Μήπως πάσχετε από στένωση οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης; Διάγνωση και αντιμετώπιση

|| Κάθε Τρίτη ||

Σήμερα, ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, αναφέρεται στο γνωστό πρόβλημα της στένωσης οσφυϊκής μοίρας, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.

 

ΑθανασόπουλοςΗ πάθηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη. Τα συμπτώματα- μούδιασμα γλουτών, κράμπες ποδιών, πόνος- εξελίσσονται σταδιακά.

Μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια σας παθαίνουν κράμπες ενώ περπατάτε;

Προσοχή, μπορεί να πάσχετε από στένωση οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί μελλοντικά να σας καθηλώσει!

Η πάθηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν σημασία στα πρώτα συμπτώματα. Τα συμπτώματα (μούδιασμα γλουτών, κράμπες ποδιών, πόνος) αυτά εξελίσσονται σταδιακά και έτσι η απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος όσο περνάει ο καιρός, όλο και μειώνεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η βάδιση  ελαττώνεται και στο τέλος δεν θα μπορεί ούτε εντός του σπιτιού να κινηθεί χωρίς να πονάει.

Πρόκειται για εκφυλιστική πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων  και πλήττει  εξίσου  άνδρες και  γυναίκες. Συνήθως στοχεύει σε  αυτούς που λόγω επαγγέλματος για χρόνια καταπονούν τη μέση (βαριές χειρονακτικές εργασίες, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο).

Η  οσφυϊκή στένωση είναι  πάθηση στην οποία, όπως λέει και το όνομά της, ελαττώνεται το πλάτος του σπονδυλικού σωλήνα και των τρημάτων, οι περιοχές δηλαδή που βρίσκονται τα νεύρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή αιμάτωση και αυτά να δυσλειτουργούν. Αυτή η μείωση του χώρου όπου βρίσκονται τα νεύρα οφείλεται σε υπερτροφία των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης καθώς και των συνδέσμων. Επιτείνεται ακόμα περισσότερο όταν συνυπάρχουν και άλλες παθολογίες όπως μία δισκοκήλη ή μια σπονδυλολίσθηση.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι  ότι κατά τη βάδιση και μετά από κάποια απόσταση ο ασθενής αισθάνεται να μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια του να παθαίνουν κράμπες, να τα νιώθει σφιγμένα και να πρέπει να καθίσει κάπου για να μπορέσει να συνεχίσει. Τα συμπτώματα αυτά εξελίσσονται σταδιακά και έτσι η απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος όσο περνάει ο καιρός, όλο και μειώνεται. Μπορεί επίσης να υπάρχει και πόνος σε ένα ή και στα δύο πόδια, όπως επίσης και στη μέση. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο ασθενής όταν περπατάει με κάμψη του κορμού προς τα εμπρός ανακουφίζεται γιατί κατ ΄ αυτόν τον τρόπο διευρύνονται τα τρήματα από όπου περνούν τα νεύρα.

Πολλές φορές μου αναφέρουν οι ασθενείς ότι πιο εύκολα περπατούν σε μία ανηφόρα από ότι σε μια κατηφόρα. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την ανηφόρα οι σπόνδυλοι είναι πιο ανοικτοί και σε διάταση και έτσι το ισχιακό νεύρο δεν εγκλωβίζεται.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και όχι με απλή ακτινογραφία γιατί πρέπει να δούμε την κατάσταση των μαλακών μορίων που δεν φαίνονται σ’ αυτή.

Για την θεραπεία η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Φυσικοθεραπείας που μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι η Μέθοδος Ορθοστατικής “Mezieres”.  www.physiotherapy-center.gr

Με αυτήν την τεχνική Φυσιοθεραπείας επιτυγχάνεται μια ΑΝΑΤΑΞΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ μέσω της αύξησης της ελαστικότητας των παρασπονδύλιων μυών και έτσι το ισχιακό νεύρο ελευθερώνεται.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Μυοσκελετικά προβλήματα και διαφορική διάγνωση: Λάθος συναγερμοί