Να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue,

την ώρα που οριακό προβάδισμα 0,2% στη Νέα Δημοκρατία, σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου κατά τις ευρωεκλογές, δίνει δημοσκόπηση της Rass

Προβάδισμα 1,5% στον ΣΥΡΙΖΑ «δίνει» η Public Issue στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διενεργηθούν.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29% έναντι 27,5% της ΝΔ και εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 1,5% σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Αντίστοιχα η ΝΔ εμφανίζεται να υποχωρεί κατά 0,5%. Τρίτη δύναμη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 10% ενώ το ΚΚΕ και το Ποτάμι συγκεντρώνουν 7%. Η δημοσκόπηση καταγράφει για το ΠΑΣΟΚ 6%, οι ΑΝ.ΕΛ. 4% και τέλος η ΔΗΜ.ΑΡ. 3,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς, συγκεντρώνοντας το 44% των προτιμήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26%.

Στην παράσταση νίκης, προβάδισμα έχει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 48% έναντι 39% της ΝΔ. Ωστόσο η πλειοψηφία εμφανίζεται να «βλέπει» ως νικητή στις επόμενες εκλογές τη ΝΔ με ποσοστό 36%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί κατά πόδας με ποσοστό 35%.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό, τι αφορά την αναγκαιότητα ή μη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Το 50% δηλώνει ότι δεν χρειάζονται ενώ το 48% ότι είναι αναγκαίες. Εκτιμούν ωστόσο, σε ποσοστό 54% ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ το 38% εκτιμά ότι η κυβέρνηση «μάλλον θα εξαντλήσει τη θητεία της».

Όσον αφορά την άποψη των πολιτών για τη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, το 76% και 85% αντίστοιχα δηλώνει δυσαρεστημένο.

Τέλος, το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση» ενώ αισιόδοξο εμφανίζεται το 27%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.006 ατόμων από την 1η Απριλίου έως τις 8 Απριλίου.

Η δημοσκόπηση της Rass

Στη δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ έχει οριακό προβάδισμα της τάξεως του 0,2 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ προηγείται με 21,4%, με δεύτερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (21,2%), ενώ μία ακόμη έρευνα φέρνει στην τρίτη θέση το Ποτάμι με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους (10,3%).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (6,1%), το ΚΚΕ (5,2%), η Ελιά (4%), οι ΑΝΕΛ (3,1%) και η ΔΗΜΑΡ (2%), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (20,1%).
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα, αφού το 50% πιστεύει ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ενώ το 40,3% θεωρεί ότι η ΝΔ θα βγει «νικήτρια» από τις κάλπες. Αντίθετα, δυσπιστία εκφράζουν οι περισσότεροι για την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύο σημαντικά ερωτήματα.

Οταν ρωτήθηκαν το ποιο κόμμα μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη, το 24,8% απάντησε η ΝΔ και το 20,5% ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν επαναλήφθηκε το ερώτημα, αυτή τη φορά όμως για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, το 46,3% εκτίμησε πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, το 29,5% θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 21,4% απάντησε «κανένας από τους δύο». Ακόμη, ένα 42,2% πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν χειρότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, ενώ το 29,5% θεωρεί ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, το 46,6% απάντησε πως θα ψήφιζε το ποτάμι γιατί θέλει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο πολιτικό σύστημα, το 34,7% γιατί συμφωνεί με τις ιδέες του κόμματος και το 15,9% γιατί εμπιστεύεται τον αρχηγό του.

Σε ερώτημα για τη Χρυσή Αυγή, το 60,1% απάντησε πως τη θεωρεί εγκληματική οργάνωση και το 24,2% ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης.

Τέλος, το 54,4% τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ το 42,6% υπέρ αυτών.

source: http://www.topontiki.gr/article/72054/Dimoskopisi-Probadisma-SURIZA-kai-stis-bouleutikes-ekloges