Μινιμαλιστική πολυτέλεια μέσα σε μια πλατεία ολοκαίνουργια, ολοκάθαρη, επιβλητική, με μια παιδική χαρά με σύγχρονα παιχνίδια φτιαγμένα με τα πλέον ποιοτικά υλικά. Άσπρη πέτρα, κομψά σκαλάκια, άρτια διαμορφωμένες θέσεις πάρκινγκ, δέντρα και πράσινο παντού. Είναι η νέα πλατεία Πόντου (πρώην Κονίτσης) στην οποία δεσπόζουν τα πλήρως ανακαινισμένα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία».

Σε μια υπέροχη, λιτή εκδήλωση, έγιναν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια των γραφείων του συλλόγου. Τελέστηκε αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντωνίου και, ακολούθως, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας» Αλέξης Στεφανίδης έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, δικηγόρο Κυριάκο Τιλγκερίδη.

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ που σε αυτή την υπέροχη πλατεία δεσπόζουν τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων της πόλης μας, μιας Ένωσης που υπηρετεί με εξαιρετικό τρόπο την κληρονομιά μας, τις παραδόσεις μας, με τις εκδηλώσεις, με τα μαθήματα που γίνονται, με τις αξίες που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και θέλω, Πρόεδρε, να πω ένα μεγάλο μπράβο, σε εσάς, στο διοικητικό συμβούλιο και σε όλους τους εθελοντές για τη σπουδαία προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαστε υπερήφανοι για την Ένωση Ποντίων της πόλης μας, όπως είμαστε και για όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, γιατί πράγματι η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Είναι χρέος της εκάστοτε δημοτικής αρχής να στηρίζει, να ενισχύει, να αναβαθμίζει όσο μπορεί τις προσπάθειες αυτές», τόνισε ο κ. Παπανικολάου. Και πρόσθεσε:

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να κάνουμε το καθήκον μας, ελπίζουμε η εντολή που μας δώσατε να έπιασε τόπο, να αισθάνεστε αυτό που και εμείς νιώθουμε, ότι η πόλη μας και η ζωή μας έγινε καλύτερη. Η δέσμευσή μας είναι ότι “τα καλύτερα είναι μπροστά”. Καλορίζικα τα νέα γραφεία, η έδρα της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και θα κάνουμε κι άλλα. Σε κάθε γωνιά της πόλης που έχουμε εργαστεί, σε κάθε ανάπλαση που κάνουμε, βάζουμε την ψυχή μας και τον εαυτό μας. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και σε αυτή την πλατεία, που τη χαιρόμαστε πάρα πολύ έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, χαιρόμαστε πάρα πολύ γι αυτή την προσπάθεια που έγινε εδώ στα γραφεία. Είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες δεν τελειώνουν σε μια πόλη, είναι δεδομένο ότι και εδώ κάποια πράγματα πρέπει ακόμη να προστεθούν, όπως είναι επίσης αυτονόητο ότι την ίδια δουλειά που κάναμε εδώ πρέπει να κάνουμε και σε άλλες πλατείες και σε άλλους χώρους της πόλης μας που παραμένουν αναξιοποίητοι. Ελπίζω πραγματικά τα επόμενα χρόνια, μαζί με τα έργα υποδομών και όλες τις λειτουργίες της πόλης που πρέπει να αναβαθμίσουμε, να δώσουμε ακόμη περισσότερη έμφαση στο πολιτιστικό αποτύπωμα που πρέπει να έχει η Γλυφάδα μας».

 

Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Αντώνιο, ο Δήμαρχος είπε:

«Σεβασμιώτατε ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε πάντα κοντά μας, ευχαριστούμε εσάς και τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της Εκκλησίας μας σε όλες αυτές τις προσπάθειες».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα του συλλόγου, ο οποίος αριθμεί 700 μέλη: Μίλησε για τα τμήματα ποντιακών και παραδοσιακών χορών, το τμήμα ιστορίας, το τμήμα εκμάθησης λύρας, καθώς και το τμήμα κατασκευής λύρας, το οποίο -όπως σημείωσε- είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί οργανωμένα σε ποντιακό σύλλογο. Συνεχίζοντας, ο κ. Τιλγκερίδης τόνισε: «Ξεκινάμε μια νέα χρονιά δραστηριοτήτων σε ένα κτίριο πραγματικό κόσμημα για την περιοχή μας, σε μια πανέμορφη νέα πλατεία, την πλατεία Πόντου. Σε αυτό το ταξίδι σάς θέλουμε κοντά μας, σας θέλουμε να είστε κομμάτι της ζωής μας». Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για την τεράστια συμβολή του στην αποπεράτωση των εργασιών ανακαίνισης, του απένειμε τιμητική πλακέτα «με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον σύλλογό μας». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι, στο οποίο η ποντιακή λύρα (κεμεντζές) πρωταγωνίστησε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. Παρευρέθη επίσης ο βουλευτής Νότιου Τομέα Χρήστος Κατσιώτης, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ. Παρόντες ήταν και πολλοί υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Από τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης μας παρευρέθηκαν: Η Ένωση Κρητών Γλυφάδας διά του Αντιπροέδρου της Δημήτρη Σπανάκη, η Ένωση Αρκάδων Γλυφάδας διά του Προέδρου της Νίκου Τσιντή, η Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας «ΤΟ ΑΡΓΕΝΟΝ» διά της Προέδρου της Μίκας Παπάζογλου, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ευρυάλης διά του Προέδρου του Ορέστη Τσάγκλα, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Παρθενών» διά του Προέδρου του Βασίλη Διαμαντή, η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς – Λένα Μαυρακάκη» διά της Προέδρου της Χρύσας Λουπασάκη και ο Σύλλογος «Μαζί για τη Ζωή» διά της Προέδρου του Σάσας Πατεράκη.