Βούλα Κοζομπόλη: «Πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για να δημιουργείς»

Της Χριστίνας Μπαλτούνα, Δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΑ

Δεν αρκέστηκε στις “δάφνες” των επιτυχιών στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά μετουσιώνει τον τίτλο της Ολυμπιονίκη, όπως και πολλοί συναθλητές της, σε μια ουσιαστική προσφορά προς την κοινωνία μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Η Βούλα Κοζομπόλη, Ασημένια Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης το 2004 και Πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, μεταλαμπαδεύει μαζί με τους άλλους Έλληνες Ολυμπιονίκες τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού και του πολιτισμού στη νέα γενιά της χώρας, λειτουργώντας παράλληλα ως πρότυπο, καθώς κατάφερε να συνδυάσει, όπως άλλωστε και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες αθλητές, τον πρωταθλητισμό με την πνευματική “καλλιέργεια” ως Πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Η συνεισφορά της και η άοκνη προσπάθεια της επιβραβεύθηκαν με δύο σημαντικές τιμητικές διακρίσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την απονομή του βραβείου “Γυναίκα και Αθλητισμός 2015” και τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Marketing. Διακρίσεις που μας υπογραμμίζουν ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που μας κάνει υπερήφανους και μας υπενθυμίζει ότι ακόμα υπάρχει η ελπίδα στην άκρη του δύσκολου “δρόμου” που βαδίζει η χώρα.

Με φόντο τη νέα σπουδαία τιμητική διάκριση από τη ΔΟΕ, όντας μάλιστα η πρώτη Ελληνίδα που καταλαμβάνει θέση σε Επιτροπή της, η Βούλα Κοζομπόλη μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα της για τη βράβευση της, το σημαντικό έργο που υλοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών αλλά και τον προβληματισμό της για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.

Λίγους μόλις μήνες μετά την απονομή του βραβείου “Γυναίκα και Αθλητισμός 2015” έλαβες μια νέα τιμητική διάκριση από την ΔΟΕ, τη συμμετοχή σου στην Επιτροπή Marketing. Τι σημαίνει για σένα η αναγνώριση αυτή; Ποια τα οφέλη τόσο για εσένα προσωπικά όσο και γενικότερα για την Ελλάδα;

Για μένα η απονομή του βραβείου από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αποτέλεσε την ευτυχέστερη στιγμή μετά το ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησα ως αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Όπως τόνισα και τότε, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα αλλά για την Ελλάδα. Η απόρροια αυτού του βραβείου είναι η χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ που το συνοδεύει, γεγονός πολύ σημαντικό για την χώρα μας, καταρχήν γιατί μου δίδει την δυνατότητα να υλοποιήσω το πρόγραμμα “Make place for one more woman” το οποίο έχει ξεκινήσει και γίνεται πράξη. Χωρίς την οικονομική βοήθεια, γιατί τέτοιες δράσεις χρειάζονται και μια χρηματική υποστήριξη, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, οπότε η χρηματοδότηση είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για τη χώρα μας.

Εξάλλου, σαν απόρροια του βραβείου αυτού, θεωρώ ότι συνέβαλλε και αυτό, πριν από κάποιες ημέρες έλαβα ένα email από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Thomas Bach και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Marketing της ΔΟΕ κ. Tsunekazu (υπάρχουν κάποιες επιτροπές που στελεχώνονται από άτομα υψηλού κύρους στον αθλητισμό) το οποίο μου έλεγε ότι, με πρόταση του κύριου Bach και του κύριου Takeda, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, από εδώ και στο εξής θα είμαι μέλος της Επιτροπής Marketing της IOC.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Ελληνίδα καταλαμβάνει μια τέτοια θέση στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι τιμή για μένα και για την χώρα μου όμως. Θα έχω την ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους εκεί παγκόσμιου βεληνεκούς στον αθλητισμό και βέβαια να βοηθήσω όσο περισσότερο γίνεται διεθνώς το Ολυμπιακό Κίνημα.

Βούλα Κοζομπόλη

 

Στις αρχές του έτους υπήρξαν φήμες και αντίστοιχα δημοσιεύματα που σε ήθελαν μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την κάλυψη της κενής θέσης από την πλευρά της Ελλάδας στους Αθανάτους της ΔΟΕ. Υπήρξε πράγματι ενδιαφέρον από σένα για το σημαντικό αυτό αξίωμα.

Όντως υπήρξε αρχικώς ενδιαφέρον να είμαι υποψήφια για τη θέση αλλά στη συνέχεια είπα να κάνω ένα ένα τα βήματα και τελικώς προέκυψε πρόσφατα το επόμενο. Στην αρχή το είχα σκεφτεί και γι’ αυτό είχε βγει αυτή η είδηση, αλλά όμως ξανασκεπτόμενη αποφάσισα αυτή την φορά να μην είναι υποψήφια σ’ αυτή την φάση, δεν ξέρουμε όμως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Τώρα έτσι και αλλιώς έχει αναβληθεί επ’ αόριστον η εκλογή, δεν ξέρω για ποιους λόγους, οπότε βλέπουμε. Εγώ έχω μάθει στον πρωταθλητισμό να ανεβαίνω ένα ένα τα σκαλοπάτια και αυτό προσπαθώ να κάνω.

Ανεξάρτητα απ ‘αυτό δεν είναι καλό που τόσο καιρό η Ελλάδα μένει χωρίς μέλος στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν είναι καλό η χώρα που έχει “γεννήσει” τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μην έχει εκπροσώπηση στην ΔΟΕ.

 

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να φέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους Αθανάτους της ΔΟΕ;

Και οι  τέσσερις υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση αυτή, ο κύριος Σπύρος Καπράλος, ο κύριος Ισίδωρος Κούβελος, ο κύριος Στέλιος Αγγελούδης και ο κύριος Πέτρος Συναδινός, συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται. Είναι όλοι άνθρωποι του αθλητισμού που έχουν υπηρετήσει επί χρόνια το Ολυμπιακό Κίνημα.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι, τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε μέλος στη ΔΟΕ, ούτε θα έχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 

Ποιες οι προσδοκίες σου για τον ελληνικό αθλητισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη. Καταρχήν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 80 αθλητές μας θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρακολουθώ τα γεγονότα τώρα και εκτιμώ ότι, έχουμε πολλές ελπίδες για πλασαρίσματα και για διακρίσεις όπως και για μετάλλια. Θεωρώ ότι, θα φέρουμε μετάλλια οι αθλητές μας και νομίζω πως θα έχουμε μια καλή συγκομιδή.

Το 2012 δεν είχαμε πάει τόσο καλά, πιστεύω ότι, θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα τώρα. Απομένει να το δούμε τώρα στην πράξη.

 

Η υδατοσφαίριση είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα με συνεχή παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το γεγονός ότι, για δεύτερη φορά η εθνική ομάδα των γυναικών θα απουσιάζει από το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείς ότι έχει να κάνει με τον παράγοντα τύχη ή, οφείλεται στο σύστημα πρόκρισης και κατ’ επέκταση στον αριθμό των ομάδων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο ολυμπιακό τουρνουά;

Πάντοτε στον αθλητισμό παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Εμείς ειδικά φέτος μπορώ να πω ότι, ήμασταν άτυχες γιατί χάσαμε ένα παιχνίδι στα πέναλτι που ουσιαστικά ήτανε δικό μας. Όμως αυτός είναι ο αθλητισμός, το παιχνίδι τελειώνει όταν ο διαιτητής σφυρίξει την λήξη. Ούτε ένα δευτερόλεπτο πριν ούτε μισό. Και εμείς στα τελευταία δευτερόλεπτα φάγαμε ένα γκολ εκεί στο τέλος και πήγε το παιχνίδι στην παράταση όπου και χάσαμε στα πέναλτι.

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για το δικό μας το άθλημα γιατί είναι δεύτερη φορά συνεχόμενη που το γυναικείο πόλο μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων που είναι έτσι και αλλιώς η πιο σημαντική αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως. Και μάλιστα να σημειώσουμε ότι, το δικό μας το άθλημα στις γυναίκες είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα που έχει πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε είναι καλό να υπάρχει συνέχεια σ’ αυτό. Τώρα βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, τα κορίτσια προσπαθήσανε αλλά και ο παράγοντας τύχη εκείνη την ώρα δεν βοήθησε. Τώρα θα περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια.

Όμως σαν άθλημα γενικά, ανδρικό και γυναικείο, έχουμε παρουσία σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μάλιστα η ανδρική ομάδα έχει ελπίδες να πάρει ακόμα και μετάλλιο. Το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά. Οπότε τώρα θα επικεντρωθούμε στην ανδρική ομάδα, εφόσον η γυναικεία δεν συμμετέχει όπως θα το θέλαμε όλοι, ευελπιστώντας ότι, και εκεί θα έχουμε μια μεγάλη διάκριση.

Αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι, παγκοσμίως είναι περισσότερες οι ομάδες που παίζουνε πόλο στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, οπότε θεωρώ η απόφαση της ΔΟΕ να συμμετέχουνε οκτώ ομάδες έχει να κάνει κάπου και με αυτό. Σαφώς και αν γινόντουσαν δώδεκα οι ομάδες θα ήταν πολύ πιο εύκολη η πρόκριση για εμάς. Αλλά ο αθλητισμός παίζεται και με κάποιους κανόνες τους οποίους και πρέπει να ακολουθούμε και με αυτό πορευόμαστε.

Με αφορμή τις σπουδαίες επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου ο κύριος Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες προπονούνται και προετοιμάζονται οι Έλληνες αθλητές. Ποια είναι η δική σου τοποθέτηση και τι πιστεύεις ότι, πρέπει να γίνει ώστε να βοηθηθούν όχι μόνο οι αθλητές της κολύμβησης αλλά και της υδατοσφαίρισης με δεδομένη την επικρατούσα κατάσταση στα κολυμβητήρια της χώρας;

Είναι μια πληγή που παραμένει ανοικτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εδώ είχαμε πρόβλημα με τις πισίνες από τότε που ήτανε καλά τα πράγματα και εννοώ οικονομικά. Εννοώ μετά το 2004 στην αρχή που δεν είχε έρθει ακόμα η οικονομική κρίση. Δυστυχώς η πισίνα είναι ένας χώρος ο οποίος για να συντηρηθεί θέλει πολλά χρήματα, έχει πολλά έξοδα. Ας αναλογιστούμε μόνο το πετρέλαιο που χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό, δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση σ’ ένα νερό κρύο, ούτε ο πολίστας ούτε ο καταδύτης ούτε ο κολυμβητής.  Αυτό τώρα και σε συνδυασμό με την κρίση μας έχει φέρει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, πολλές πισίνες να παραμένουν κλειστές.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί βλέπουμε μεγάλους αθλητές, να αναφέρω για παράδειγμα ακόμα και τον Σπύρο Γιαννιώτη που είναι στην ανοικτή θάλασσα, πολλές φορές έχει βγει και έχει πει παλαιότερα, παιδιά δεν έχω πισίνα να προπονηθώ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών και των γυναικών, κάθε λίγο και λιγάκι, και όταν ήμουνα και manager εγώ στην εθνική ομάδα, ψάχναμε να βρούμε που θα πάει η εθνική ομάδα να κάνει προετοιμασία, μια ομάδα που έχει φέρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ν’ αλλάξει η κατάσταση εφόσον η οικονομική κατάσταση της χώρας μας παραμένει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και τα κονδύλια συνεχώς μειώνονται για τον αθλητισμό. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα  για το οποίο δεν βλέπω αυτή την στιγμή να μπορεί να βρεθεί άμεση λύση.

Και ο κύριος Διαθεσόπουλος και οι άλλες ομοσπονδίες δικαίως φωνάζουνε. Θεωρώ ότι, πρέπει να δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή. Δεν ξέρω, ας κόψουν από κάπου αλλού λίγο παραπάνω, δεν είπαμε να μην υπάρχουνε περικοπές όταν η χώρα είναι σε κακή κατάσταση οικονομική, σαφώς και θα γίνονται περικοπές από παντού. Αλλά πιστεύω στον αθλητισμό πρέπει λίγο να προσεχθεί ιδιαίτερα η κατάσταση.

Ουσιαστικά σήμερα ο αθλητισμός και δη ο πρωταθλητισμός συντηρείται μέσω των χορηγιών. Αρκούνε όμως μόνο οι χορηγίες για να στηρίξουν την προσπάθεια των αθλητών και γενικότερα την εξέλιξη του αθλητισμού;

Δυστυχώς δεν αρκούν μόνο οι ιδιωτικές χορηγίες. Σαφώς και έχουνε δώσει μια μεγάλη ανάσα στους αθλητές μας. Όπως άλλωστε και το πρόγραμμα “Υιοθέτησε έναν αθλητή για το Ρίο” του Σπύρου Καπράλου και της Ολυμπιακής Επιτροπής έχει δώσει αντίστοιχα μια μεγάλη ανάσα και σε αθλητές που βγαίνανε και λέγανε “κοιτάξτε εμείς θα σταματήσουμε”, και δικαίως τα παιδιά, γιατί ξέρεις δεν μπορείς να έχεις πάντα την οικογένεια σου να σε στηρίζει από πίσω οικονομικά, γιατί αν δεν κάνουμε οι αθλητές την κατάλληλη προετοιμασία δεν θα φέρουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Έτσι όταν οι άλλοι έξω προετοιμάζονται πυρετωδώς για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν ότι, χρειάζεται για να κάνουν τις προετοιμασίες τους, τη διατροφή τους, τους φυσιοθεραπευτές τους και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται είναι αναγκαίο και την ίδια στιγμή ένας αθλητής εδώ στην Ελλάδα, που έχει όλα τα φόντα, δεν τα έχει αυτά σαφώς και δεν θα φτάσει εκεί που μπορεί να φτάσει.

Άρα ευτυχώς υπάρχουνε οι ιδιωτικές χορηγίες και βοηθάνε αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτές. Θα πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει λίγο παραπάνω.

