Νέα στήλη, κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στην Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο

Περισκόπιο στις γειτονιές του κόσμου, στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και ασήμαντα της ζωής

Περισκόπιο στην καθημερινότητα μας

Περισκόπιο στις καρδιές των ανθρώπων, στις αγωνίες τους και στα οράματα τους για ένα καλύτερο κόσμο

|| Μάς ενημερώνει ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ||

Τείχος του Βερολίνου

Η μαρτυρία του Βιμ Βέντερς για την βραδιά που έπεσε το τείχος: Όταν έπεσε το τείχος ο σκηνοθέτης γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας χωρίς τηλέφωνα ή άλλα μέσα επικοινωνίας και οι φίλοι του από το Βερολίνο του έστελναν με φαξ κάποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

«Ήταν άνθρωποι αυτοί που χόρευαν στην κορφή ενός τοίχου;

 Ήταν το τείχος;

 Έπεσε στα αλήθεια το τείχος;

Πριν από πόσο καιρό;

Και δεν επενέβησαν τα ρωσικά τανκς;»

 

Μαρτυρία της Ούτε Λέμπερ

Η ντίβα του γερμανικού καμπαρέ μεγάλωσε στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά περνούσε συχνά τα σύνορα για να δει τους συγγενείς της. Η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική.

«….Η ιστορία κινούνταν πολύ γρήγορα για εμάς. Οι ψυχές μας δεν μπορούσαν να την ακολουθήσουν. Ούτε η πολιτική ούτε η τέχνη. Όλοι μας προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε γύρω μας. Οι πληγές από τριάντα χρόνια χωρισμού ήταν βαθιές. Δυτικοί και Ανατολικοί είχαμε απομακρυνθεί μεταξύ μας και είχαμε διδαχθεί επί δεκαετίες να απορρίπτουμε ο ένας τον άλλο…». Απόσπασμα από το αφιέρωμα της εφημερίδας των Συντακτών στο τείχος του Βερολίνου.

 

Τείχη… Τείχη παντού

“Τείχη, τείχη παντού”, παραφράζοντας τον Πανούση που τραγουδούσε για κάγκελα… κάγκελα παντού. Μπορεί το τείχος του Βερολίνου να έπεσε το 89 αλλά ορθώθηκαν πολλά άλλα τείχη, όπως το τείχος στην Παλαιστίνη, στα σύνορα με το Μεξικό. Τείχη, κάγκελα, φράχτες, συρματοπλέγματα… εμποδίζουν τους ανθρώπους να προχωρήσουν ελεύθερα, να αναπνεύσουν. Δεν μπορούν όμως να εμποδίσουν τη σκέψη τους, την καρδιά τους, την ψυχή τους, δεν μπορούν να τους εμποδίσουν να αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατία δικαιοσύνη όπως το έκαναν τότε στο Βερολίνο και το κάνουν καθημερινά στην Παλαιστίνη.

 

Ελληνικό

Κυρώθηκε από τη βουλή το πολεοδομικό «πραξικόπημα» στο Ελληνικό που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραχωρούνται στο επενδυτικό σχήμα  και χωρίς χρονικό περιορισμό οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες και κυρίως το μητροπολιτικό πάρκο που αντιπροσωπεύουν το 50% του ακινήτου θα παραμείνει στην Lamda  Development για 25 χρόνια.

 

Silver Allert

Η «Γραμμή Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικός Εθελοντικός Οργανισμός με έδρα την Γλυφάδα. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2006 από τον Γεράσιμο Κουρούκλη, πλαισιωμένο από μία ομάδα ανθρώπων με επιστημονική γνώση και εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής μέριμνας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένους από τα υπάρχοντα προβλήματα στην οργανωμένη και ουσιαστική στήριξη των ηλικιωμένων. Σχεδιάζουν, υλοποιούν και υποστηρίζουν προγράμματα δράσης, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αυτής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (65+).

 

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Το κυριακάτικο σχολείο μεταναστών λειτουργεί από το 2017 στις αίθουσες του 144ου Δ.Σ στα Σεπόλια. Δυστυχώς φέτος το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη αρνείται να εγκρίνει το αίτημα της πακιστανικής κοινότητας για παραχώρηση των αιθουσών παρότι έχει γίνει δεκτό από την αρμόδια σχολική επιτροπή. Υπάρχει πάντως ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από πολλούς φορείς και προσωπικότητες.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Ο γνωστός συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος θα κουβεντιάσει με πολίτες που ενδιαφέρονται για την λογοτεχνία και τον πολιτισμό την Παρασκευή 15 Νοέμβρη στο καφέ Conte Κ. Αθανάτου 108 στις 19.00  για τα βιβλία του. Από τη Λούλα στη Λένα. Το πάζλ τριών δεκαετιών λογοτεχνίας, πολιτισμού και κοινωνίας στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια και  το έργο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου.

 

Σαμίρα, ένα Παιδί κινδυνεύει

Η Σαμίρα είναι 10 ετών. Διέφυγε από τη χώρα της με τους γονείς της για να γλυτώσει την κλειτοριδεκτομή. Θα απελαθεί στις 12 Νοεμβρίου. Η Σαμίρα επέζησε της βίας της κόλασης στη Λιβύη. Διασώθηκε κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. Σε αυτόν τον διάπλου έχασε τη μητέρα της,  γράφει ο ευρωβουλευτής του κεντροαριστερού κόμματος Place Publique προς τον διευθυντή του αστυνομίας του Παρισιού. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας για να μην απελαθεί η Σαμίρα.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter