Από τους υπουργούς του τωρινού σχήματος, αναντικατάστατοι και ακλόνητοι στις θέσεις του θεωρούνται οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Παιδείας Νίκος Φίλης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (ο οποίος όμως δεν θα έχει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, που συγχωνεύεται με το Ναυτιλίας)

Αναντικατάστατος θεωρείται επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μάλιστα θα αναβαθμισθεί σε υπουργό, καθώς οι τομείς αρμοδιότητας του αποσπώνται από το «υπερυπουργείο» Εσωτερικών και θα αποτελέσουν ξεχωριστό υπουργείο.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ενδέχεται να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχοντας στην αρμοδιότητα του τα media – άρα θα συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα των τηλεοπτικών αδειών.

Μετακινήσεις, αναβαθμίσεις, αποχωρήσεις

Υπουργικό χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, την οποία θα διαδεχθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, νυν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Κατά πληροφορίες, η κ. Γεροβασίλη προοριζόταν για το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς του Παν. Κουρουμπλή, στον οποίο προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας – εάν αποχωρήσει ο Γ. Κατρουγκαλος – ή το Υγείας.

Στο υπουργείο Μεταφορών-Ναυτιλίας, που αναβαθμίζεται και αποκτά  ευρύτατες  αρμοδιότητες συγχωνευόμενο με το παλιό υπουργείο Μεταφορών, τον Θ. Δρίτσα θα διαδεχθεί πιθανότατα ο νυν υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Για τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης φέρεται ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο Φώτης Κουβέλης

 Ποιοί φεύγουν

Ερωτηματικό αποτελεί η παραμονή ή μη του Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας. Προ εβδομάδων, όταν η κ, Γεροβασίλη προανήγγειλε εμμέσως τον ανασχηματισμό, υπήρχε η πληροφορία ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργός να αποχωρήσει από το υπουργείο και να αναλάβει τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εν συνεχεία επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Στη λίστα υπουργών και υφυπουργών που θα βρεθούν πιθανότατα εκτός κυβερνητικού σχήματος, εκτός των Π. Σκουρλέτη και Θ. Δρίτσα περιλαμβάνονται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Αμφίβολη η παραμονή στο υπουργείο Ανάπτυξης της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία δεν αποκλείεται όμως να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο

 Το στίγμα των επιλογών

Η αναδόμηση των υπουργείων με κατατμήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προσώπων, χωρίς να διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες.  Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τρία στοιχεία του ανασχηματισμού θα σηματοδοτήσουν επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ως προς το προφίλ που θέλει να δώσει στο νέο σχήμα και τις ισορροπίες στις σχέσεις του με το κόμμα:

– Η θεωρούμενη πλέον βέβαιη «έξοδος» των Πάνου Σκουρλέτη και Θ. Δρίτσα

–  Ο αριθμός, τα πρόσωπα και το «ιδεολογικοπολιτκό προφίλ» των εξωκοινοβουλευτικών που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια

– Οι αναμενόμενες αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας- Ανάπτυξης και Μεταφορών-Ναυτιλίας και η πιθανολογούμενη μετακίνηση του Γ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το εργασιακό μπαίνει στην τελική φάση.

Μια άλλη σημαντική ένδειξη για τις επιλογές του Μαξίμου και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, θα είναι ο ρόλος και το εύρος αρμοδιοτήτων που θα απομείνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη μεταφορά ορισμένων βασικών αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας

source: Sofokleousin.gr