Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο!

 

 

#Μένουμε Σπίτι

 1. Διαβάζουμε βιβλία
 2. Ακούμε μουσική
 3. Ακούμε ραδιόφωνο
 4. Βλέπουμε ταινίες
 5. Παίζουμε επιτραπέζια
 6. Δεν ξεχνάμε τους φίλους μας και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη
 7. Δεν ξεχνάμε την αλληλεγγύη, γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει καραντίνα
 8. Ενημερωνόμαστε καθημερινά από τους ειδικούς
 9. Αποφεύγουμε τα fake news
 10. Νοιαζόμαστε τους εργαζόμενους και ειδικά αυτούς που εργάζονται στην καθαριότητα. Γι΄ αυτό:
 11. Μειώνουμε τα απορρίμματα αυτή την περίοδο, επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά και ανακυκλώνουμε.
 12. Παραμένουμε αισιόδοξοι, με θετική ενέργεια
 13. Ελπίζουμε και παλεύουμε για τη ζωή μας
 14. Ασχολούμαστε δημιουργικά με τα παιδιά μας
 15. Κρατάμε σημειώσεις καθημερινά για το τί και πώς βιώνουμε στην παρούσα κατάσταση. Πού ξέρετε; Μπορεί και να γίνει κάποτε βιβλίο…

 

Γιαγιά Τερέζα

Μένει στο σπίτι αλλά δεν μένει άπραγη. Ράβει εκατοντάδες μάσκες για το προσωπικό του νοσοκομείου της Ρώμης. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν έχει όρια, όπως και η ανιδιοτελής αγάπη για τον συνάνθρωπο.

 

Δίπλα σου στο 15464

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣΔίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δίπλα σου με ένα τηλεφώνημα στο 15 464 όλο το 24ωρο.

Δίπλα σου σε ό,τι χρειαστεί και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “Δίπλα σου” στον Δήμο Γλυφάδας ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας για όλη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Θα βρεθούμε δίπλα σε κάθε ευάλωτο συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια. Θα βρεθούμε “Δίπλα σου” γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να βγούμε και από αυτή την κρίση. Δίπλα σου γιατί όλοι μας με αλληλεγγύη και αίσθηση καθήκοντος πρέπει να βοηθήσουμε όλους όσους είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

 

Βοήθεια στο σπίτι

Η δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα» προτείνει:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ«…Στη δύσκολη αυτή στιγμή πρέπει να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες και συμπολίτισσές μας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η ενδυνάμωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με επιπλέον προσωπικό, η δημιουργία νέων υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση λόγω του κορονοϊού καθίσταται πλέον επιτακτική. Θα βελτιώσει μάλιστα τις κοινωνικές υπηρεσίες και για την αυριανή ημέρα. Θα θέλαμε με την ευκαιρία να αναφερθούμε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Γλυφάδα, που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να βρει συνέχεια και με Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Άνω Γλυφάδα….»

 

Αεροπορική «τραγωδία» λόγω κορονοϊού

Τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης αεροπορικών ταξιδιών, τα κλειστά σύνορα και η βουτιά στις κρατήσεις εισιτηρίων ή οι ακυρώσεις έχουν φέρει τις εταιρείες κολοσσούς του τομέα σε κατάσταση οριακή. Εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλές χώρες και εκατομμύρια εργαζομένους. Ήδη η γερμανική Lufthansa έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την οικονομική βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων κρατών. Η British Airways ετοιμάζεται να προβεί σε απολύσεις, προσωρινές και μόνιμες, ενώ πολλές μικρού κόστους εταιρείες ετοιμάζουν σημαντικές περικοπές στα δρομολόγιά τους.

 

Ιταλικό σχέδιο διάσωσης για την Alitalia

Εδώ και μερικές ημέρες είναι γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης Κόντε για την Alitalia, η οποία παραπαίει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως λόγω κορονοϊού έχει φτάσει λίγο πριν την κατάρρευση. Σήμερα ανακοινώθηκε πως αναμένεται η εθνικοποίηση της εταιρείας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων απέναντι στον  Covid-19.

 

Βασίλης Κικίλιας

Απίστευτο και όμως αληθινό!!!

«Ευχαριστώ τον Παύλο Πολάκη για την αλληλεγγύη και την διάθεση προσφοράς του στη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί. Είναι σημαντική η επικοινωνία και η συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο. Αν χρειαστεί, φυσικά και θα ενεργοποιήσουμε την εθελοντική προσφορά του».

 

 

Νεκρό παιδί στη Μόρια

Ένα παιδί έξι ετών έχασε τη ζωή του μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό των 20.000 εξαθλιωμένων κατοίκων. Η φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου σε κοντέινερ στη δυτική πλευρά του ΚΥΤ εκεί που διαμένουν Αφρικανοί πρόσφυγες. Δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομά του, τη χώρα προέλευσης, δεν θα δούμε ποτέ φωτογραφία με το χαμόγελό του. Η υπόθεση θα ξεχαστεί γρήγορα και θα μπει στο αρχείο μέχρι την επόμενη τραγωδία…

 

Σύστημα Υγείας για όλους

«Προσωπικά, ως νοσηλευτής, δεν θέλω να με χειροκροτήσετε από τα μπαλκόνια σας. Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται πιο ανθρώπινα. Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί και όχι στις παραλίες, στις εκκλησίες κλπ., ώστε να μην χρειαστεί να σας βοηθήσω. Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί και να ακούτε τις συμβουλές ανθρώπων με άσπρες ποδιές και όχι τις συμβουλές ανθρώπων με μαύρα ράσα. Θέλω, όταν περάσει και αυτή η δοκιμασία, να φύγετε από τα μπαλκόνια και να βγείτε μαζί μου στο δρόμο, απαιτώντας ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα Υγείας για ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξαρτήτως κοινωνικής κάστας» (Πηγή Αυγή, Άγγελος Κόντος)

 

Απομόνωση ή δημιουργική μοναξιά

«Η μοναξιά, στην περίπτωσή μας η απομόνωση, μπορεί να καταστεί δημιουργική, αρκεί να επιδοθεί κάποιος στην ανασκαφή εκείνου του κομματιού του εαυτού του το οποίο δεν είχε την ευκαιρία ή τον χρόνο να επισκεφθεί ποτέ του. Έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές και αρχίζουν ευχάριστες συνομιλίες του εγώ με τον εαυτό του -αναλογίζεται κανείς τι σημαίνουν οι δύο αυτές ξεχασμένες, παραμελημένες έννοιες [εγώ και εαυτός]. Οι περισσότεροι όμως δυσφορούμε, έρμαια όντες της δύναμης της συνήθειας που αποκτήσαμε στην πορεία μας, μέσα φυσικά από την παιδεία και τον πολιτισμό που μας επέβαλαν οι αείχρονες εξουσίες….. Και όμως έχει ενδιαφέρον μια τέτοια αναπάντεχη συνάντηση του εγώ, έστω και αν υφίσταται λόγω ανωτέρας βίας και υπό το κράτος πανικού, ακόμη και παραληρήματος, με τον ανεξερεύνητο εαυτό [μας]. Καλούμαστε λοιπόν να επαναστοχαστούμε, εάν βεβαίως είμαστε εφεκτικοί να προβούμε σε μια τέτοια δοκιμασία, γιατί περί δοκιμασίας πρόκειται, να επαναξιολογήσουμε τους ηθικούς και προσωπικούς κώδικες….» (Πηγή Εφ.Συν- Γιώργος Σταματόπουλος)

 

Προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα

Τώρα πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία μας και στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Ο Αντώνης Μαυρόπουλος μας ενημερώνει:

 1. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
 2. Σε περίοδο πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
 3. Τοποθετήστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
 4. Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ. (Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA).

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter