Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας για άλλη μία φορά μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή και την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, διαμηνύοντας ότι “εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”, για τα εξοπλιστικά μετά και τις ανακοινώσεις που έκανε χθες στην ομιλία του, για την κρίση του κορονοϊού και το εμβόλιο, αλλά και για την πορεία της οικονομίας.

 

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό πρώτο βήμα

“Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει συνέχεια” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από το Helexpo Forum της ΔΕΘ. “Είπα ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό , χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Δυστυχώς τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα, όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θέλω να ελπίζω ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προ τη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση , η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει – και γιατί όχι σύντομα – έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εφόσον έχουμε ενδείξεις ειλικρινούς αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να καθίσω στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο διερευνητικών επαφών καταρχάς, οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περίοδο έντασης” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης που απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Μάλιστα, είπε ότι διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν τους προηγούμενους μήνες.

 

“Παράθυρο” για συνάντηση με Ερντογάν – Τι απάντησε στην κριτική περί “μυστικής διπλωματίας”

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για “μυστική διπλωματία” ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, ενώ τόνισε ότι αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. ‘Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση. Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης” πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ‘μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται”.

 

“Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία” τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.

“Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά”, πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. “Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας”, είπε. Παράλληλα, σχολίασε ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “πολιτικό απατεώνα”. Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.

Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή

Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.

“Φιλόδοξο” χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικόπρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

“Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό” ανέφερε οΚυριάκος Μητσοτάκης,τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. “Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

“Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, “έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών”.

Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη – Τι είπε για πιθανή αύξηση της θητείας

 

Το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη, είναι κάτι που το συζητά η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.