Επειδή οι συστάσεις και οι πρόλογοι μάλλον είναι περιττοί όταν μιλάμε για τον Θανάση Ηλιόπουλο, προτείνω και μάλλον θα συμφωνήσετε να προχωρήσουμε παρακάτω, στο τι μας είπε ο ίδιος για το πολιτικό του παρελθόν, το ανατρεπτικό του παρόν και τη νέα του λαμπρή σελίδα που γράφει πάνω της με κόκκινο μαρκαδόρο: “Ανατροπή στη Γλυφάδα”.

Γ.M.: Ξεκινώντας, να σας καλωσορίσουμε ξανά, στην πολιτική σκηνή της Γλυφάδας. Και επειδή μας λείψατε, θέλουμε να μας πείτε το λόγο της επιστροφής σας ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου.

Θ.Η.: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας γι’ αυτή τη συζήτηση και να ευχηθώ καλό ταξίδι στο νέο επικοινωνιακό μέσο και σε εσάς καλή δύναμη στην δύσκολη προσπάθεια που αναλάβατε.
Ένιωσα ότι πάρα τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να δράσουμε συλλογικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας. Σε αυτή την προσπάθεια για τη μεγάλη ανατροπή που έχουμε ανάγκη ενώνω και εγώ τις δυνάμεις μου με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσο Ταστάνη.

Γ.M.: Τι σας έκανε να συμπαραταχθείτε με τον Τάσο Ταστάνη και να στηρίξετε την «Ανατροπή στη Γλυφάδα»?
 
Θ.Η.: “Η διαδρομή του Τάσου Ταστάνη στα κοινά της πόλης χαρακτηρίζεται από συνέπεια ανιδιοτέλεια και εντιμότητα. Η στήριξη του είναι φυσική συνέχεια των αγώνων που δίνουμε μαζί χρόνια τώρα.
Μπορεί να εγγυηθεί την αληθινή ανατροπή ως επικεφαλής μια κίνησης που είναι  δημιούργημα ανθρώπων της πόλης και έρχεται να δώσει την καλύτερη δυνατή πρόταση.
Η Ανατροπή στη Γλυφάδα έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό να ενώσει τους ανθρώπους που θέλουν να δράσουν και να αγωνιστούν για την υλοποίηση ενός επεξεργασμένου προγράμματος. 
Είμαι περήφανος γιατί είμαστε η μοναδική παράταξη που διεκδικούμε με αξιώσεις την διοίκηση του δήμου και δεν μπήκαμε στη διαδικασία παζαριού και μεταγραφών «τοπικών παραγόντων» που είχαν δοκιμαστεί και αποτύχει σε καίριες θέσεις τις προηγούμενες περιόδους. ”

Γ.M.: Αν ιεραρχούσατε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν στη Γλυφάδα, ποια θα ήταν αυτά και πώς σκοπεύετε να τα διαχειριστείτε σε περίπτωση που εκλεγείτε ως δημοτικός σύμβουλος?

Θ.Η.: “Να δημιουργήσουμε ένα δήμο που θα είναι ασπίδα προστασίας για τον κόσμο που τον έπληξε η κρίση. Προτείνουμε καθολική μείωση των δημοτικών τελών κατά 40%.  Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν τη θέση τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.   Να δημιουργήσουμε βασικές υποδομές όπως ένα σύγχρονο νόμιμο κοιμητήριο, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, μια  πόλη ανθρώπινη και λειτουργική. Ευελπιστούμε ότι με την ψήφο των πολιτών της Γλυφάδας στις 18 και 25 Μάιου θα αναλάβουμε εμείς  την ευθύνη του δήμου μας για να βάλουμε μπροστά την υλοποίηση του προγράμματος μας που έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα και μόνο.”

Γ.M.: Τι σας ξεχωρίζει από την απερχόμενη δημοτική αρχή  ως «Ανατροπή στη Γλυφάδα»;

        
Θ.Η.: “Με την απερχόμενη δημοτική αρχή μας χωρίζει η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για το τι μπορεί να κάνει ο δήμος στις σύγχρονες συνθήκες για τους πολίτες αλλά και οι κάτοικοι για την πόλη τους. Η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, η συμμετοχή και η δράση των πολιτών, η ουσία και όχι η βιτρίνα, η προστασία της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ο σεβασμός του δημοτικού χρήματος είναι για εμάς αξίες και αρχές αδιαπραγμάτευτες, γνώμονας για τη δράση και το έργο μας.
             
Γ.M.: Όπως γνωρίζουμε υπήρξατε ένας από τους ιδρυτές της “Ένωσης Συλλόγων Γονέων δήμου Γλυφάδας” και είχατε μακροχρόνια παρουσία και συμβολή σε συλλόγους γονέων της πόλης.  Θεωρείται επομένως αυτονόητο ότι έχετε ασχοληθεί ενεργά με τα προβλήματα των νέων παιδιών του δήμου μας. Σε τι επομένως πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός της απαξίωσης που δείχνουν οι νέοι απέναντι στην πολιτική?
             
