Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Κάτω τα χέρια από το Ασκληπιείο

Μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δη­μό­σιο νο­σο­κο­μεί­ο στα νότια προ­ά­στια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15:00 και εφημερεύει κάθε 4η ημέρα. ΑσκληπιείοΈτσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μ.ο. 81 ασθενείς.  Το 2019 έγιναν 2180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία, το 2020 έγιναν 1750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία. Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτή η αθλιότητα σε βάρος των κατοίκων της Νοτιανατολικής Αττικής. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του  νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία, αφού δεν περισσεύει σεβασμός από τους κυβερνώντες για την ενημέρωση των υγειονομικών του Ασκληπιείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων (Θριάσιο, Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Σωτηρία), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ  για την αντι­με­τώ­πι­ση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού. (Πηγή: Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»)

 

 

Υπερασπιζόμαστε  το δημόσιο  σύστημα  υγείας 

«Το κλείσιμο (εδώ και δέκα μέρες) της ορθοπεδικής εφημερίας του Γ.Ν. «Ασκληπιείου» Βούλας, το οποίο καθημερινά υποδέχεται δεκάδες περιστατικά έχει προκαλέσει την αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού και των κατοίκων της νότιας Αθήνας. Η κυβέρνηση της ΝΔ με κυνισμό πλέον εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν. Και όλα αυτά σε βάρος της υγείας των πολιτών. Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Αττικής σταδιακά αλλά σταθερά συρρικνώνεται. Από 2.180 έκτακτα χειρουργεία το 2019, διενέργησε 1.750 το 2020.Δυστυχώς όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ασφυκτιά από τον κορωνοϊό μιας που οι εκκλήσεις για ενδυνάμωσή του έπεσαν στο κενό. Έχει 80 απλές κλίνες Covid και άλλες 12 κλίνες στις ΜΕΘ οι οποίες είναι πάντα γεμάτες, με αποτέλεσμα να μένουν και άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. (στοιχεία από την συνέντευξη τύπου των εργαζομένων).Η επιβεβαιωμένη απώλεια ζωής εκτός ΜΕΘ δείχνει με τραγικό τρόπο την απαξίωση του ΕΣΥ και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης από το σύστημα Μητσοτάκη….» (Πηγή: Ανατροπή στη Γλυφάδα)

 

Η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε αργά το βράδυ το της Πέμπτης η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο για τη διαχείριση της πανδημίας των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα μέλη των παραπάνω επιτροπών, τα οποία σημειώνεται πως δεν είναι μόνο επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρεται «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται». Η διάταξη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αναφέρει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.». (Πηγή: TVX)

 

Παύλος Κλαυδιανός

«Εμείς τότε, το ’67, νέοι ακόμα, ήμασταν έτοιμοι ως “Λαμπράκηδες” (η ΕΔΑ ήταν το κόμμα μας) να μπούμε δυναμικά στη μάχη των εκλογών. Ωστόσο, μέσα στην ΕΔΑ -κάτι που δεν το ξέραμε τότε εμείς- γίνονταν συζητήσεις για το αν θα γίνει ή όχι χούντα. Εμείς πάλι λέγαμε “δεν θα γίνει εδώ Μαδρίτη!” και τέτοια. Θυμάμαι τον Τάκη Μπενά το προηγούμενο βράδυ να μας μιλάει, στα στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη, και να μας λέει πως πάμε για εκλογές και να δώσουμε τη μάχη. Και το άλλο πρωί έγινε χούντα. Και από την πρώτη στιγμή ένιωθες μια “παράλυση”, πως “δεν μπορείς να κινηθείς”. Τα “δεν θα γίνει εδώ Μαδρίτη” πήγαν περίπατο.»Οπότε τι μπορούσαμε να κάνουμε; Όσοι είχαμε γλιτώσει, έπρεπε να βρεθούμε, να βρούμε επαφή και να βάλουμε και νέους που δεν τους ήξερε η Ασφάλεια. Έτσι έγινε ο “Ρήγας Φεραίος” και άλλες οργανώσεις. Σκοπός ήταν να μην περάσει στον κόσμο η αίσθηση πως η χούντα είναι αήττητη και αδιαφιλονίκητη! Και τελικά το καταφέραμε: θέλαμε να έχουμε δημοκρατία και ποτέ ξανά βασανιστήρια. (Πηγή: Εφ. Συν Νόρα Ράλλη)

 

Η αμφισβήτηση και η αντίδραση είναι η μόνη διέξοδος!

«Γι’ αυτό θλίβομαι τόσο και τώρα που ξανά γίνονται βασανιστήρια (γίνονταν και μεταπολιτευτικά) και η δημοκρατία κινδυνεύει, όχι θεσμικά αλλά ουσιαστικά. Και τότε ήταν πολύ δύσκολα για μας, αλλά νομίζω τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τα νέα παιδιά, γιατί δεν έχουν καμία ασφάλεια για το μέλλον, ακόμα κι αν σπουδάσουν και προσπαθήσουν κ.λπ. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, δύο είναι που χρειάζεται να γίνουν: Πρώτον, να μην το βάζεις κάτω. Και, δεύτερον, να επικοινωνήσεις όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, όχι μόνο τα δικά σου. Η αμφισβήτηση και η αντίδραση είναι η μόνη διέξοδος!». (Πηγή: Εφ. Συν Νόρα Ράλλη)

 

Ένα φάντασμα επιστρέφει στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει την έντονη ανησυχία της από πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που επαναφέρουν θέματα της εκτροπής του Αχελώου. Η υπόθεση της εκτροπής εξελίχθηκε ως γνωστόν στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης: Πέρασαν σαράντα χρόνια, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια, στήθηκαν εκλογικές πελατείες και πολιτικές καριέρες, χτίστηκε και κατεδαφίστηκε πολλές φορές το «αγροτικό και ενεργειακό Ελντοράντο» της Ελλάδας, διχάστηκαν δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας και κερδήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις – ανάμεσά τους, από το 1995, η ΕΕΠΦ– δικαστικοί αγώνες με αποφάσεις πολύ σημαντικές για την εθνική νομολογία.

Τελικά, οι πολύπλευρες κυβερνητικές παλινωδίες αντιμετωπίστηκαν οριστικά και όπως έπρεπε για ένα τέτοιο φαραωνικό «έργο»: Με τελεσίδικη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ βασισμένη στις απόψεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα να απορριφθεί από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα κάθε νέα προσπάθεια ανακίνησης θέματος σχετικού με την εκτροπή του Αχελώου. (Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. ΕΕΠΦ)

 

Μνήμες Δικτατορίας

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις online προβολές της, μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα, μ’ ένα πλούσιο, ανεκτίμητο αφιέρωμα. Από την Τετάρτη, 21 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, στο πρόγραμμα «Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι», με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, θα προβληθούν εμβληματικές ταινίες από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Ζερβό, Δήμο Θέο, Νίκο Καβουκίδη, Νίκο Κούνδουρο, Φρίντα Λιάππα, Δημήτρη Μακρή, Ροβήρο Μανθούλη, Τώνια Μαρκετάκη, Θανάση Ρεντζή, Γιώργο Σταμπουλόπουλο, Παύλο Τάσιο και τους Σάκη Μανιάτη – Γιώργο Τσεμπερόπουλο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online για 30 ώρες μετά την έναρξή τους και θα προβάλλονται για 7 ημέρες, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, με όριο τις 600 δωρεάν θεάσεις ανά ταινία. (Πηγή Εφ. Συν. Λήδα Γαλανού)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

Κεντρική photo: Stamatis Skampardonis

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter