Δημοκρατία να συμπιέζεται, να συρρικνώνεται, όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Κλειστές πόρτες, κλειστές συνεδριάσεις χωρίς φως στο τούνελ.

 

Η αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας

«….Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ανακοινώνεται πως διαμορφώνεται ένας κώδικας δεοντολογίας για τον καλλιτεχνικό με στόχο να πάψουν οι κακοποιητικές συμπεριφορές. Από ποιους και σε βάρος ποιων; Για ποιο λόγο μέχρι τώρα δεν υπήρξε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστάτευε το εύθραυστο σύμπαν της τέχνης; Τι είδους σημασίες μπορεί να παράγει το γεγονός πως πίσω από τα περισσότερα καταγεγραμμένα εγκλήματα κρύβονται κραταιές δυνάμεις του θεάτρου; Τα ειδεχθέστερα εγκλήματα διαπράττονται από τιποτένιους ανθρώπους που αρνούνται την ίδια τους την ατομικότητα, έγραφε η Χάνα Αρεντ, διατυπώνοντας τη θεωρία της κοινοτοπίας του κακού. Η Γερμανίδα φιλόσοφος είχε υποστηρίξει πως όταν όλοι είναι ένοχοι, κανένας δεν είναι ένοχος και πως οι εξομολογήσεις συλλογικής ενοχής παρεμποδίζουν την αποκάλυψη των πραγματικά ενόχων. Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από τα προσωπεία; Πώς μπορεί μια καλλιτεχνική αυθεντία να είναι παράλληλα ένας τιποτένιος άνθρωπος; Πώς διαχειριζόμαστε ως κοινωνία την απύθμενη αλήθεια των τραυματισμένων ανθρώπων και πώς την κακοποιητικότητα;» (Πηγή: Εφ. Συν, Δήμητρα Αθανασοπούλου)

 

Το βαθύ τραύμα της κοινωνίας του θεάτρου

«…Είδαμε καλλιτέχνες να καταγγέλλουν επωνύμως συναδέλφους τους για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, για επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά, για σεξουαλική κακοποίηση και έτσι να ανοίγουν τον δρόμο και σε άλλους για να μιλήσουν για τη δική τους τραυματική εμπειρία. Γίναμε μάρτυρες της αποκαθήλωσης μεγάλων πρωταγωνιστών που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν στον κόσμο του θεάματος ενώ κάποιοι εξ αυτών είχαν διεισδύσει και στην πολιτική. Διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολυετούς σιωπής που ενδεχομένως να είχε κανονικοποιήσει για χρόνια τη βία πίσω από τις κουίντες. Είδαμε εν συνεχεία τον καλλιτεχνικό χώρο να γίνεται μια γροθιά ενάντια σε κάθε μορφή βίας και έπειτα κάποιους ηθοποιούς να στρέφονται ενάντια σε άλλους με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Παρατηρήσαμε την ίδια την κοινωνία να εκπλήσσεται, να ταράζεται και, τέλος, να διχάζεται. Αρκούν η επαγγελματική αποπομπή του καλλιτέχνη και η αποκοπή της θαυμαστικής σχέσης που έχει χτίσει με το κοινό του για να αναστρέψουν το θεατρικό κλίμα; Πώς θα διαχειριστεί η πολιτεία το βαθύ τραύμα της κοινωνίας του θεάτρου; Και έπειτα, όταν αυτό το θέμα δεν θα μονοπωλεί στα μέσα ενημέρωσης, πώς θα τοποθετηθεί το κοινωνικό σώμα απέναντι στους θύτες και στα θύματα, απέναντι στο ίδιο το θέατρο που φέρει το δικό του πλέον βαθύ και διαχρονικό τραύμα;» (Πηγή: Εφ. Συν, Δήμητρα Αθανασοπούλου)

Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία

Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει, είπε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κύρτσος σε συνέντευξή του στην Εφ. Συν.

Πρώτον, θα προκαλέσει μια εύκολη αντισυσπείρωση στην κυβερνητική πολιτική και δεν γνωρίζω, διεθνώς, ΑΕΙ με ενσωματωμένο ειδικό σώμα της αστυνομίας.

Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε οικονομίες γιατί έρχεται δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική περίοδος.

Τρίτον, εάν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις πρέπει να πάνε σε πανεπιστημιακούς και ερευνητές και να ενθαρρύνουν το λεγόμενο brain gain. (Πηγή: Εφ. Συν. Γιάννης Μπασκάκης)

 

Καταγγελία- Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Απόσπασμα από την καταγγελία-προσφυγή που κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη οι παρατάξεις: «Η Γλυφάδα γυρίζει σελίδα», «Ανατροπή στη Γλυφάδα», «Δυνατή Γλυφάδα-Νέα Αρχή» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

«…Κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 03-02-2021 ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Γιάχος, έθεσε το θέμα του αποκλεισμού μας από τη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος της Ο. Ε. κ Δορκοφίκης απάντησε ότι τόσο αυτός, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο αποφάσισαν να μη συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της, γιατί  η Ο.Ε. είναι όργανο ειδικού σκοπού και εμείς ….τους καθυστερούμε. Κατά την 2η/2021 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη δια τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της 17-02-2021,  θέσαμε με παρεμβάσεις μας το θέμα  που έχει προκύψει, με τον παράνομο αποκλεισμό μας από τις διεξαγόμενες δια τηλεδιάσκεψης συνεδριάσεις της Ο.Ε. Δυστυχώς ο Δήμαρχος κ. Παπανικολάου επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Ο. Ε. κ. Δορκοφίκης, ότι ο παράνομος αποκλεισμό μας είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής λέγοντας επί λέξει τα εξής:» «…Είμαστε αποφασισμένοι και γι αυτό προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι του Δορκοφίκη μόνο, προχωρήσαμε στην αρχική θέση η Ο.Ε. να λειτουργεί όπως  λειτουργούσε…»

 

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Μελέτη του Χρίστου Τσαντήλα, Δρ. Γεωπόνου – Εδαφολόγου, που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ αναφέρει ότι το 2020 υπήρξε το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη, σύμφωνα με την NASA. Φαινόμενα όπως η παρατεταμένη ξηρασία σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης τα τελευταία έτη επιβεβαιώνουν την ένταση και έκταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Οι μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις σφοδρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν η ξηρασία και ερημοποίηση. Παρά ταύτα, το θέμα αυτό δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς τόσο στη δημόσια συζήτηση όσο και στην άσκηση πολιτικής. Το κείμενο εργασίας που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΝΑ, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των ξηρασιών/ερημοποιήσεων και τις πολυδιάστατες επιπτώσεις τους, καταθέτοντας προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των επικείμενων και σοβαρών αυτών απειλών. (Πηγή: Left.gr)

 

«Καλύτερα παγωμένος παρά πράσινος»

«Οι Τεξανοί μπορούν να αντέξουν και περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρισμό προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρώην υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή η φράση του θα αποτελούσε απλώς σχήμα λόγου. Την ώρα όμως που σχεδόν 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της υπερδύναμης επιβίωναν με συνεχείς διακοπές ρεύματος, νερού, θέρμανσης (και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ελλείψεις τροφίμων) ο πρώην υπουργός του Τραμπ έδειχνε διατεθειμένος να ξεθάψει τα όπλα ενός ολοκληρωτικού ιδεολογικού πολέμου. Συμπληρώνοντας τις σκέψεις του, ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Μακάρθι ανέφερε ότι «οι αριστεροί που βλέπουν σαν μια ευκαιρία για να επιβάλουν τις ριζοσπαστικές πολιτικές κεντρικού ελέγχου πρέπει να θυμούνται μία φράση: Μην τα βάζετε με το Τέξας». Γνωστοί αρνητές της κλιματικής αλλαγής, ο δύο πολιτικοί επιχειρούσαν να αποδώσουν την ευθύνη της πρωτοφανούς παράλυσης στην εισαγωγή ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, που αντικαθιστούν τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. Πολύ σύντομα η ιδεολογική αντιπαράθεση φάνηκε να διεξάγεται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζουν τις παραδοσιακές, ρυπογόνες μορφές ενέργειας, και των Δημοκρατικών, που προωθούν τις εναλλακτικές. Η πραγματική μάχη όμως αφορά τους οπαδούς της απορύθμισης στην αγορά ενέργειας και τους πολέμιούς της. Και εκεί το δίπολο Ρεπουμπλικανοί-Δημοκρατικοί καταρρέει. (Πηγή:  info-war.gr, Άρης Χατζηστεφάνου)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter