|| Νέα στήλη ||

Μάς ενημερώνει η Μαριάννα Αδαμοπούλου, συγγραφέας – Graphic Designer

 

το να είναι κανείς vegan σημαίνει πως έχει επιλέξει να ακολουθήσει έναν τρόπο ζωής και όχι απλά μία συγκεκριμένη δίαιτα. Σαφώς, το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών γίνεται στη διατροφή, όμως ένας vegan φροντίζει να αποβάλλει από την καθημερινότητά του, οποιαδήποτε προϊόντα και δραστηριότητες που προϋποθέτουν την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ζώων και του περιβάλλοντος. Ακόμη, εξίσου σημαντικά είναι και τα  θετικά αποτελέσματα που αυτή η στάση ζωής έχει επιφέρει και στον τομέα της υγείας.

  

Όσον αφορά στη διατροφή, μια καλή αρχή είναι το να σκέφτεσαι πόσα νέα πράγματα σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις! Άλλωστε, μπορεί από ένα vegan γεύμα να λείπουν όλα όσα είχες συνηθίσει, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το μέλι, όμως δεν αργεί κανείς να ανακαλύψει πως δεν υπάρχει κάποιο θρεπτικό συστατικό που να χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, το οποίο να μην μπορεί να εντοπιστεί σε τροφές καθαρά φυτικής προέλευσης. Και, όσον αφορά στη γεύση, πλέον υπάρχει το internet γεμάτο με κάθε είδους απίστευτες και εύκολες συνταγές, που μπορεί κανείς να φτιάξει με τα πιο απλά και οικονομικά υλικά.

 

Το σημαντικότερο όμως που μας προσφέρει μια vegan διατροφή, είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλου είδους διατροφές, είναι υψηλότερη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και E, μαγνήσιο και σίδηρο και το ότι παράλληλα είναι χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Συνεπώς, οι άνθρωποι που την ακολουθούν τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και οστεοπόρωση.

 

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ, μιας και οι προσωπικές μας επιλογές έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον

Αρκεί να σκεφτούμε πως, αν όλοι μας στρεφόμασταν προς την φυτοφαγική διατροφή, θα δίναμε ετησίως την ευκαιρία σε 150 δισεκατομμύρια ζώα να ζήσουν ελεύθερα, γλυτώνοντας  τα από την πρόωρη θανάτωση και τις απάνθρωπες συμπεριφορές που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες εναντίων τους, παραβιάζοντας τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί. Πέραν αυτού, εξίσου σημαντικό είναι το να τονίσουμε πως ένας καθαρά φυτοφαγικός κόσμος θα είχε 50% λιγότερη υπερθέρμανση, 3 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα καλυμμένα από τροπικά δάση να προσφέρουν οξυγόνο και 90% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, η επιπλέον εξοικονόμηση πόσιμου νερού θα ήταν τεράστια, καθώς οι vegans καταναλώνουν 4 φορές λιγότερο νερό.

 

Με λίγα λόγια, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πάνω απ’ όλα ειρηνικής στάσης ζωής, καθρεπτίζονται παντού· τόσο μέσα μας όσο κι εξωτερικά. Όλα ξεκινούν από έναν πιο υγιή νου που οδηγεί σε ένα πιο υγιές σώμα, αλλά κι ένα πιο καθαρό κι βιώσιμο περιβάλλον.  

 

 

Βιβλιογραφία

  • Peter, O. (2018). Going vegan is ‘single biggest way’ to reduce our impact on the planet, study finds. [online] The Independent. Available at: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/veganism-environmental-impact-planet-reduced-plant-based-diet-humans-study-a8378631.html [Accessed 8 Mar. 2020].
  • plantbasednews.org. (2019). What Is Veganism?. [online] Available at: https://academy.plantbasednews.org/blog/what-is-veganism [Accessed 8 Mar. 2020].
  • com. (2014). What is veganism? | veganism.com. [online] Available at: https://www.veganism.com/what-is-veganism/ [Accessed 8 Mar. 2020].

 

Ευχαριστούμε την κ. Αδαμοπούλου για τις πληροφορίες και τον σχεδιασμό του εικαστικού του άρθρου.