Ρωτήσαμε τον φυσιοθεραπευτή κ. Αθανασόπουλο, τί είναι και σε τί μάς χρησιμεύει το “POSTURAL PILATES” και δείτε τί μάς απάντησε μέσω των παρακάτω ερωτήσεών μας. Ελπίζουμε να πάρουν τις απαντήσεις τους, οι αναγνώστες που μάς ρώτησαν επ’ αυτού.

 

 

Ερ. Κύριε Αθανασόπουλε, σάς βλέπουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  να παρουσιάζετε την Μέθοδο  Postural Pilates, μπορείτε να μας ενημερώσετε σε τί μάς οφελεί κάτι τέτοιο;

Απ. Το Postural Pilates που έχει ενθουσιάσει τον κόσμο στην Ιταλία και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έφτασε και την Ελλάδα και είμαι σε θέση, να το εξασκήσω και να το διδάξω επίσης.

Ερ. Τί εννοείτε;

Απ. Ότι είμαι ο πρώτος που έφερα στην Ελλάδα την Μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres. H μετάφραση της λέξης Postural σημαίνει Ορθοστατική.

Το Postural Pilates δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα μείγμα της Τεχνικής Pilates και της Τεχνικής Mezieres του προηγούμενου αιώνα.

Ο δημιουργός του Pilates έπασχε από ραχίτιδα και άσθμα. Με τις ασκήσεις του έσωσε τη ζωή φυλακισμένων από την πανδημία γρίπης. Όταν μετακόμισε στην Αγγλία το 1912 κέρδιζε τα προς το ζην ως επαγγελματίας πυγμάχος, ζογκλέρ και καθηγητής αυτοάμυνας στη σχολή της Σκότλαντ Γιάρντ. Παρόλα αυτά οι βρετανικές αρχές κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον φυλάκισαν με άλλους Γερμανούς πολίτες σε στρατόπεδο. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να διδάξει στους συγκρατούμενους του πάλη, αυτοάμυνα και τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την φυλακή μέσα από την άσκηση και την αυτοσυγκέντρωση. Η σχέση του μυαλού και του ελέγχου που ασκεί στους μύες του σώματος, η στάση, η ισορροπία, αλλά και η υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης μαζί με την επίγνωση της δύναμης της αναπνοής ήταν το «Α και το Ω» στις ασκήσεις τουJosef Pilates. Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία του Postural Pilates .     Δηλαδή την  θέση – στάση του σώματος σε σχέση με τον χώρο και την βαρύτητα της γης. Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις με κύριο σκοπό την ισορροπία μεταξύ εμπρόσθιων και οπίσθιων μυών.

Ερ. Ποιός μπορεί να κάνει αυτές τις ασκήσεις;

Απ. Όλοι   μπορούν και πρέπει να κάνουν αυτές τις ασκήσεις, γιατί    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την πολύωρη καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή, αδρανεί και επιβραχύνει τους οπίσθιους μηριαίους μυς. Το σώμα μας τότε κάνει μια αντιρροπή και παραμορφώνεται με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ευπαθείς οι μυϊκές ομάδες από τον αυχένα μέχρι τα πέλματα. Έτσι ξεκινούν τα προβλήματα και  οι παθολογίες όπως αυχενικό σύνδρομο, Οσφυοισχιαλγίες, Κύφωση, Περιαρθρίτιδα του Ώμου.

Ερ. Πώς τις εξασκείτε αυτές τις ασκήσεις;

Απ. Διδάσκονται σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα στο Κέντρο μου.

Ερ. Σας είδαμε ότι διδάσκετε επίσης αυτή την Μέθοδο του  Postural Pilates.

Απ. Ναι μετά την πολυετή επαγγελματική και διδακτική μου εμπειρία, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αποδοτικά.

Ερ. Σε ποιούς  απευθύνεστε; 

Απ. Μπορούν να ωφεληθούν πάρα πολύ μαθαίνοντας το Postural Pilates οι Φυσιοθεραπευτές, οι Γυμναστές, οι Προπονητές, αλλά και οι Δάσκαλοι χορού και οι Ηθοποιοί.

Ερ. Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Απ. Είναι αρκετά και κυρίως, στις 25& 26 Μαϊου 2024 διοργανώνω ένα Σεμινάριο Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών με πιστοποίηση.              

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.