O Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου μετέβη σήμερα, Δευτέρα πρωί,  στο χώρο του Πολυτεχνείου και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν της αντιδικτατορικής εξέγερσης της νεολαίας,  το Νοέμβριο του 1973.

Αμέσως μετά ο κ. Παπαϊωάννου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο εορτασμός μιας τέτοιας επετείου δεν έχει και δεν πρέπει να έχει τυπικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι αφορμή για να συλλογιζόμαστε τι σημαίνει δικτατορία και τι ειδικότερα σήμαινε η συγκεκριμένη δικτατορία για τη χώρα μας: καταπίεση, λογοκρισία, φυλακίσεις και εξορίες, διαφθορά, πολιτιστικό σκοτάδι, διεθνή απαξίωση. Η δικτατορία έφερε πολλά χρόνια πίσω τη χώρα μας και βέβαια άνοιξε την πόρτα της Κύπρου στον Αττίλα με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνισμό.
Αυτή την ημέρα, κάθε χρόνο, τιμάμε τους χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν γενναία σε εκείνο το καθεστώς αποτελώντας παράδειγμα για όλες τις νεώτερες γενιές. Όμως, το ότι  η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, δεν σημαίνει ότι οι νέοι πρέπει να μένουν απαθείς. Αξιώνουν καλύτερη παιδεία, εργασία, ελευθερία ασκώντας τα δικαιώματά τους εντός του θεσμικού πλαισίου που η ίδια η δημοκρατία δημιούργησε, η δημοκρατία που αποκαταστάθηκε χάρις και στον αγώνα της νεολαίας του ΄73.
Δεν ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν τότε, γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο και η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση.»

source