Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

 

Η Αλληλεγγύη δεν γνωρίζει Σύνορα

Ελάχιστοι έγραψαν μετά τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας “είμαστε όλοι Αλβανοί”. Ακόμη λιγότεροι έβαλαν την αλβανική σημαία στη φωτογραφία τους στο Facebook. To hashtag «προσευχηθείτε για την Αλβανία» δεν έγινε viral. Απ’ όλους τους “ζεσουίδες” του προηγούμενου καιρού, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό. Τα Τίρανα δεν είναι Παρίσι. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν είναι επιλεκτικά αλληλέγγυοι. Δεν θεωρούν κακούς ξένους τους μετανάστες και καλούς ξένους τους τουρίστες. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, λόγω και των πολλών χρόνων συνύπαρξης, βλέπουν στον αλβανικό λαό τους γείτονες και τους φίλους τους, τις συμμαθήτριες και τις συναδέλφισσές τους. Μέχρι χθες είχαν ανακοινωθεί αρκετές πρωτοβουλίες στήριξης στους πληγέντες, στις οποίες πρωτοστατούν οπαδικοί σύνδεσμοι από τη Βόρεια Ελλάδα και συνδικάτα οικοδόμων από διάφορες περιοχές της χώρας, κλάδος στον οποίο εργάζονται πολλοί μετανάστες από την Αλβανία κι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες συναδέλφους τους. ( Παπαντωνίου Κώστας, Αυγή)

 

Buy Nothing Day

Πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με εικόνες καταναλωτικής υστερίας που προκαλεί σε ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού η Μαύρη Παρασκευή. (Black Friday).

Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η Μαύρη Παρασκευή συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στον καταναλωτισμό (Buy Nothing Day); Η ημέρα δράσης ξεκίνησε το 1992 στον Καναδά και από τότε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι μία μέρα που η πρόκληση για όλους μας είναι να μην αγοράσουμε τίποτα. Ειδικά όμως για εμάς στην Ελλάδα, η ημέρα μπορεί να γίνει η αφορμή για να αλλάξουμε συνήθειες σχετικά με τις αγορές μας. Έτσι κι αλλιώς οι οικονομικές συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να περιορίσουμε τα έξοδά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με άλλους τρόπους. Παρακάτω μπορείς να βρεις τρόπους για να μειώσεις αυτά που αγοράζεις χωρίς όμως να στερηθείς πράγματα που χρειάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο κάνεις οικονομία, χρησιμοποιείς λιγότερους φυσικούς πόρους, πετάς λιγότερα σκουπίδια και  γίνεσαι δημιουργικός. (Ναταλία Τσιγαρίδου,  Green Peace)

 

Περικοπές στην Παιδεία

Μειωμένος θα είναι ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία σε σχέση με το 2019 παρά το γεγονός ότι καταρτίσθηκε εκτός μνημονίου. Αναλυτικότερα στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή για το Υπουργείο Παιδείας προβλέπονται 5.463.000.000, δηλαδή 134,6 εκ. ευρώ λιγότερα.

 

Η Υπομονή Τελειώνει

Με το σύνθημα «Ο Χρόνος κυλά, η  Υπομονή τελειώνει» διαδήλωσαν την Πέμπτη 28/11 στο Σύνταγμα με το δικό τους όμορφο και καλλιτεχνικό τρόπο δεκάδες μαθητές από τα καλλιτεχνικά σχολεία της Αττικής. Τραγούδησαν, έπαιξαν θεατρικά δρώμενα, φώναξαν δυνατά:

Θέλουμε καθηγητές!!!

Θέλουμε βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή!!!

Θέλουμε δωρεάν μεταφορά όλων των συμμαθητών μας!!!

Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!!!

