Μάς ενημερώνει φυσιοθεραπευτής ο Λάμπρος Αθανασόπουλος.
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πιασίματος στον αυχένα, μουδιάσματα στα χέρια, πόνου στην πλάτη και πολύ συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο.
το αυχενικό σύνδρομο είναι από τις λεγόμενες παθήσεις του πολιτισμού. Ο άνθρωπος από νομάδας και τροφοσυλλέκτης μέσα στην εξελικτική διαδικασία και την επανάσταση της τεχνολογίας εγκλωβίστηκε πολλές ώρες σε ένα γραφείο και μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν μυοσκελετικά προβλήματα σε ηλικίες που πριν ήταν άγνωστες και ήταν αποτέλεσμα φθοράς αρθρώσεων και επιδημιολογικά ανήκαν στη μέση ηλικία.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η κακή εργονομία του εργασιακού χώρου είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση «επαγγελματικών» παθήσεων όπως η οσφυαλγία, οι τενοντίτιδες και το αυχενικό σύνδρομο με όλες τις εκφάνσεις του.
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πιασίματος στον αυχένα, μουδιάσματα στα χέρια, πόνου στην πλάτη και πολύ συχνά όλα αυτά τα συμπτώματα να συνοδεύονται από ιλίγγους, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, διπλωπία, ανήσυχο ύπνο.
Μια από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές από τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο τραυματισμός «μαστιγίου» που συμβαίνει μετά από τροχαία δυστυχήματα (όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά), το έντονο στρες και η κακή στάση ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου.
Οι αυχενικές νευρικές ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμό και αντιδρούν με συμπτώματα μετά από αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης (όταν αλλάζει ο καιρός).
Ειδικά μετά από τραυματισμό μαστιγίου οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά και έχουμε ερεθισμό των αυχενικών ριζών. Αυτός ο αυχενικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πολλά χρόνια μετά το ατύχημα γι’ αυτό τον λόγο συνηθίζω να παίρνω σωστό και λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή.
Η εμπλοκή των αυχενικών ριζών Α1-Α2-Α3 μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, διαταραχή στην όραση (στο 20% των ασθενών), τάση για εμετό, ίλιγγο κλπ. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα δημιουργούνται από την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας που περνά μέσα από τους Α1, Α2 αυχενικούς σπονδύλους και αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες.
Η εμπλοκή των κατωτέρων αυχενικών ριζών Α5, Α6, Α7 είναι αυτές που δημιουργούν τα συμπτώματα στους ώμους και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο).
Η καλύτερη διάγνωση γίνεται με την κλασσική ακτινογραφία εκτός αν υπάρχει πρόβλημα σε δίσκο και τότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν δείχνουν την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας που είναι το αίτιο του πονοκεφάλου και του ιλίγγου.
Μεγάλο λάθος είναι να περιμένουμε να περάσει από μόνο του ή στις πιο πολλές περιπτώσεις που ακούω από τους ασθενείς μου, παίρνουν χωρίς να ρωτήσουν κανένα άπειρα χάπια και αντιφλεγμονώδη.
Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν ασχοληθούμε σχετικά νωρίς με το πρόβλημα
Ένας έμπειρος φυσιοθεραπευτής με ένα πλήρες ιστορικό μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχει λόγος να προβούμε σε περαιτέρω εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία) για την ύπαρξη δισκοκήλης ή να περάσει απ’ ευθείας στην εφαρμογή φυσιοθεραπευτικών πράξεων.
Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει μια ορθοστατική αξιολόγηση και να παρατηρήσουμε αν υπάρχει παραμόρφωση στα φυσιολογικά τόξα της σπονδυλικής στήλης. (Μήπως έχουν σχέση οι οπίσθιοι μηριαίοι μυς για την κύφωση στην πλάτη και εκ των πραγμάτων ο αυχένας αναγκάζεται να μείνει μετέωρος;) (βλ. περισσότερα www.physiotherapy-center.gr).
Μια άλλη τεχνική φυσιοθεραπείας που δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα με φανταστικά αποτελέσματα είναι το (pompage). Πρόκειται για μια τεχνική που γίνεται μόνο με τα χέρια του έμπειρου φυσιοθεραπευτή.
Υπάρχει επίσης και μια άσκηση από την μέθοδο Ορθοστατικής (Mezieres) με την οποία έχω λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα του αυχένα.
Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.
Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω
και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις
για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν: