Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου

Διαμαρτύρομαι. Σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό όπου οι περισσότεροι γονείς δεν αντέχουν, αποτελεί βασικό στοιχείο ανάπτυξης. Είναι μια μακρά διαδικασία όπου βοηθά το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί και να ξεχωρίσει.

Ως βρέφος, η πρώτη και σημαντική διαμαρτυρία είναι η ανάγκη για τον θηλασμό. Πώς; Μα, φυσικά μέσω του κλάματος. Διαμαρτύρομαι διότι πεινάω, κλαίω, επικοινωνώ και έχω την ανάλογη ανταπόκριση. Το βρέφος ενδυναμώνεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι και αυτό μέρος ενός συνόλου.

Αργότερα, το παιδί διαμαρτύρεται μέσω της φωνής. Φωνάζει όταν του ζητάμε να τακτοποιήσει το παιχνίδια του. Φωνάζει και αντιδρά τελείως διαφορετικά απ’ ότι επιθυμούμε ως γονείς. Όμως, αυτή την στιγμή, το παιδί μας, καταλαβαίνει την διαφορετικότητα του. Αποκτά την δική του προσωπική εικόνα στον ίδιο χώρο όπου συμβιώνουν κι άλλοι.

Τι άραγε κερδίζει το παιδί όταν διαμαρτύρεται;

  • Θάρρος ως προς τις άδικες επιπλήξεις, τον θυμό.
  • Κυριαρχία διότι καταφέρνει να εκπληρώσει τις ανάγκες του.
  • Υπερηφάνεια για τον τρόπο που κατάφερε το οτιδήποτε.
  • Διαφορετικότητα και Διαχωρισμός της προσωπικότητας του σε σχέση με τους γονείς.

Ακούγεται ως μια δύσκολη διαδικασία και δύσκολα ως γονείς την αποδεχόμαστε, όμως χρειάζεται να καταλάβουμε ότι το παιδί δεν πρέπει να ταυτίζεται μαζί μας. Είναι ανεξάρτητο, έχει δικαιώματα και μπορεί να διαφωνεί. Χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις διαμαρτυρίες του και να μην θεωρούμε ότι μόνο εμείς πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Διαμαρτύρομαι δεν σημαίνει ότι αφήνω ανεξέλεγκτο ένα παιδί και κάνει οτιδήποτε θέλει. Διαμαρτύρομαι σημαίνει ότι κάποιες φορές αδικείται, δεν συμφωνεί, έχει ρόλο στην δομή της οικογένειας.

Αν αδικηθώ, θα διαμαρτυρηθώ. Εσείς;

Αν δεν συμφωνήσω, θα διαμαρτυρηθώ. Εσείς;

Αν μου λένε συνέχεια, «είσαι μικρός/ή», θα διαμαρτυρηθώ. Εσείς;

Αν κάνω εγώ ένα βήμα πίσω συνέχεια, θα διαμαρτυρηθώ. Εσείς;

Ας λαμβάνουμε την κάθε διαμαρτυρία ως μία μορφή επικοινωνίας και όχι ως μία μάχη υπεροχής. Και αυτό αποτελεί το δικαίωμα να είσαι παιδί!

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία