Γιατί πρήζονται τα πόδια μας

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

 

ΑθανασόπουλοςΤί μπορούμε να μάθουμε από τα πόδια μας για την κατάσταση της υγείας μας; Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για το οίδημα.

 

αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, το περπάτημα γίνεται άβολο, και μπορεί να αισθανθείτε πόνο. Και επειδή δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αναφέρω  πιθανά αίτια.

 

 

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας κατακρατεί πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια μας να πρηστούν, όπως και τα χέρια και το πρόσωπο. Μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές ώρες ακινησίας, όπως μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Μερικές φορές, μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Συνήθως εξαφανίζεται μόνο του, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος, όπως καρδιακής ανεπάρκειας ή προβλημάτων στα νεφρά ή στο συκώτι.

Τραυματισμός

Αν το πόδι σας έχει πρηστεί μετά από κάποιον τραυματισμό ή κάποιο στραμπούληγμα, τότε έχει προκληθεί βλάβη στον ιστό που συνδέει τα οστά του αστραγάλου. Αν νιώθετε έντονο πόνο, μιλήστε με τον φυσιοθεραπευτή ή τον γιατρό σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή πρήζεται καθώς γεμίζει με αίμα, για να θεραπευτεί πιο γρήγορα. (Σαν πρώτη βοήθεια είναι γνωστό η εφαρμογή πάγου-εννοείται με ένα πανί ή κάτι ανάλογο για να αποφύγουμε κάποιο έγκαυμα.)

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να πρηστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα κάνει κατακράτηση νερού. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί πρόβλημα, εκτός από το ότι μπορεί να γίνει λίγο άβολο.  

Λεμφοίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες παθαίνουν βλάβη, ή αφαιρούνται (π.χ. λόγω θεραπείας καρκίνου). Το σώμα μας αποβάλλει λιγότερο νερό, και αυτό προκαλεί πρήξιμο στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Η γυμναστική και η θεραπεία με μασάζ μπορούν να βοηθήσουν.(βλ. περισσότερα για λεμφικό μασάζ www.physiotherapy-center.gr)

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Οι βαλβίδες στις φλέβες μας, που σταματούν το αίμα από το να κυλάει ανεξέλεγκτα (και να υποκύπτει στην δύναμη της βαρύτητας), μπορεί να υποστούν βλάβη και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με το πέρασμα του χρόνου, ως φυσική φθορά του οργανισμού, αλλά και αν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αίμα, λοιπόν, δεν επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα πόδια και να προκαλεί πρήξιμο.(Γι’ αυτό ο δημιουργός μας έβαλε αυτές τις …βαλβίδες ακριβώς εκεί που κινούνται οι μυς. Άρα χρειάζεται να περπατάμε και όχι να κάνουμε άπειρες ώρες καθιστική ζωή).

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν η καρδιά μας δεν στέλνει το αίμα όπως πρέπει, τότε είναι πιθανό να συσσωρευτεί στα πόδια. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να ξαπλώσουν και η καρδιά τους μπορεί να χτυπάει με γρήγορους ή ασυνήθιστους ρυθμούς, μερικές φορές προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά μας φιλτράρουν τοξίνες από το αίμα και αν δεν δουλεύουν σωστά (πολλές φορές λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση), μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών.

Ηπατική νόσος

Αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι σας αναγκάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές βλάβες. Αυτό προκαλεί την κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια.

Άσχετα αν έχετε ή όχι κάποια παθολογία από τις παραπάνω η συμβουλή μου είναι να βάλετε στο πρόγραμμα ένα μυο-χαλαρωτικό μασάζ κάθε 15 μέρες. Δεν κάνει μόνο πρόληψη αλλά παρέχει ευεξία  και ζωντάνια.(Σε πολλούς από εμάς είτε με κρίση είτε χωρίς δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα).

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Ασκήσεις στο νερό και παιχνίδια στην αμμουδιά…

 

Λάμπρος Αθανασόπουλος: Παιχνίδια στη θάλασσα και αδυνάτισμα