Θ.Η.: “Θα απαντήσω αντίστροφα. Με θετικό μήνυμα.  Στο ψηφοδέλτιο της Ανατροπής οι νέοι συμπολίτες μας δίνουν με την δυναμική  συμμετοχή τους ένα ξεχωριστό παλμό.  Η ανιδιοτέλεια τους είναι ελπίδα και θετικό πρότυπο για όλους.  Προφανώς και υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που γυρίζουν την πλάτη στην «πολιτική» που ταυτίστηκε από συγκεκριμένες παρατάξεις με την αρπαχτή και  το βόλεμα. Στην «πολιτική» που δεν απαντάει πειστικά στα καθημερινά  τους προβλήματα.  Στην «πολιτική» που τους θέλει άνεργους, που τους διώχνει από την ίδια τη χώρα τους. Είναι και δική τους ευθύνη να καταλάβουν πως μόνο η δράση τους θα αλλάξει τη ζωή τους. Καμία ανάθεση σε κανέναν σωτήρα. Μόνο με συμμετοχή μπορεί να αλλάξει κάτι.”

Γ.M.: Ποια θεωρείτε την κορυφαία στιγμή στη δράση σας όλα αυτά τα χρόνια και την παρουσία σας στα κοινά;

Θ.Η.: “Μπορώ να ξεχωρίσω δυο. Το 1990 όταν ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 7ου δημοτικού σχολείου Γλυφάδας, παρέλαβα τα κλειδιά του νέου κτηρίου  που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στα παιδιά μας.  Απόδειξη ότι η συμμετοχή μας μπορεί να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ήταν επίσης πολύ μεγάλη τιμή και συγκίνηση για μένα όταν συνόδευσα  στο Δήμο της Νις στη Σερβία, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ,  την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας, οι κάτοικοι και οι φορείς ύστερα από πρωτοβουλία που είχαμε λάβει τότε.
 

Γ.M.: Από πρόσφατη δήλωσή σας: «Χωρίς άλλη καθυστέρηση να δημιουργήσουμε τον δήμο της αλληλεγγύης και της συμμετοχής που θα σταθεί με τα μέσα που διαθέτει δίπλα στον κόσμο που υποφέρει! Θα τον στηρίζει, θα τον ανακουφίσει και δεν θα τον επιβαρύνει άλλο.» Με τι πόρους θα τα υλοποιήσετε αυτά;

Θ.Η.: “Ο δήμος της Γλυφάδας έχει τη δυνατότητα να διαθέσει πόρους για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους πολίτες που ασφυκτιούν και υποφέρουν. Είναι απαραίτητο όμως οι πόροι που θα προέρχονται από τις θεσμοθετημένες επιχορηγήσεις, τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα κονδύλια της περιφέρειας να κατευθύνονται σε πραγματικές ανάγκες της πόλης και των δημοτών. Για παράδειγμα τα 700.000 ευρώ που διαθέτει προεκλογικά η περιφέρεια για ασφαλτοστρώσεις δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή ενός νέου παιδικού σταθμού στην Τερψιθέα, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός; Ο απερχόμενος δήμαρχος έκανε λάθος που πίστεψε ότι οι παρεμβάσεις βιτρίνας είναι εκείνες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει.”

Γ.M.: Θα χαρακτηρίζατε «υπερκομματική» ή «ανεξάρτητη» την «Ανατροπή στη Γλυφάδα»?

Θ.Η.: “Είναι τις μόδας πλέον  να λένε όλοι ότι είναι υπερκομματικοί και ανεξάρτητοι. Αυτοί που άλλοτε στριμώχνονταν στα κομματικά γραφεία για να πάρουν το χρίσμα. Ο απερχόμενος δήμαρχος εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ και διορισμένος από αυτό σε κρατικούς φορείς λέει  τώρα ότι είναι ανεξάρτητος, o ευρωβουλευτής της ΝΔ πως είναι υπερκομματικός. Ξεκάθαρος καιροσκοπισμός και κοροϊδία των δημοτών. Λίγοι βέβαια είναι εκείνοι που «τσιμπάνε».
Η δημοτική μας κίνηση αποτελεί μια συνεργασία πολιτών με σαφέστατο ριζοσπαστικό πρόσημο. Έχει καταστατικό και   συγκροτήθηκε ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση  που απεύθυναν πάνω από 400 συμπολίτες μας,  οι οποίοι προσήλθαν σε οργανωμένη διαδικασία και ψηφοφορία για ανάδειξη του επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου καθώς και του συντονιστικού οργάνου. Δημοσιεύσαμε τη διακήρυξη των αρχών και των βασικών μας προτάσεων ως μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του οποιουδήποτε συμπολίτη ή συμπολίτισσας θέλει να αγωνιστεί για την πόλη μαζί μας.  Αυτή την  προσπάθεια στηρίζουν  οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.”

Γ.M.: Θεωρείτε ότι πλέον είναι αρκετά μεγάλη η αριστερά από την οποία και προέρχεστε, ώστε να ξαναγράψει λαμπρές σελίδες, στον πιο όμορφο ίσως δήμο της χώρας?

Θ.Η.:Τις λαμπρές σελίδες στον πιο όμορφο ίσως δήμο της χώρας θα τις γράψουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους. Οι άνθρωποι της αριστεράς   με τον πλούτο των ιδεών τους , το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά τους , την ικανότητα να εμπνέουν  και να ενώνουν τους απλούς ανθρώπους,  ήταν, είναι και θα είναι, μπροστά σε κάθε αγώνα για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.”

Γ.M.: Σας ευχαριστούμε και καλή επιτυχία στον αγώνα σας!