7 Απριλίου 2005: 14 χρόνια χωρίς τον «Σερ»…

Σε ηλικία 84 ετών, πριν από 14 χρόνια, το απόγευμα της 7ης Απριλίου του 2005,  ο «Σερ» του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρης Μπιθικώτσης, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, μετά από την πολύμηνη νοσηλεία του.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς και λαϊκούς τραγουδιστές του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 11 Δεκεμβρίου 1922 και πολλές δεκαετίες μάς συντρόφευε με την φωνή και τα τραγούδια του.

Ο χαρακτηρισμός “Σερ” τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του και προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά, όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα “Τα Νέα” χαρακτήρισε έτσι τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

 

Τα δυο σου χέρια πήρανε (Βεργούλες) – Γρ. Μπιθικώτσης

 

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ (ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)

Το 1947 όπως γνωρίζουμε, εξορίστηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους Έλληνες στη Μακρόνησο, όπου τα βράδια έπαιζε στη λέσχη των Αξιωματικών. Εκεί έγραψε τα πρώτα του τραγούδια και γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Μετά την απελευθέρωσή του, δημιούργησε το δικό του συγκρότημα και το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης. Το πρώτου του τραγούδι είχε τίτλο “το Καντήλι τρεμοσβήνει” και οι στίχοι ήταν του Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ ΠΕΘΑΝΕ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

 

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Νατανε το ’21

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνέθεσε επίσης πάνω από 200 τραγούδια μεταξύ αυτών: “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”, “το Καντήλι τρεμοσβήνει”, “Σε τούτο το στενό”, “του Βοτανικού ο μάγκας”, “Επίσημη αγαπημένη”, “Τρελοκόριτσο”, “στου Μπελαμή το ουζερί”,  και πολλά άλλα αξέχαστα!