70 χρόνια από το πέρασμα του Άρη Βελουχιώτη στην ιστορία, στον μύθο και στον θρύλο

|| Λέσχη Αμπάριζα ||

“70 χρόνια από τη στιγμή που έδωσε τέλος στη ζωή του, σε μία από τις πιο δύσβατες περιοχές της Ελλάδας, στο φαράγγι του Φάγγου, στη Μεσούντα της Άρτας, ο άνθρωπος που σφράγισε όσο λίγοι την Αντίσταση κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, καταδιωκόμενος από εχθρούς και αποκηρυγμένος από συντρόφους. Το πολεμικό του ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμο Θανάσης Κλάρας, ετών 40, κομμουνιστής.

Ως αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ έγινε ο απόλυτος τρόμος των φασιστών, η τιμή και η περηφάνια του μαχόμενου λαϊκού κόσμου. Το όνομά του έφτασε στις μέρες μας, τραγούδι και άνεμος, σύμβολο του ασυμβίβαστου κι ανυποχώρητου αγώνα μέχρι τέλους.

Στις 6-7 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη, από τις Εργατικές Λέσχες της χώρας με κεντρικό σύνθημα: “Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος”. Ασύλληπτος από την αστική τάξη, τον «εθνικό κορμό», τις ηγεσίες.

Οι Εργατικές Λέσχες, συλλογικότητες εργαζομένων κι ανέργων, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης για μια καλύτερη ζωή και προσπαθούν να χαράξουν δρόμους συλλογικής αντίστασης και ταξικής αλληλεγγύης, δημιουργίας και πολιτισμού.

Το οδοιπορικό αποτελεί μια πρώτη κοινή δημόσια παρέμβαση των συλλογικοτήτων και φιλοδοξεί να είναι το πρώτο βήμα κοινής πορείας, ανάπτυξης δεσμών και έναυσμα για τη δημιουργία κι άλλων αντίστοιχων εγχειρημάτων κι εκδηλώσεων.

Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει το Σάββατο 6 Ιούνη από την Λαμία και τον Γοργοπόταμο, εκεί όπου με επικεφαλής τον Άρη, πραγματοποιήθηκε μια από τις κορυφαίες στιγμές της Αντίστασης κι ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας.

Στις 6:00 μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί οδοιπορικό στην πόλη των Τρικάλων. Οδοιπορικό μνήμης και τιμής στην ιστορία των αγώνων του λαού της πόλης και ταυτόχρονα μια μαζική αντιφασιστική πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Φρούριο της πόλης, όπου έχει μεταφερθεί ο φανοστάτης στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του πρωτοπαλίκαρού του Τζαβέλα.

Δεύτερο σημείο στάσης θα είναι το μνημείο της Αγροτικής εξέγερσης, που στις 2 Φεβρουαρίου του 1925 οι ξεσηκωμένοι Τρικαλινοί αγρότες, με την συμπαράσταση εργατών, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς αξιωματικών του στρατού και των χωροφυλάκων, αφήνοντας 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Τρίτο σημείο στάσης, η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία βρίσκεται το άγαλμα του στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ και γεννημένου στα Τρίκαλα, στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

Κατάληξη του οδοιπορικού θα αποτελέσει η πλατεία Ρήγα Φεραίου, εκεί όπου στις 17 Ιούνη του 1945, σε μια επίδειξη κανιβαλισμού, κρεμάστηκαν σε έναν από τους φανοστάτες της, τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα. Στην ίδια πλατεία, όπου στις 18 Απρίλη του 1944, κρεμάστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πέντε παλικάρια της πόλης, οι ΕΠΟΝίτες Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας και στην οποία υπάρχει μνημείο στη μνήμη τους.

Στην ιστορικό αυτό χώρο, στις 7:30 μ.μ., θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: “Ο ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα”. Μια συζήτηση, στην οποία θα επιχειρηθεί από τις Εργατικές Λέσχες που τη διοργανώνουν, να πιαστεί το κόκκινο νήμα της οργανωμένης πάλης του λαού μας και των μορφών αλληλεγγύης, αντίστασης, πολιτισμού και δημιουργίας θεσμών αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης και λαϊκής κυριαρχίας από την ηρωική εποχή του Άρη, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, στις μέρες μας που κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανεργία, που πάει να σηκώσει κεφάλι ο ρατσισμός κι ο φασισμός, που αμφισβητούνται και καταργούνται εργατικές κατακτήσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες από τους σύγχρονους δυνάστες των “θεσμών”.
Την Κυριακή 7 Ιούνη, στις 8:00 π.μ., θα ξεκινήσουμε για τον τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού, για τη Μεσούντα της Άρτας και τον τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, το φαράγγι του Φάγγου, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Άρης Βελουχιώτης, περικυκλωμένος από παρακρατικές συμμορίες της Δεξιάς και τμήματα της Εθνοφυλακής.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τον κόσμο των κινημάτων που μαζί βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, όλους τους πολίτες που θέλουν να μάθουν την ιστορία και να τιμήσουν αυτούς που θυσίασαν τα νιάτα και χύσανε το αίμα τους για τη λευτεριά αυτού του τόπου, να συμμετέχουν στο οδοιπορικό μνήμης και τιμής στον Άρη Βελουχιώτη. Ειδικά, προσκαλούμε τους παλαίμαχους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, να παρευρεθούν στο οδοιπορικό και στη συζήτηση.”

Βελουχιώτης

Λέσχη Αμπάριζα

GLYFADA METROPOLITANS