Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο!

 

Θα κάτσω σπίτι

Επίκαιρος Λουκιανός, μάς δίνει και ιδέες για το σπίτι. Το ερώτημα είναι για πόσες μέρες;

«…Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
λοιπόν απόψε δεν πρόκειται να βγω
Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
κι άμα πεινάσω τηγανίζω καν’ αυγό

Και όταν ακούω να χτυπάει το τηλέφωνο
θα το κοιτάζω και δε θα απαντώ
γιατί όταν χτυπάει το τηλέφωνο
εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό…»

 

One Happy Family

Πέρασαν πέντε μέρες από τότε που η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στην προσφυγική δομή «One Happy Family» της Λέσβου, έκαψε ολοσχερώς το κτίριο του σχολείου, απέναντι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα, από ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Μαρία τονίζει πως «είναι ντροπή μετά από τόσα χρόνια που οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ καλύπτουν τις ελλείψεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση) να βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή διάλεξαν να κάνουν το αυτονόητο. Να εργαστούν στον ανθρωπιστικό τομέα σε έναν τόπο και σε μια χρονική περίοδο που είναι απαραίτητο, αν θες να λέγεσαι Άνθρωπος. Όποιοι πιστεύουν ότι καίγοντας σχολεία μας τρομάζουν καλύτερα να το ξανασκεφτούν! Βαδίζουν ολοταχώς στα βήματα του Χίτλερ που έκαιγε βιβλία σε πλατείες. Δεν θα σταματήσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον κατατρεγμένο. Δεν θα σταματήσουμε να παρέχουμε μόρφωση σε όποιον την χρειάζεται. Δεν θα περάσει ο φασισμός». (Πηγή Εφ. Συν)

 

Αντόνιο Γκουτέρες

«Η ανισότητα των φύλων είναι μια κατάφωρη αδικία της εποχής μας και η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η ισότητα των φύλων όμως προσφέρει λύσεις σε κάποια από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της εποχής μας. Οι γυναίκες βρίσκονται παντού σε χειρότερη θέση από τους άντρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες, για τις ηλικιωμένες, για τις γυναίκες με αναπηρία, για τις γυναίκες μετανάστες και πρόσφυγες…» (Πηγή: Εφ.Συν Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ του ΟΗΕ)

 

Χάσμα Φύλων

Υπάρχει χάσμα φύλων ακόμη και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρωτοβουλίες για την μείωση και την ανακύκλωση απορριμμάτων απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε γυναίκες, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν μη δοκιμασμένες τεχνολογικές λύσεις.

Αντόνιο Γκουτέρες

 

Γιάννης Αγγελάκας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΑΝτρέπομαι που δεν καταφέραμε  να σταματήσουμε μια τέτοια κατρακύλα όλοι εμείς που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ευαίσθητοι, εμπνευσμένοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι κ.λπ.

Μη ξεχνάμε όμως, εκεί έξω υπάρχει πολύς, πάρα πολύς κόσμος τρομαγμένος, χτυπημένος, ηττημένος, ταπεινωμένος, απελπισμένος, χωρίς μέλλον, άρρωστος, ανασφαλής, υποχείριο της σκοτεινής τηλεόρασης και ακόμα πιο σκοτεινών ιδεοληψιών, αποκομμένος από την αληθινή παιδεία, την πνευματικότητα, την αγάπη, τη λογική και την ορθή πληροφορία κι έτσι όλη αυτήν την τεράστια αρνητική του δύναμη την στρέφει εναντίον του, εναντίον της ψυχής του και εναντίον της ανθρώπινης υπόστασής του.

Παλεύει να σταθεί όρθιος, κλαδεύοντας τα ίδια του τα πόδια. (Πηγή TVX)

 

Ο Αόρατος Πειραιάς

Ο «Αόρατος Πειραιάς» είναι ο τίτλος των τριήμερων εκδηλώσεων (13-15 Μαρτίου) που διοργανώνει η δημοτική παράταξη  «Πειραιάς για όλους» με θέμα την αστεγία και τους άστεγους στον Πειραιά. Στους δρόμους των αστέγων μέσα από την πρώτη διαδραστική περιήγηση μας καλεί να περιηγηθούμε με τέσσερις σταθμούς στο πρώτο λιμάνι της χώρας και με ξεναγούς εκείνους που βιώνουν την αστεγία, εθελοντές αλλά και επιστήμονες.

 

Το βιολί που δεν σίγησε

 Οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδας, Ταλίπη Μ., Φαλούτσα Έ., και Φιλιπποπούλου Ν. με την συμμετοχή τους και την δημιουργία ολιγόλεπτου βίντεο “το βιολί που δεν σίγησε” στον διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας “Το ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι” κατέκτησαν τιμητική διάκριση και θα κληθούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος καθώς και εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου» στην Πολωνία. Μπράβο στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς για αυτή την διάκριση.

 

Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣΚλείνουν έως την 25η Μαρτίου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις -κλειστές και ανοικτές- ακόμη και οι παιδικές χαρές στη Γλυφάδα, ενώ ακυρώνονται οι προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, τα φροντιστήρια, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα ΙΕΚ και τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 14 ημέρες, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

 

 

 

 

Ελευθερία Ζέη

Για όλους ήταν η Άλκη Ζέη που έγραφε για τα παιδιά και για παιδιά.

Για μένα και τον αδελφό μου ήταν η γελαστή, φωτεινή  θεία     που τη γνωρίσαμε όταν ήρθε στην Κρήτη από πολύ μακριά( από τη Μόσχα τότε) να δει τον πατέρα μας και δεν χόρταινε να λιάζεται στον ήλιο του νησιού…

Ήταν η θεία που παρακολουθούσε τις δυσκολίες και τις χαρές μας χωρίς δράματα, με εκείνον τον δικό της ήσυχο τρόπο που είχε να αγαπά… (Πηγή: Αυγή- Ελευθερία Βέη)

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter