Χρειάζεται το παιδί να κάνει λάθη; Και γιατί;

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου

Υπάρχει ένα ΤΑΚ το οποίο δεν ανήκει απαραίτητα στον ήχο χτυπήματος μίας πόρτας αλλά, το ΤΑΚ της Τελειομανίας – Αναβλητικότητας – Καθήλωσης, όπου χτυπά ένα παιδί στην προσωπικότητα του.

Έχοντας απίθανες προσδοκίες ως γονείς ότι το παιδί μας πρέπει να είναι τέλειο, προσπαθούμε να θέτουμε σε αυτό απαιτητικά υψηλούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί μαρτυρούν την απαίτηση των γονέων για τελειότητα, άρα οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα μη εκπλήρωσης των στόχων δημιουργεί στο παιδί έντονο άγχος καθώς και εγκατάλειψη από τους στόχους. Έτσι λοιπόν, μιλάμε για τελειομανείς γονείς όπου φαντασιώνονται μια τέλεια οικογένεια με τέλεια παιδιά. Μια τέλεια οικογένεια χρειάζεται να γνωρίζει ότι σφάλλει πολλές φορές και ότι τα παιδιά σφάλλουν, επίσης.

Το ΤΑΚ (Τελειομανίας – Αναβλητικότητας – Καθήλωσης ) αν συνεχίζεται από τους γονείς προς το παιδί, τότε μαντέψτε, δημιουργείτε ένα τελειομανές παιδί, το οποίο όμως έχει κόστος. Αργότερα, θα αντιληφθεί ότι δεν δύναται να είναι τέλειο, σταματά λοιπόν να προσπαθεί αναβάλλοντας κάθε του κίνηση και τέλος καθηλώνεται. Δημιουργούμε στο παιδί μας ένα αβέβαιο και ακατόρθωτο συναίσθημα. Επομένως, το ΤΑΚ παιδί μαθαίνει να παραιτείται αν και μέσα του επιθυμεί το αντίθετο. Κατακλύζεται από έντονους φόβους αποτυχίας. Δεν εξερευνά διότι ήδη έχει ακυρώσει αυτό το βήμα. Η ίδια η ζωή του αποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από εκείνο, ότι δεν υπάρχει το τέλειο. Επομένως, εγκαταλείπει και αυτό είναι πολύ επίπονο.

Αντιθέτως, το παιδί χρειάζεται να διαπράξει σφάλματα ώστε να ανακαλύψει τις δυνατότητες του και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθησή του. Μπαίνοντας στην διαδικασία ανακάλυψης, το παιδί δοκιμάζει τρόπους διόρθωσης, επιλογής, σωστού ή λάθους και το σημαντικότερο δεν χάνει «τη Γη κάτω από τα πόδια του». Με άλλα λόγια, αντιλαμβάνεται ότι το σφάλμα δεν φέρνει την καταστροφή, δεν αποτελεί βάρος.

Κάθε γονιός επιθυμεί το παιδί του να είναι τέλειο και αυτό δεν είναι μεμπτό, όμως δεν μπορεί να είναι απαιτητικός προς αυτή την τελειότητα όπου καταλήγει σε μανία.

Το Ον μαθαίνει σφάλλοντας και η μάθηση είναι μια υπέρτατη τελειότητα από μόνη της. Ας αφήσουμε τις εμμονές μας στην άκρη διότι νέα πράγματα εισβάλλουν στη ζωή μας και χρειάζεται το παιδί μας να τολμά να εκτίθεται ασχέτως αποτελέσματος.

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία