Φυσικοθεραπεία: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της. Η φυσικοθεραπεία είναι γνωστή για τα οφέλη της στα μυοσκελετικά προβλήματα. Μπορεί όμως να βοηθήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας;

Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα, όπως κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λ.π., που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σήμερα βλέπουμε να βάλλεται από παντού το κοινωνικό κράτος και ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και τα πρωτεία παγκοσμίως σε κοινωνικές παροχές να ψάχνουν να βρουν τρόπο να μειώσουν τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα και το κόστος περίθαλψης.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, γιατί ένας από τους πυλώνες της είναι η πρόληψη και γιατί σαν προσέγγιση θεραπευτική και διαγνωστική (φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση) είναι απείρως πιο οικονομική από τις φαρμακευτικές αγωγές που συνήθως “καλύπτουν ” τα συμπτώματα του ασθενή και τα χειρουργεία όπου δεν είναι πραγματικά ανάγκη.

Η φυσικοθεραπεία είναι γνωστή για τα οφέλη της στα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά υπάρχουν ‘’αφανείς ήρωες’’ που βοηθούν σε όλα τα προβλήματα υγείας.

1.καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία
2.παιδιατρική φυσικοθεραπεία
3.νευρολογική φυσικοθεραπεία και επανεκπαίδευση του ασθενούς
4.αθλητική φυσικοθεραπεία
5.θεραπευτικη άσκηση/ κινησιοθεραπεία

Τα οφέλη της μυοσκελετικής φυσικοθεραπείας σε προβλήματα όπως η Οσφυαλγία, η Ισχιαλγία, η Επικονδυλίτιδα, οι Τραυματισμοί γονάτου, η οστεοαρθρίτιδα,η αποκατάσταση μετά από χειρουργεία, οι τενοντίτιδες, τα διαστρέμματα, οι Θλάσεις κλπ είναι πολύτιμα.

Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί είναι συνήθως μηχανικά προβλήματα και χρήζουν ανάλυσης και θεραπείας με μηχανικό τρόπο.

Η τεχνολογία είναι σημαντικός βοηθός και στο κομμάτι της αξιολόγησης και της θεραπείας, με όπλα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου χωρίς παρενέργειες.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας όμως παραμένει η κίνηση, η θεραπευτική άσκηση που συχνά μπερδεύεται με το fitness.

O ειδικός ξέρει τις φορτίσεις που πρέπει να δέχεται κάθε τραυματισμένο μέλος κατά την αποθεραπεία και να κλιμακώνει την άσκηση αναλόγως.

Στο εξωτερικό, ο Φυσικοθεραπευτής έχει τη θέση που του αναλογεί στο σύστημα υγείας, γιατί είναι ένας ειδικευμένος επιστήμονας και η φυσικοθεραπεία είναι σαν θεραπεία πιο οικονομική στο σύστημα υγείας, ενώ προλαμβάνει και προσφέρει ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

 

source: iatronet.gr


Physiotherapy Keeps You Moving!!!