 

Οι συνάδελφοι σου Ολυμπιονίκες σε ανέδειξαν για δεύτερη φορά Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Τι σημαίνει για εσένα η αναγνώριση αυτή και τι ευθύνες ή ευκαιρίες σου δίδει;

Σαφώς και αποτελεί μια αναγνώριση και μια τιμή, το καλό δε είναι ότι, από τους περισσότερους τουλάχιστον ακούω πάρα πολύ καλά λόγια. Βέβαια τώρα εγώ είμαι πάλι πρόεδρος, την άλλη φορά μπορεί να είναι κάποιος άλλος.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι, γίνεται συλλογική προσπάθεια, γίνεται η προσπάθεια από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Γιατί αλήθεια είναι ότι, εγώ μόνη μου δεν μπορώ να κάνω κάτι αν δεν υπάρχουνε συνεργασίες. Και φυσικά όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου συμμετέχουνε ενεργά και βοηθάνε στο να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξεις όλες αυτές οι δράσεις που πραγματοποιούμε.

Ποιές είναι οι δραστηριότητες σας ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών;

Σαν μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών δραστηριοποιούμαι πάρα πολλά χρόνια. Ήμουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου και από το προηγούμενο συμβούλιο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Είχαμε αρχίσει μια προσπάθεια πιο παλιά η οποία έχει κορυφωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο στο προηγούμενο συμβούλιο, όσο και στο τωρινό που είμαι εγώ πρόεδρος. Γίνεται μια συλλογική προσπάθεια και επιδιώκουμε μέσα από δράσεις να αφυπνίσουμε ιδιαιτέρως τα παιδιά, την νεολαία μας, να την σπρώξουμε προς τον αθλητισμό και πάντα με βάση τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό και την υγεία.

 Έτσι έχουμε φτιάξει διάφορα δικά μας προγράμματα και ένα απ’ αυτά, το κυριότερο, είναι ο “Αθλητισμός Προσανατολισμός“. Το ονομάσαμε έτσι, το “κλέψαμε” από τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα επισκεπτόμαστε τα σχολεία, ιδιαιτέρως τα δημοτικά, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι είναι η ηλικία όπου μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, που διαπλάθεται ο χαρακτήρας του παιδιού και η προσωπικότητα, και τους δείχνουμε τα αθλήματα μας, όσα μπορούμε βέβαια να δείξουμε,  μιλάμε επίσης στα παιδιά για τις ολυμπιακές εμπειρίες μας, τις αξίες, τα ολυμπιακά ιδεώδη, έτσι ώστε να μπορέσουν ν’ αποκτήσουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους χρησιμεύσουνε σε όλη τους τη ζωή, γιατί αυτά που παίρνεις από τον αθλητισμό τα χρησιμοποιείς και μετέπειτα, όχι μόνο στη διάρκεια της αθλητικής σου πορείας.

Επίσης συμμετέχουμε και συνεργαζόμαστε με φορείς σε διάφορα προγράμματα, όπως το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με το οποίο συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ενάντια στο bullying, καθώς και στο καινούργιο πρόγραμμα που εγκαινιάσαμε φέτος με το ΣΕΦ, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών όπου πηγαίνουμε κάποιοι Ολυμπιονίκες στο ΣΕΦ κάποιες μέρες της εβδομάδας και δείχνουμε τα αθλήματα μας. Υπάρχει και κάποια ώρα που γίνεται το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την διαφορετικότητα ενώ γίνεται και μια ξενάγηση ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά τον χώρο αυτό τον αθλητικό.

Παράλληλα συνεργαζόμαστε στενά με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σε διάφορα προγράμματα. Ένα απ’ αυτά είναι το “Ευ Αγωνίζεσθαι Άννα Πολλάτου” το οποίο έχει και αυτό ως στόχο τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Ιδιαίτερα σημαντική εξάλλου είναι για μας η συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη καθώς συμβάλλουμε με την παρουσία μας στην προώθηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών του με στόχο την προώθηση και μεταλαμπάδευση των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών κυρίαρχα στους νέους ανθρώπους.

Τέλος συμμετέχουμε σε αθλητικά δρώμενα και δη στο τρέξιμο. Πάλι στόχος μας είναι έτσι να δώσουμε τη έμπνευση και το καλό παράδειγμα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, της δια βίου άθλησης σε όλες τις ηλικίες.

 

Ποια η συνεργασία σας με το Υπουργείο Παιδείας; Υλοποιείτε κάποια προγράμματα με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και αθλητών στα σχολεία;

Τα προγράμματα μας όλα είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επισκέψεις στα σχολεία. Πριν από ένα χρόνο υπήρχε και το “Κοινωνικό Σχολείο” το οποίο όμως έχει σταματήσει φέτος, και ήταν επίσης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Εμείς πάντα υλοποιούμε δράσεις και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ γιατί έχουμε συνεργασία και με τον κύριο Πατούλη. Μάλιστα πρόσφατα είχαμε και μια συνάντηση και είπαμε από Σεπτέμβριο να κάνουμε πιο πολλά πράγματα μαζί. Ο κύριος Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ μας στηρίζει, θέλει να κάνουμε πράγματα και σε συνεργασία με όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα.

 

Ποια η σχέση σας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε επίπεδο συνεργασιών;

Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας είναι για το πρόγραμμα “Make place for one more woman” το οποίο είναι απόρροια της βράβευσης μου από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό είναι το πρόγραμμα που τρέχουμε τώρα. Βέβαια εκτός απ’ αυτό συμμετέχουμε σ’ όλες τις δράσεις που μπορεί να κάνει η Ολυμπιακή Επιτροπή στις οποίες προσκαλούμαστε να συνδράμουμε. Δεν έχουμε κάποιο άλλο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά στις διάφορες δράσεις που γίνονται συμμετέχουμε.

team-kozoboli

 

Πες μας δύο λόγια για την νέα πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνικών Ολυμπιονικών που αφορά την υλοποίηση του προγράμματος “Make place for one more woman”. Έχουν ξεκινήσει κάποιες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος;

Όπως επισημάναμε πριν λίγο καιρό στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, η πρώτη δράση θα είναι το σεμινάριο που θα γίνει mentoring σε αθλήτριες, Ολυμπιονίκες έτσι ώστε να μπορούμε μετά να πάμε σε σχολεία, σε Σωματεία και στις διάφορες ομάδες και να κάνουμε εμείς το mentoring στα μικρά κορίτσια.

Ωστόσο πριν ακόμα αρχίσουμε αυτή την δράση έχουν προκύψει και άλλα όπως για παράδειγμα, ο αγώνας μπάσκετ που έγινε με το ΣΠΑΚΕ (Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαιριστών), τον οποίο και εντάξαμε στο πλαίσιο της καμπάνιας διότι με μεγάλη μας χαρά και με την προτροπή μας είδαμε ότι συμμετείχαν πάρα πολλές γυναίκες σε αυτό τον αγώνα. Και το λέω αυτό χαρακτηριστικά γιατί πριν δύο χρόνια που είχαμε ξανακάνει έναν ανάλογο αγώνα είχαμε μόνο μια κοπέλα, την Τατιάνα Καβαδία, Ολυμπιονίκη με την Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών το 2004. Στον φιλανθρωπικό αγώνα που κάναμε τώρα με τον ΣΠΑΚΕ συμμετείχαν 9 γυναίκες οπότε αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός. Έτσι το εντάξαμε και αυτό στο πλαίσιο της καμπάνιας γιατί μην ξεχνάμε, να πω εδώ ότι, ναι μεν τα σεμινάρια θα έχουνε και τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η διαφημιστική προβολή γιατί εμείς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα γίνει και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια η οποία θέλουμε και νομίζουμε ότι, είμαστε κοντά στο να το πετύχουμε να παιχθεί στην τηλεόραση και στα υπόλοιπα social media σαν μήνυμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Θα ετοιμαστεί αυτό το σποτάκι και πολύ σύντομα πιστεύω να το έχουμε στους δέκτες μας και όπου αλλού μπορούμε ώστε να το δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και να ευαισθητοποιηθεί.

Τώρα προετοιμάζουμε και το πρώτο σεμινάριο το οποίο μετά θέλουμε να το πάμε και στην Κύπρο και στην Γεωργία εν καιρό βέβαια. Να γίνει πρώτα το πρώτο και μετά θα δούμε πως θα κινηθούμε από κει και πέρα.

 

Πρόσφατα υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με το Σύλλογο Ολυμπιονικών της Ιαπωνίας ενώ συνεργάζεστε στενά και με το Σύλλογο Ολυμπιονικών της Γεωργίας. Σε πιο πλαίσιο κινούνται αυτές οι συνεργασίες, υπάρχουν αντίστοιχες ή πρόκειται να οικοδομηθούν με Συλλόγους Ολυμπιονικών άλλων χωρών;

Στο δικό μου το μυαλό και του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου και γενικά των Ολυμπιονικών είναι να μπορέσουμε να ενώσουμε τους Ολυμπιονίκες όλων των χωρών ει δυνατόν, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποιες συνεργασίες με τη Γεωργία πρώτα και τον αγαπητό Κάχι Καχιασβίλι που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου αλλά και με την Ιαπωνία.

Αυτή η συνεργασία με την Ιαπωνία θεωρώ ότι, θα είναι μια πολύ καλή συνεργασία διότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στο Τόκυο και θα έχουμε τη δυνατότητα αυτά τα τέσσερα χρόνια που το ενδιαφέρον όλων μετά τους Αγώνες του Ρίο θα στραφούνε προς την Ιαπωνία και το Τόκυο, να στραφούνε και προς την Ελλάδα μας η οποία είναι η χώρα που έχει “γεννήσει” τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάντα είναι στην επικαιρότητα όταν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες.

