Τα τσάκρας και η επίδρασή τους στην υγεία του οργανισμού

Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

Τα τσάκρας είναι στρόβιλοι ενέργειας, που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Σε ποιους τομείς μας επηρεάζουν και τι συμβαίνει όταν μπλοκάρουν:

Τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα. Λειτουργούν σαν δέκτες και μεταλλάκτες των διάφορων μορφών ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Μεταφέρουν εσωτερικά ζωτική ενέργεια και την μεταμορφώνουν σε δονήσεις συγκεκριμένων συχνοτήτων που απαιτούνται από τα ενεργειακά σώματα καθώς αυτά αναπτύσσονται.

Κάθε τσάκρα συνδέεται με τα στοιχεία της γης, νερού, αέρα, πυρός και νου, ο νους είναι το όργανο της συνείδησης. Αυτά τα στοιχεία είναι καταστάσεις της ύλης και όχι κάτι άλλο. Είναι αντίστοιχα στους όρους, στερεό, υγρό, πυρώδες, αέρινο και πνευματικό, μερικές φορές είναι και σύμβολα των επιπέδων της συνείδησης.

Η λέξη τσάκρα είναι Σανσκριτική και σημαίνει “τροχός”. Τα ανθρώπινα τσάκρα είναι σε μορφή τροχών ή δινών και βρίσκονται στην επιφάνεια του αιθερικού σώματος. Παραδοσιακές γραφές αναφέρουν ότι υπάρχουν 88.0000 τσάκρα στο ανθρώπινο αιθερικό σώμα και είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικά και παίζουν δευτερεύοντες ρόλους στο ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο υπάρχουν 40 δευτερεύοντα τσάκρα τα οποία είναι σημαντικά, αυτά βρίσκονται στο ύψος του σπλήνα, πίσω από το λαιμό, στις παλάμες των χεριών και τις πατούσες των ποδιών. Αλλά εδώ θα αναφερθούμε μόνο στα 7 βασικά τσάκρα.

Αν παρατηρήσουμε ένα οποιοδήποτε κυκλικά αναπτυγμένο ανθό θα έχουμε μια γενική εικόνα των τσάκρα.

Τα επτά κύρια τσάκρα βρίσκονται κατά μήκος του κάθετου άξονα της σπονδυλικής στήλης και ανοίγονται πάνω σε αυτήν. Αυτά τα περιστροφικά ενεργειακά κέντρα βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και περιστρέφονται, ελκύουν, λαμβάνουν και ακτινοβολούν ενέργεια. Στο κέντρο κάθε τσάκρα, στο πιο βαθύ του σημείο, υπάρχει ένας στήμονας, ένα κανάλι το οποίο προεκτείνεται προς την σπονδυλική στήλη και ενώνεται με αυτήν.

Σαν άνθος, ένας μίσχος εκτείνεται από την σπονδυλική στήλη στο σχήμα όμοιο με το άνθος ενός λωτού. Σκεφτείτε την σπονδυλική στήλη μας ως ένα κεντρικό κανάλι. Για τους περισσότερους, τα τσάκρα εκτείνονται περίπου μερικά εκατοστά προς όλες τις διευθύνσεις από το σημείο που βρίσκονται. Όταν δεν είναι αναπτυγμένα, εμφανίζονται σαν μικροί κύκλοι περίπου 2 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά όταν αναπτυχθούν “ανθίζουν” και εμφανίζουν δίνες σαν μικρούς ήλιους πολλών εκατοστών σε διάμετρο. Καθώς κάποιος τα αναπτύσσει τα τσάκρα εκτείνονται πολύ μακρύτερα του σώματος, οι συχνότητες τους αυξάνονται και τα χρώματα τους γίνονται ξεκάθαρα και πιο φωτεινά.

Βάσει το φύλο καθενός, τα τσάκρα περιστρέφονται είτε δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα. Για παράδειγμα όταν σε έναν άντρα το τσάκρα περιστρέφεται όπως οι δείκτες του ρολογιού σε μια γυναίκα θα περιστρέφεται αντίστροφα. Αυτό κάνει τις ενέργειες των δύο να αλληλοσυμπληρώνονται. Κάθε περιστροφή βάσει των δεικτών του ρολογιού είναι αρσενική  Γιανγκ και κάθε αντίστροφη περιστροφή των δεικτών του ρολογιού είναι θηλυκή Γινγκ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση περιστροφής κάθε τσάκρα διαφέρει από τσάκρα σε τσάκρα. Κάθε τσάκρα περιστρέφεται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Τα τσάκρας αντιστοιχούν σε περιοχές του ενδοκρινικού συστήματος, του νευρικού πλέγματος του φυσικού σώματος και στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος.

Η γνώση των τσάκρας και η ανάλυσή τους βοηθά το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του ως ένα πολυδιάστατο ον, να ταξινομήσει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο λειτουργίας του, να ενισχύσει τη δυνατότητά του για αλλαγή, για εξέλιξη.

  • Επηρεάζουν αντιλήψεις, αισθήματα, επιλογές του ατόμου

  • Επηρεάζουν τη ροή και το είδος των σκέψεων που έχει

  • Επηρεάζουν τις ενέργειες που μπορεί να συγκεντρώσει προκειμένου να δράσει πάνω σε αυτές τις σκέψεις και να τις εκδηλώσει

  • Επηρεάζουν τη σχέση ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο

Μπλοκαρισμένα ονομάζουμε τα τσάκρας όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα μέσα από αυτά, όταν η ενέργεια του ατόμου παγώνει σε κάποιο ή κάποια τσάκρας τότε παρουσιάζεται και μια έλλειψη αρμονίας μεταξύ των τσάκρας.

Όταν τα τσάκρας είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους τότε υπάρχουν συγκεκριμένες πλευρές της προσωπικότητας του ατόμου, συγκεκριμένες στάσεις, συμπεριφορές, που απορροφούν όλη του την ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάπτυξη της προσωπικότητας, δεν υπάρχει εξέλιξη.

Επαναλαμβάνονται συγκεκριμένα σενάρια κάθε λεπτό της ζωής του. Το άτομο είναι φυλακισμένο, δυστυχισμένο αλλά και ανήμπορο να δράσει.

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που ξεμπλοκάρουν τα τσάκρα. Δυστυχώς  η επίσημη Ιατρική δεν τις προωθεί αφού  μερικές  φορές τις χαρακτηρίζει ακόμη και «μαύρη μαγεία» .(Δήλωση ενός υψηλά ιστάμενου προσώπου στον χώρο της υγείας σε πρωϊνή εκπομπή μεγάλου καναλιού).

Κάποιες από τις θέσεις – στάσεις και ασκήσεις από την μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres (που εκτελούνται κατά την διάρκεια θεραπειών ακόμα και για μυϊκά προβλήματα) έχουν σαν σκοπό το ξεμπλοκάρισμα αυτών των τσάκρα.(βλ.www.physiotherapy-center.gr)

Σημ. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν όλα αυτά γνωστά, τα τσάκρα λέγονταν ενεργειακά κέντρα.

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.

 

 

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

 

 

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