Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Λοράνδου Α. Αριάδνη

 

τα πρόβατα χρειάζονται έναν διαχειριστή να τα οδηγεί όπως βοσκό, τσοπάνη, ποιμένα. Ο κάθε ένας διαχειριστής αγαπά και δίνει αξία στο πρόβατο και κατ’ επέκταση στο κοπάδι του.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, η κοινωνία απαιτεί να γίνεται «πρόβατο», περιμένοντας κάθε στιγμή έναν αόρατο διαχειριστή να του επιβάλλει πως πρέπει να είναι η εξωτερική του εμφάνιση, τι πρέπει να του αρέσει να τρώει, που πρέπει να πηγαίνει διακοπές, πως πρέπει να λειτουργεί στις σχέσεις του, πως πρέπει να είναι το σπίτι των δήθεν δικών του ονείρων, πώς πρέπει να αισθάνεται. Άρα, η μοναδικότητα, η διαφοροποίηση, η άρνηση του κομφορμισμού, δεν είναι αρεστή, άρα το άτομο που δεν επιθυμεί να είναι «πρόβατο», εξορίζεται ή εξοστρακίζεται, βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και απόφαση ενός άγνωστου διαχειριστή.

Ο άνθρωπος στην πορεία της ζωής και κατά τη διάρκεια αυτής χρειάζεται συνοδοιπόρους και όχι κακόβουλους διαχειριστές επιβολής συναισθημάτων και τρόπων λειτουργίας της καθημερινότητας. Είτε αφορά «πρόβατο» είτε έναν άνθρωπο, η υπόγεια καταπίεση να ανήκει κάποιος και να λειτουργεί ταυτόσημα με οτιδήποτε επιβάλλεται ως κοινωνικά αρεστό, προκαλεί μόνον δυστυχισμένους ανθρώπους και απείθαρχα «πρόβατα».

Η καλή καθοδήγηση είναι αποδεκτή και αναγκαία, η κακή καθοδήγηση, έχει ως σκοπό και στόχο να δημιουργήσει άβουλους και ελαττωματικούς ανθρώπους, μόνο έτσι ελέγχεται το κοπάδι!

Πόσο μάταιο είναι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τελειότητα και παρόλα αυτά να αφήνουμε τον κάθε διαχειριστή, να μάς παραπλανεί πως υπάρχει. Πόσο ανόητο είναι να ξέρουμε τί θέλουμε, πού θέλουμε να πάμε διακοπές, πώς θέλουμε να αισθανόμαστε και παρόλα αυτά να αφήνουμε κάποιον άλλο να αποφασίζει για εμάς.

Διαθέτουμε πέντε αισθήσεις (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή), αυτές μάς βοηθούν να λαμβάνουμε τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος κι όμως δεν τις χρησιμοποιούμε, διότι αφήνουμε τον έλεγχο σε άλλον. Αφήνουμε «γυμνό» τον εαυτό μας σε οτιδήποτε είναι της μόδας και παύουμε να είμαστε διορατικοί. Λέμε αυτά που λένε, κάνουμε αυτά που κάνουν, νιώθουμε αυτά που νιώθουν.

…και κάπως έτσι έχουμε παρασυρθεί γεμάτοι φόβο…

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία