Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Ο εφιάλτης των πυρκαγιών επέστρεψε
Μετά τις περσινές εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και το μαύρο ρεκόρ με περισσότερα από 1.300.000 καμένα στρέμματα από δασικές πυρκαγιές που δημιούργησαν σοβαρές ρωγμές στην εικόνα του «επιτελικού κράτους», το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε άσχημα και είμαστε ακόμα στην αρχή. Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης αφήνει πίσω της η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού που ξέσπασε στον Υμηττό. Οι φλόγες που αρχικά ξεπήδησαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου αρχικά στην Άνω Γλυφάδα επεκτάθηκαν με μεγάλη ταχύτητα στην Άνω Βούλα και τη Βάρη καίγοντας στο διάβα τους σπίτια και οχήματα. Αν και στην κυβέρνηση φρόντισαν να εκπέμψουν από νωρίς μήνυμα ετοιμότητας και ενίσχυσης των υπαρχουσών δυνάμεων πυρόσβεσης και πρόληψης, μια φωτιά σε χαμηλή βλάστηση, που θα έπρεπε γρήγορα να περιοριστεί, εξαπλώθηκε σε αστική περιοχή ξυπνώντας μνήμες από το περσινό καλοκαίρι. (Πηγή: Εφ. Συν Στράτος Ιωακείμ)
«Μόνο Μία Γη»
Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που είχε πραγματοποιηθεί στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη (Διάσκεψη της Στοκχόλμης) το 1972 και η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Το σύνθημα «Μόνο Μία Γη» που προκρίθηκε φέτος, τονίζει την ανάγκη η ανθρωπότητα να ζει στο εξής βιώσιμα και σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής. Αξίζει να σημειώσουμε πως το σύνθημα αυτό ήταν και το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης πριν από 50 χρόνια και υιοθετήθηκε και φέτος, για να επισημάνει πως, μισό αιώνα μετά ισχύει ακόμη στο έπακρο και πρέπει να είναι η σταθερά των δράσεων μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: Αυτός ο πλανήτης είναι μοναδικός, για την ανθρωπότητα είναι το μοναδικό της σπίτι και είναι ύψιστη προτεραιότητα και απόλυτη ανάγκη, να διαφυλαχθούν όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται οι πεπερασμένοι φυσικοί του πόροι. (Πηγή: CNN Greece Χρύσα Γρίβα)
Η Γη σε «έκτακτη ανάγκη»
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, αυτή τη στιγμή η Γη αντιμετωπίζει «μια τριπλή, πλανητική, έκτακτη ανάγκη»:
- Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.
- Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
- Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.
«Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση. Πρέπει να περάσουμε από το στάδιο στο οποίο βλάπτουμε τον πλανήτη, στη θεραπεία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
ΜΑΖΙ για τον ΣΑΡΩΝΙΚΟ
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα που αφορά άλλους σε
κάποιο μακρινό μέλλον. Βρίσκεται εδώ δίπλα μας με τις καταστροφές που
προκαλούμε, με τα έργα που επιβαρύνουν το κλίμα, τη γη, το νερό και τον
αέρα. Για αυτό είμαστε εδώ. Συμβολικά, στις 5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος,
πολιτιστικοί φορείς, περιβαλλοντικές συλλογικότητες, αυτοδιοικητικές
κινήσεις, μαζί για το Σαρωνικό μας. Να γίνουμε όλοι και όλες ένα τείχος
προστασίας της αττικής ακτογραμμής και της θάλασσας.
Την πρωτοβουλία ΜΑΖΙ για τον ΣΑΡΩΝΙΚO στηρίζουν:
Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ, Ριζοσπαστική
Αυτοδιοικητική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου (ΡΑΚ Π. Φαλήρου), Σύλλογος
Ασυρμάτου, Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε
Δράση για την Ανατροπή», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου
Φαλήρου, Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας, Δημοτική Κίνηση «Στροφή Νέας
Σμύρνης», Δημοτική Παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΠΟΡΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ, Δημοτική Κίνηση Αλίμου ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, Δημοτική Παράταξη ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Περιφερειακή Παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ. (Πηγή: Πρωτοβουλία ΜΑΖΙ για τον ΣΑΡΩΝΙΚΟ)
Δράση καθαρισμού στο Ρέμα της Πικροδάφνης
Την Πέμπτη 2/6 μαζευτήκαμε και καθαρίσαμε την ρεματιά Πικροδάφνης σε τρία διαφορετικά σημεία, από τον άνω ρου της μέχρι τις εκβολές. Η εθελοντική δράση οργανώθηκε από το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον με την συνεργασία του ΣΠΑΥ, και με συμμετοχή από την ΕΕΠΦ και τις άλλες οργανώσεις-μέλη του Δικτύου. Παράλληλα με εμάς, σε άλλα σημεία της ρεματιάς, πολλοί μαθητές σχολείων συμμετείχαν σε δράσεις καθαρισμών. Η Πικροδάφνη πηγάζει από τον Υμηττό και χύνεται στον Σαρωνικό και είναι ένα από τα τελευταία ρέματα του λεκανοπεδίου με συνεχή ροή και με υψηλό βαθμό φυσικότητας. Είναι μία νησίδα βιοποικιλότητας, αντιμέτωπη όμως με πολλές πιέσεις και απειλές. (Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.