ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ (ΒΡΥΓΜΟΣ)

GLYFADA METROPOLITANS|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. – χειρουργός οδοντίατρος ||

 

Πιάνετε ορισμένες φορές τον εαυτό σας να σφίγγετε τα δόντια σας; Ξυπνάτε συχνά με έναν αμβλύ πονοκέφαλο ή με πόνο στη μία σας γνάθο; Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε μία κατάσταση που ονομάζεται βρυγμός (ή βρουξισμός), μία συνήθεια τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών.

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΒρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου, που φέρνει σε συνεχή επαφή και πιέζει μεταξύ τους, τα δόντια των δύο γνάθων, συνοδευόμενη μερικές φορές και από οριζόντιες κινήσεις που προκαλούν τρίξιμο των δοντιών. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν τα δόντια τους, γιατί το κάνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλοι δε συνειδητοποιούν ότι το κάνουν μέχρι να ανακαλύψει ο οδοντίατρός τους ασυνήθη σημεία αποτριβής πάνω στα δόντια τους. Ο βρυγμός μπορεί να είναι ήπιος και περιστασιακός ή επιθετικός και συχνός.


Τα συμπτώματα του βρυγμού εντοπίζονται στις άκρες των δοντιών οι οποίες φαίνονται επίπεδες.
 Τα δόντια μπορεί να έχουν φθαρεί τόσο πολύ που η αδαμάντινη τους (σμάλτο του δοντιού) να έχει φύγει και έτσι να φαίνεται η οδοντίνη, το εσωτερικό μέρος του δοντιού.

Το υπερβολικό σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές, μικροκατάγματα ή ακόμα και υποχώρηση των ούλων. Το σφίξιμο των δοντιών ασκεί πίεση όχι μόνο στα δόντια αλλά και στα οστά της γνάθου, τους περιοδοντικούς ιστούς και τους μύες του προσώπου. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «κροταφογναθικό σύνδρομο», μια πάθηση των αρθρώσεων που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο, η οποία εκδηλώνεται με μυϊκούς πόνους, πόνο στο σαγόνι, τα δόντια ή τα αυτιά, έντονους πονοκεφάλους και μούδιασμα στο πρόσωπο.

Ο βρυγμός φαίνεται να σχετίζεται με το stress, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τις διαταραχές στον ύπνο. Οι συνήθεις οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τον εντοπισμό βλαβών στα πρώιμα στάδια. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να διαγνώσει και να προσδιορίσει αν η πηγή του πόνου είναι ο βρυγμός. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με βάση το ιστορικό του ασθενή και την κλινική εξέταση. Η παρακολούθηση μετά την αρχική ανίχνευση επιτρέπει την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την έναρξη της θεραπείας. Για την αντιμετώπιση του βρυγμού ο οδοντίατρός σας θα σας προτείνει έναν νάρθηκα που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οποίος ονομάζεται «νάρθηκας βρυγμού». Πρόκειται για μασελάκι που εφαρμόζεται στα δόντια της άνω ή κάτω γνάθου κατά τη νύχτα για να τα προστατεύσει από το ασυναίσθητο τρίξιμο και σφίξιμο. Σε μερικές περιπτώσεις ο νάρθηκας μπορεί να χρειαστεί να φορεθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν ο ασθενής φοράει τον νάρθηκα τότε οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από αποτριβή, κατάγματα.

   || Αν παρατηρήσετε  ότι τρίζετε τα δόντια σας επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. ||

 

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.

Χειρουργός οδοντίατρος

banner728x90kokkori

GLYFADA METROPOLITANS