Σπύρος Τσουτσάνης: Αυγό ο αυτοκράτωρ της πρωτεΐνης!

Του Σπύρου Τσουτσάνη

personal trainer/athletik model

 

Το αυγό είναι αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αφού από την παιδική μας ηλικία αποτελεί και είναι μέσα στην διατροφή μας.  Το αυγό μαζί με το γάλα, είναι το αχτύπητο δίδυμο της διατροφής μας- και εδώ που τα λέμε είναι και οι μόνες φυσικές πλήρεις τροφές, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή.

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από εκείνη του γάλακτος, του κρέατος, του φασολιού, του σολωμού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

Και ήρθε η ώρα νομίζω να σας αναφέρω κάποια στοιχεία ερευνών, αφού έχει γίνει και μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομα του αυγού:

α) Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους ( 63-73 γρ)  περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

β) Το ασπράδι του αυγού αποτελείται 45% από πρωτε ΐνες, ενώ ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

γ) Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες, ενώ από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια .

Τα αυγά γενικότερα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα – κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζετε είναι πώς είναι και αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (Τα καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού προσφέρουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη).

Και επειδή έχω ακούσει τα απίστευτα όσο αφορά το αυγό και το ότι ανεβάζει την κακή χοληστερόλη με το να το τρώμε συχνά- έχω ακούσει μέχρι ότι δεν μπορούμε να τρώμε πάνω από 3 αυγά την βδομάδα – όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση χωρίς επιστημονική υπόσταση- ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ- Η λεκιθίνη το λιπίδιο αυτό  που περιέχει να ξέρετε στο αυγό είναι  χοληστερινοπροστατευτικό και λειτουργεί ως αντίβαρο, με απότελεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης είναι πολύ μικρή.

Βέβαια όλα με μέτρο, γιατί στην περίπτωση πάθησης σε έναν οργανισμό με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν θα ήταν και ότι καλύτερο η υπερβολική κατανάλωση του αυγού.

 

αυγά

 

Μυστικό:

Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή.  Το αυγό περιέχει «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Όπως καταλαβαίνετε φάτε αυγουλάκια άφοβα είτε βραστά είτε σε ομέλετα με ή χωρίς κροκό…

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε τον Σπύρο Τσουτσάνη για τις πληροφορίες.