Έτσι εκατέρωθεν με δράσεις τις οποίες τις έχουμε βάλει ήδη στο τραπέζι και τις συζητάμε, μέσω email βέβαια, αλλά και μέσω της πρεσβείας της Ελλάδα στην Ιαπωνία και ιδιαιτέρως του Διονύση Πρωτοπαππά (Σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας), ο οποίος είναι λάτρης και αυτός του αθλητισμού, παλιός άλλωστε και αυτός αθλητής της υδατοσφαίρισης. Είμαστε σε επικοινωνία με εκείνον και εκείνος έχει την ευθύνη της επικοινωνίας εκεί με τους Ιάπωνες για το πως θα δρομολογήσουμε τις δράσεις, μας βοηθάει πάρα πολύ σ’ αυτό που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.

Εμείς αυτό που θέλουμε αρχικά να κάνουμε, ει δυνατόν, είναι να μεταφέρουμε σε πρώτη φάση, γιατί θα γίνουν στα τέσσερα χρόνια διάφορες δράσεις, μια έκθεση ολυμπιακών κειμηλίων από τους Ολυμπιονίκες όπως και μια έκθεση μεγάλη με όλες τις δάδες που έχουμε από τότε που υπάρχουνε. Να πραγματοποιήσουμε δηλαδή τις εκθέσεις αυτές στην Ιαπωνία και δη στο Τόκυο και να μπορεί να τα επισκεφτεί εκεί όλος ο κόσμος, οι τουρίστες αλλά και οι Ιάπωνες οι οποίοι αγαπούν πάρα πολύ και την Ελλάδα αλλά και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Νομίζω θα έχει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία αν καταφέρουμε να το κάνουμε, είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, γιατί θα πρέπει να μεταφερθούν όλα αυτά τα κειμήλια από την Ελλάδα στην Ιαπωνία. Θεωρώ ότι, είμαστε σε καλό δρόμο και ότι, θα το πετύχουμε. Μπορεί να γίνει από τώρα, και όχι την ολυμπιακή χρονιά γιατί είπαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις τις οποίες τις έχουμε βάλει τώρα στο τραπέζι.

Κάποιες άλλες δράσεις μας σαφώς θα περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε σχολεία με από κοινού συμμετοχή Ιαπώνων και Ελλήνων Ολυμπιονικών. Επίσης μπορεί να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις με επιδείξεις αθλημάτων όπως αθλητών ειδικά των πολεμικών τεχνών, γιατί έχουνε μεγάλη παράδοση εκεί στις πολεμικές τέχνες αλλά και εμείς με τον Ηλία Ηλιάδη του τζούντο και πολλούς άλλους σημαντικούς αθλητές. Τώρα τα σκεφτόμαστε και όλα αυτά θα ξεκινήσουν, η πρώτη δράση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο βέβαια, την επόμενη χρονιά δηλαδή το 2017.

Αντίστοιχα με την Γεωργία έχουμε κάνει ήδη την πρώτη δράση μας στην Κέρκυρα όπου ήρθανε ο Κάχι Καχιασβίλι και άλλη μια Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, χρυσή Ολυμπιονίκης, και κάναμε επισκέψεις σε σχολεία και μιλήσαμε στα παιδιά. Τώρα η επόμενη δράση μάλλον θα είναι στη Γεωργία, δεν έχουμε όμως ακόμα μιλήσει με τον Κάχι για να κανονίσουμε το τι θα κάνουμε. Βέβαια θέλουμε και το πρόγραμμα “Make place for one more woman” να το πάμε και στην Γεωργία, θα γίνει ένα σεμινάριο γιατί εκεί δεν έχουμε και πολλές γυναίκες οπότε καλό είναι να ευαισθητοποιήσουμε εκεί λίγο τους Γεωργιανούς και τις Γεωργιανές.

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες σας ήταν η απόφαση σας να γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Τι σας ώθησε σ’ αυτή τη δράση και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να  περάσετε ως Έλληνες Ολυμπιονίκες;

Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σ’ ένα παιδάκι που έχει πρόβλημα και αγωνίζεται για τη ζωή του. Εμάς λοιπόν μας ενώνει, ειδικά με αυτά τα παιδιά ότι, κι αυτά τα παιδιά είναι νικητές της ζωής και εμείς είμαστε νικητές στον αθλητισμό, άρα υπάρχει αυτός ο παραλληλισμός. Και με την ιδιότητα μας ως Ολυμπιονίκες αλλά και του γεγονότος λίγο πιο αναγνωρίσιμοι, αυτό που θέλαμε ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να γίνει κι αυτός εθελοντής δότης και πραγματικά, όχι μόνο με τη δική μας τη βοήθεια, αλλά τη συμβολή όλων, η προσπάθεια πάει πολύ καλά, έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των εθελοντών.

Εμείς θα συνεχίσουμε, έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις με τις οποίες και ενημερώνουμε τον κόσμο αλλά και ο κόσμος μπορεί να έρθει και επιτόπου να γίνει εθελοντής δότης γιατί δεν είναι κάτι δύσκολο, είναι λίγο σάλιο αρχικά που δίνεις και συμπληρώνεις τα στοιχεία σου και αν ποτέ βρεθείς συμβατός μπορείς να σώσεις μια ζωή με πολύ εύκολο τρόπο, σαν μετάγγιση αίματος είναι η διαδικασία. Οπότε δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι στα μικρά παιδιά γιατί αυτό μπορεί να τύχει στον καθένα μας, είναι μέσα στην ζωή. Και εγώ είμαι μητέρα δύο παιδιών και οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες ο καθένας έχει κάνει την οικογένεια του έτσι θα συνεχίσουμε με όλη μας την προσπάθεια και τη δύναμη να βοηθάμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

 

Αντίστοιχα έχει οικοδομήσει μια συνεργασία με την “Μέριμνα”. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η προσπάθεια στήριξης της οργάνωσης;

Και εκεί είμαστε κοντά και βοηθάμε. Καταρχήν είμαστε ευαισθητοποιημένοι όπου υπάρχουν παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Μόνο έτσι μπορεί ν’ αλλάξει η κατάσταση και τα παιδιά πρέπει να διαμορφώσουν και να πλάσουν την προσωπικότητα τους από μικρά έτσι ώστε να μπορέσουνε να φέρουνε κάποιες αλλαγές στη συνέχεια στην πατρίδα μας. Οπότε ρίχνουμε όλο μας το βάρος στα παιδιά.

Όταν λοιπόν μας πλησίασαν και μας είπαν αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα να συνεργαστούμε, με μεγάλη μας χαρά είπαμε βέβαια ότι, όπου μπορούμε να συμβάλλουμε θα είμαστε εκεί. Και αυτό και κάνουμε και θα συνεχίσουμε.

 

Πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζεται ο αθλητισμός -και δη ο πρωταθλητισμός- με την πνευματική καλλιέργεια, με δεδομένο ότι, κατάφερες να επιτύχεις τόσο στον αθλητικό όσο και στον εκπαιδευτικό “στίβο”;

Θα σου πω αυτό που έχω στο μυαλό μου και μου αρέσει να το λέω πάντα. Εγώ αυτό που λέω σε όσα παιδιά επισκέπτομαι είναι δείτε εμένα, όχι ότι, εγώ είμαι πάρα πολύ καλή, αλλά εφόσον εγώ που είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος όπως είστε και εσείς μπόρεσα να το κάνω, μπορείτε όλοι.

Δεν είναι κάτι δύσκολο, θέλει απλά πρόγραμμα και πειθαρχία. Ίσως και εγώ για να τα κάνω όλα, να τα συνδυάσω όλα αυτά δεν κοιμάμαι πολλές ώρες, ξεκουράζομαι λιγότερο για να μπορέσω να τα προλάβω όλα, αλλά το σίγουρο είναι ότι, γίνεται και εφόσον βάλεις ένα πρόγραμμα στη ζωή σου και πειθαρχείς σε αυτό και κάνεις συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες μπορείς να το πετύχεις.

Και να προσθέσω επίσης, εκτός απ’ αυτό εγώ έχω συνδυάσει και την μητρότητα που είναι ακόμα πιο δύσκολο. Να επισημάνω ότι, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου ήμουνα έγκυος 9 μηνών, πήγαινα στην Τρίπολη και μου λέγανε όλοι μας πως το καταφέρνεις αυτό. Μα δεν είμαι άρρωστη, έγκυος είμαι τους έλεγα. Που σημαίνει ότι, άμα βάζεις στόχους, έναν έναν τους πετυχαίνεις, γιατί και εγώ όταν ξεκίνησα έβαζα κάποιους στόχους. Πρώτα στον αθλητισμό, μόλις πήγα στο πόλο από το κολύμπι έλεγα, α τι ωραία να παίξω στη βασική ομάδα της Γλυφάδας. Το κατάφερα, μετά λέω καλά το πάμε ας προσπαθήσω παραπάνω για να με καλέσουν στην Εθνική Ομάδα. Όταν με κάλεσαν στην Εθνική ομάδα είπα θα προσπαθήσω παραπάνω για να γίνω βασική, το κατάφερα. Παράλληλα έλεγα να τελειώσω και το πτυχίο μου όμως, να κάνω και τις γλώσσες μου. Και σιγά σιγά κοιτάζοντας κάτι παραπάνω κάθε φορά κατάφερα να φτάσω μέχρι το μεταπτυχιακό, τώρα μάλιστα τελειώνω και το Εxecutive Diploma στο Sport Management στο Meditterranean College.

Απλά πρέπει να μην τα μπλέκεις όλα μαζί, να κάνεις ένα πράγμα ανά φορά. Και η μόρφωση να πούμε εδώ δεν έχει ηλικία, εγώ για παράδειγμα σπουδάζω ακόμα. Το μεταπτυχιακό μου το έκανα αφού τελείωσα την αθλητική μου καριέρα και αφού ήμουνα στο δεύτερο παιδί, όμως δεν είπα ξέρεις τώρα είμαι μεγάλη ασ’ το τώρα που να πηγαίνω. Έτσι πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για να δημιουργείς.

Η πνευματική καλλιέργεια σε βοηθάει στο να μπορείς να εκφραστείς, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς περισσότερο, να μπορούμε όλα αυτά να τα μεταδώσουμε γιατί κάποιος αθλητή έχει ζήσει πάρα πολλές εμπειρίες στην αθλητική του καριέρα και δη ο Ολυμπιονίκης . Όμως καλό είναι να υπάρχει πνευματική καλλιέργεια ώστε κάπου να μπορείς μετά να τα μεταδώσεις κιόλας στα μικρότερα παιδιά. Επιμένω σ’ αυτό το κομμάτι γιατί αυτό είναι νομίζω που θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη, εμείς εντάξει γίναμε Ολυμπιονίκες, πήραμε τα μετάλλια μας, τις διακρίσεις μας, όμως ο τίτλος του Ολυμπιονίκη δεν είναι ένας τίτλος που στον δίνουνε κάποια στιγμή και μένει εκεί, είναι ο τίτλος που σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή μέχρι να πεθάνεις. Και θα πρέπει να έχουμε και ανάλογη συμπεριφορά και να φαίνεται αυτό και στις πράξεις μας. Οπότε είναι καλό είναι να συνδυάζεται, και αυτό είναι που λέμε και στα μικρά παιδιά όταν πηγαίνουμε στα σχολεία, ο αθλητισμός με το σχολείο και την πνευματική καλλιέργεια. Αυτά μπορούν να γίνουνε μαζί και όταν πηγαίνουνε μαζί είναι ευχής έργον, έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πριν λίγο καιρό ήσουν μια εκ των δρομέων που μετέφεραν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Τι “αποτύπωμα” σου άφησε αυτή η εμπειρία;

Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή γιατί ήτανε η δεύτερη φορά που βρέθηκα πάνω στην Ακρόπολη, που όπως ξέρουμε όλοι είναι παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, δεν είναι μόνο δικό μας σύμβολο.

Την πρώτη φορά, το 2008, είχα ανάψει εγώ το βωμό πάνω στην Ακρόπολη, ήταν μια ιδιαίτερη τιμητική στιγμή για μένα. Τώρα βρέθηκαν στην επίσης ιδιαίτερη τιμητική στιγμή να είμαι αυτή που πήρα τη δάδα από τον βωμό της Ακρόπολης που φέτος άναψε ο Πύρος Δήμας. Πραγματικά είναι και οι δύο από τις καλύτερες στιγμές στην αθλητική μου ζωή και καριέρα. Μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα, ελπίζω να μπορέσω να λάβω μέρος σε πολλές ακόμα λαμπαδηδρομίες, να μεταφέρω έτσι το ολυμπιακό φως που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα μας.

Και θέλω να σημειώσω ότι, πραγματικά, δεν ξέρω αν το αισθάνεται όλος ο κόσμος ή μόνο εγώ, αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανη και σημαντική σαν Ελληνίδα πολίτης που οι Ολυμπιακοί  Αγώνες έχουνε ξεκινήσει απ’ την χώρα μας. Όλο αυτό που βλέπουμε να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, δύο με τους χειμερινούς αγώνες, έχει ξεκινήσει από τη μικρή τη χώρα μας την Ελλάδα. Δηλαδή αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό πόσο τυχεροί είμαστε όλοι που είμαστε Έλληνες.

Θα σε ενδιέφερε μελλοντικά να ασχοληθείς με την προπονητική; Είναι ένας από τους στόχους σου;

Έχω πάρει το δίπλωμα της προπονήτριας, μπορεί κάποια στιγμή να με ενδιέφερε. Μου αρέσει να ασχοληθώ με τα μικρά παιδιά αλλά αυτή την στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί θεωρώ ότι, η προπονητική δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα άλλα ένα λειτούργημα γιατί το οποίο πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο. Αυτή τη στιγμή όντας πρόεδρος στο Σύλλογο και κάνοντας πάρα πολλά πράγματα μαζί και έχοντας τα δύο μικρά παιδιά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσω να βρω χρόνο για να αφιερώσω έτσι όπως θέλω εγώ και όπως το έχω στο μυαλό μου χρόνο για τα μικρά παιδιά να τους κάνω προπόνηση. Οπότε το αφήνουμε για αργότερα, μπορεί και ποτέ βέβαια. Εφόσον κάποια στιγμή έβρισκα τον ανάλογο χρόνο ναι θα με ενδιέφερε αλλά αυτή την στιγμή είναι απαγορευτικό γιατί δεν μπορώ να αφιερώσω τον ανάλογο χρόνο σ’ αυτή την διαδικασία.

Βούλα Κοζομπόλη