 

photos: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Διεθνής Αμνηστία

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σηματοδοτεί την 30η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Όλα αυτά τα χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο ευάλωτα θύματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παιδική φτώχεια, η εμπλοκή τους σε ένοπλες συρράξεις, η παιδική εργασία και η δουλεία, το trafficking, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η αποστέρηση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, συνθέτουν ανά την υφήλιο μία εικόνα που τείνει να την συνηθίσουμε. Δεν πρέπει να τη συνηθίσουμε….» (Δήλωση του  Γραβιήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)

 

Σκίτσα Γυναικών

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Γλυφάδας παρουσίασε το βιβλίο της Μένιας Μποτοπούλου, «Σκίτσα γυναικών». Η επιμελήτρια του βιβλίου Μαρία Συμεωνίδου αναφέρει στο σημείωμα της σχετικά «Τα τριανταπέντε κείμενα που συνθέτουν το βιβλίο, με τη μικρή φόρμα και την συμπυκνωμένη , ενίοτε ασθμαίνουσα γραφή της Μένιας Μποτοπούλου , σε αρκετά σημεία διεκδίκησαν και κέρδισαν στίξη ανορθόδοξη, κατάλληλη ωστόσο να αποδώσει τον εσωτερικό τους ρυθμό. Τα κείμενα-αποστάγματα σκέψεων και συναισθημάτων-«σκίτσα» κατά τη συγγραφέα, που κάλλιστα όμως μπορούν να διεκδικήσουν δάφνες « πινάκων ζωγραφικής». (Μένια Μποτοπούλου, Σκίτσα γυναικών, Εκδόσεις Άρτεμις)

 

Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις, στην κοινωνία των πολιτών, σε όλους τους ανθρώπους να δοθεί τέλος στον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 87.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2017.

 

Daniela Carraso

Η Daniela Carraso έκανε την μίμο στο Σαντιάγο στη Χιλή και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαδηλώσεις ενάντια στην μετα-Πινοσέτ εξουσία και την ακρίβεια που μαστίζει τον Χιλιανό λαό. Πριν λίγες ημέρες την βρήκαν απαγχονισμένη σε έναν πάσσαλο, στην περίμετρο της Χιλιανής πρωτεύουσας. Βασανισμένη και εκτελεσμένη με τις μεθόδους των παραστρατιωτικών ομάδων. Σαν την ίδια, δεκάδες γυναίκες, που είναι πρωταγωνίστριες στις διαδηλώσεις, έχουν υποστεί βία ή εκτελέστηκαν από τις παραστρατιωτικές ομάδες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάψει να σιωπά, να καταδικάσει παρόμοια περιστατικά και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Φτάνει πια!!!

 

AthensCon

To 5o AthensCon  ξεκινά το Σάββατο 30/11 στο κλειστό στάδιο του Tae Kwon Do με πλούσιο πρόγραμμα και αποδεικνύει ότι η τέχνη των κόμικς έχει κατακτήσει ένα ευρύτατο και απαιτητικό ακροατήριο. Η έκθεση που ξεχωρίζει στο φετεινό πρόγραμμα έχει τίτλο « 90th Anniversary Mickey  Mouse και συμμετέχουν Έλληνες δημιουργοί που με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από την γέννηση του διάσημου χαρακτήρα του Ουόλτ Ντίσνεϊ φιλοτεχνούν την δική τους εκδοχή από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του δημοφιλούς ποντικού.

 

Γκαλαπάγκος της Μεσογείου

Την προστασία 14 προστατευόμενων νησίδων από την επικείμενη χωροθέτηση καταστροφικών έργων ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κοινή τους επιστολή 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές εταιρείες, επιστήμονες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου, και οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά και έχουν απορρίψει τα έργα. Οι μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, αποτελούν ένα από τα τελευταία ακέραια φυσικά καταφύγια της Ευρώπης. Η απομόνωση και η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων τις καθιστά πολύτιμα καταφύγια για ολόκληρες αποικίες σπάνιων πουλιών και για την ανάπτυξη μοναδικών μορφών ζωής.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter