Προσπάθειες για βελούδινο διαζύγιο και στο βάθος… ψήφος εμπιστοσύνης
Το «στίγμα» των πολιτικών εξελίξεων των επόμενων ημερών -ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο– έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, την ώρα που η κυβέρνηση αναμένει την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ για να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει να πετάξει το «γάντι» στον Πάνο Καμμένο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κυβερνητικό του εταίρο να πει δημόσια και χωρίς περιστροφές πως στηρίζει την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Ο Πάνος Καμμένος διαφέρει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της πΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμία αναφορά στην όρο “Μακεδονία“» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως ο κ. Καμμένος ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα και δεν θέλει να τον αδικήσει.
«Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2007 ο ίδιος είχε πει ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τη στάση του 1992. Όμως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό δεν γίνεται προσχηματικά. Κατέγραψε τη διαφοροποίηση του και τη στάση του. Όταν λοιπόν λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την κυβέρνηση, πιστεύω ότι δεν θα το κάνει και πως δεν ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Κυριακή κοντή γιορτή, θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν δεν το κάνει αυτό, θα μετρηθούμε στη Βουλή και όχι στα μαρμαρένια αλώνια. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Εγώ κοιμάμαι ήσυχος και ξέρω πολύ καλά ότι πέρα και πάνω απ’ όλα βάζω το συμφέρον του τόπου», σημείωσε.
Στρέφοντας τα «πυρά» του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή εντός Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι εάν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αναφέροντας ότι πιστεύει πως έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αν δεν πάρει 151 ψήφους τότε, όπως είπε, αφού κλείσουν ορισμένες εκκρεμότητες τότε θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση, και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μείνουν όπως όλα δείχνουν εκτός βουλής -κάτι που πιθανότατα θα συνυπολογίσει στις επόμενες κινήσεις του ο Πάνος Καμμένος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτημα για τις επιλογές του τα περασμένα χρόνια.
«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων αλλά πήρα πολλά μαθήματα» είπε ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η επίσκεψη Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραχωρήσει την τηλεοπτική αυτή συνέντευξη την ώρα που το Μαξίμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί σήμερα την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο οποία φτάνει στην Αθήνα το απόγευμα.
Παρότι επίσημα η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το εάν η κ. Μέρκελ θα συζητήσει τις Πρέσπες στις συναντήσεις της στην Αθήνα, η επίσκεψή της ερμηνεύεται -τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας- ως μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας.
photo αρχείου