Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)

  • “Γεννώ
  • Γαλουχώ, Δεν Εξουσιάζω
  • Μεγαλώνω, Δεν Κακομαθαίνω
  • Παραστέκομαι, Δεν Δυναστεύω”

Ένα παιδί γεννιέται σε κάθε μέρος της Γης. Ένα παιδί μπαίνει στον κόσμο των ήδη γεννημένων. Ένα παιδί γεννιέται και γεννά ζωή. Παίρνει μορφή από κάθε ενέργεια, από κάθε πλάσμα, από κάθε εικόνα… και περιμένει. Δεν έρχεται δίχως γνώση, απλώς ψάχνει να την εμπλουτίσει. Θέλει να δει, να μάθει, να ακούσει. Περιμένει από τους γονείς του να ολοκληρωθεί.

Ο γονιός λοιπόν, γαλουχεί και δεν εξουσιάζει. Γαλουχώ το παιδί μου δίνοντας του ιδέες και πανανθρώπινες αρχές. Από τα πρώτα του χρόνια εδώ στη Γη, του μιλάω ως ένα ον ολοκληρωμένο. Τρέφω την ψυχή του με ιδέες, ιδανικά και συνήθειες ομαδικές. Η γαλουχία όπως και η εξουσία μπορούν να αλλάξουν την φύση των πραγμάτων. Παρόλα αυτά, η εξουσία εκφοβίζει την φύση με επιβολή και έλεγχο αγνοώντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες των υπολοίπων. Η εξουσία δεν έχει ιδέες, έχει πονηριά.

Μετά, ο γονιός μεγαλώνει το παιδί δίχως να το κακομαθαίνει. Μεγαλώνει τις αισθήσεις του, την φαντασία του, την σκέψη του. Το μαθαίνει πώς να μοιράζεται διότι έτσι γεμίζει η ψυχή του. Το μαθαίνει να αγαπά την φύση διότι αυτή το μεγαλώνει, του δίνει ανάσα ζωής. Το μαθαίνει πώς να μεγαλώνει στηριζόμενο στις δυνάμεις του και ισορροπώντας τις αδυναμίες του.

Δεν χρειάζεται να μαθαίνει στο παιδί πως οτιδήποτε ζητήσει θα βρίσκεται στα πόδια του. Δεν χρειάζεται να το μαθαίνει με «ναι» σε όλες του τις επιθυμίες και το «όχι» να προκαλεί σύγχυση. Ο γονιός μεγαλώνει την καρδιά, την υποχώρηση σε πράγματα υλικά. Το μεγάλωμα έχει διάρκεια και φως. Το να κακομαθαίνω το παιδί είναι δουλεία.

Ο γονιός παραστέκεται δίχως να δυναστεύει. Γίνεται αρωγός στις προσπάθειες του παιδιού του, με ή χωρίς αποτέλεσμα. Το στηρίζει, το βοηθά σε κάθε τι που αισθάνεται και εκφράζει. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δικαστής ή κριτής σε κάποιο λάθος που θα κάνει το παιδί του. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δυνάστης επειδή θεωρεί ότι μόνο το τέλειο επιβιώνει. Κανείς δεν είναι ο κυρίαρχος και κανείς δεν είναι κυρίαρχος του άλλου, ειδικότερα σε ένα παιδί.

Η οικογένεια γεννά ανθρώπους με αγάπη και δίνει το χρίσμα και στις επόμενες γενιές. Ναι, επηρεάζει και την επόμενη οικογένεια, είναι αλυσίδα, όλα είναι αλυσίδα, μη το γελάτε! Η οικογένεια καλλιεργεί και δεν μαθαίνει να ξεριζώνει. Καλλιεργεί σπόρους διαρκείας, ουσίας και γνώσης. Δεν εξουσιάζει, δεν κακομαθαίνει, δεν δυναστεύει.

Γεννά – Γαλουχεί – Μεγαλώνει – Παραστέκεται…

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία