Άκαρπη ήταν, όπως αναμενόταν άλλωστε, η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Γλυφάδας.

Πέντε ήταν οι υποψήφιοι που δήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση αυτή. Οι Γιώργος Ανδρέου και Δημήτρης Μπουντουτσίδης, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου που δεν εξελέγησαν, ο επί σειρά ετών πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας Παναγιώτης Γιάχος και δύο πολίτες ο Αναστάσιος Κατωπόδης και Γιάννης Κουρδομένος.

Ο πέμπτος υποψήφιος ήταν ο δημότης Γλυφάδας, Αναστάσιος Γιαννακόπουλος, γνωστός για τις παρεμβάσεις και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη για θέματα που αφορούσαν τα διοικητικά πεπραγμένα του πρώην δημάρχου Κώστα Κόκκορη, όπως π.χ. το παράνομο νεκροταφείο Γλυφάδας, κτίριο ΕΥΔΑΠ, Μνημόνιο συνδιοίκησης κ.ά.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αφού  διάβασε το εισηγητικό για την υποψηφιότητά του απεσύρθη, χωρίς να μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.Ότι η διαδικασία θα ήταν άκαρπη, φάνηκε από την πρώτη ψηφοφορία κιόλας, αφού κανένας υποψήφιος δεν έδειξε να έχει τη δυναμική της συγκέντρωσης των δύο τρίτων, της αυξημένης πλειοψηφίας δηλαδή των 27 ψήφων, που απαιτείται για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία έλαβαν:
Γιώργος Ανδρέου 9 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 5, Αναστάσιος Κατωπόδης 7 ψήφους, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 13 ψήφους, Γιάννης Κουρδομένος 0.  Επίσης βρέθηκαν 2 λευκά και ένα άκυρο.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία έλαβαν:
Γιώργος Ανδρέου 16 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 4, Αναστάσιος Κατωπόδης 6, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 10, Γιάννης Κουρδομένος 0 (απεσύρθη). Επίσης βρέθηκαν 1 λευκό και ένα άκυρο.

Κατά την τρίτη ψηφοφορία έλαβαν:
 Γιώργος Ανδρέου 16 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 2, Αναστάσιος Κατωπόδης 8, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 11 ψήφους.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν, ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ του Τάσου Ταστάνη, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε δηλώσει με κείμενο τη διαφωνία του για το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, και ο συνδυασμός της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (ΚΚΕ) του κ. Τάσσου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δεύτερης ψηφοφορίας και λίγο πριν ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία, ζήτησαν το λόγο οι κ.κ.

Γιάχος, Μπουντουτσίδης και Κατωπόδης, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, τόνισαν την αναγκαιότητα του πολύ σημαντικού αυτού θεσμού και παρότρυναν τους δημοτικούς συμβούλους να παραδειγματιστούν από το ανακοινωθέν, λίγα λεπτά πριν, αποτέλεσμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με συναινετικές διαδικασίες.Το αποτέλεσμα, όμως, και της τρίτης ψηφοφορίας έδειξε πως το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας δεν φάνηκε να το λαμβάνει υπ’ όψιν.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε ημερομηνία που θα οριστεί από τη δημοτική αρχή.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η γειτονική Ηλιούπολη εξέλεξε Συμπαραστάτη του Δημότη με συναινετικές διαδικασίες από τον περασμένο

Οκτώβριο και είναι ο κ. Αραμπατζής.Τι είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος προβλέπεται από το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”, και αποστολή του είναι:

– Η υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και η διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

– Η διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος ο Συμπαραστάτης εντοπίζει. Οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ενώ αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

GLYFADA METROPOLITANS